Een kind met lastig gedrag? Jij maakt het verschil! 

⚡️‘Luister nu gewoon even!’

⚡️’Wees niet zo brutaal!’

⚡️’Schreeuw niet zo!’

Herkenbaar?

Laat jouw kind weleens negatief of lastig gedrag zien? In deze blog geef ik je tips en inzichten zodat jij je kind beter kunt begeleiden én leert naar jezelf te kijken. Want je hebt zelf giga veel invloed op het gedrag van je kind. Ben je je daar bewust van?

De praktijk

Hoe dat zit, leg ik je uit met een voorbeeld uit mijn praktijk. Een vader en moeder die bij mij kwamen, vertelden dat er veel onrust, gedoe en ruzie was in hun gezin. Na een paar gesprekken zag de moeder in dat het gedrag van de kinderen veel met haarzelf te maken had, door wat ze deed. Deze vader en moeder leerden in korte tijd zoveel over het positief veranderen van hun situatie dat ze het al snel anders konden aanpakken thuis en dus ook een ander resultaat kregen.
Eerder vermeden ze het om leuke dingen te doen, omdat dat altijd ‘gedoe werd’. Dankzij de nieuwe inzichten die ze hadden opgedaan durfden ze het toch weer aan. Ze waren uit eten geweest met de kinderen en dat was hartstikke gezellig geweest, zonder gedoe! Ook thuis was er rust, begrip en harmonie.

Het verschil maken

We hebben als ouders zóveel invloed op onze thuissituatie. Denk er eens over na: wat is jouw invloed op je gezin? Als het even niet lekker gaat doordat jouw kind bijvoorbeeld vaak schreeuwt, brutaal doet of niet luistert: wat is jouw bijdrage daaraan en hoe kun jij het positieve verschil maken? Wat is er nodig en hoe pak je dat aan? Het is heel waardevol om daar bewust bij stil te staan. Jij bent als ouder namelijk van onschatbare waarde in jouw gezin en je kunt dingen echt veranderen!

Niet oordelen, maar waarnemen

Als jij negatief denkt zullen er meer negatieve dingen gebeuren en als jij positief bent, gebeuren er meer positieve dingen. Dat is echt zo, dat is onderzocht. Let maar eens op: als jij het gedrag van je kind meteen als negatief labelt zie je alleen maar elk negatief dingetje. Dat is niet helpend, want dan ben je steeds aan het beoordelen en veroordelen. Ik zeg vaak: ‘Waar het oordeel begint, eindigt de waarneming’. Stop met oordelen, neem waar, wees nieuwsgierig, kijk naar de feiten, ‘kleur’ het niet in en onderzoek wat jouw waarneming jou vertelt. Begrip tonen is heel vaak de sleutel.

Help mij!

Kinderen die de meeste liefde nodig hebben vragen dat vaak op de meest niet-geliefde manier. Je kunt het gevoel hebben dat je kind het je knap lastig maakt met zijn of haar gedrag. Maar jouw kind geeft hiermee een signaal: help, ik heb het lastig! Hoe jij op die ‘noodkreet’ reageert, heeft veel invloed. Jouw kind wil dan namelijk vijf dingen tegen jou zeggen:

  • Leer mij kennen
  • Leer mij beter begrijpen
  • Help mij mezelf beter te kennen
  • Help mij mezelf beter begrijpen
  • Accepteer mij en geef onvoorwaardelijk

Begeleider in plaats van oplosser

Die laatste is een uitnodiging van jouw kind om hem of haar te begeleiden in wat nog lastig is. Vraag je af: wat wil mijn kind mij vertellen en wat heeft mijn kind te leren? Maar ook: wat zegt deze situatie over mezelf? Wat heb ik nog te leren? Ga hier lekker mee aan de slag. Doe dat in de rol van begeleider, niet als oplosser: jij hoeft het probleem niet weg te nemen van je kind. Laat de oplossingen meer uit jouw kind komen, help daarbij door begeleiding te geven. Heel belangrijk: geef ruimte aan de emoties die er zijn, maar stel grenzen aan het gedrag dat je kind laat zien.

Zeven waardevolle tips:

Nog even alles op een rijtje, in de vorm van zeven waardevolle tips:

1. Ga waarnemen: wat zie je en wat hoor je? Kijk en luister naar de feiten. Wat vertelt jouw kind je met dit gedrag, wat is zijn of haar onvervulde behoefte? Wat heeft jouw kind te leren?

2. Vraag je af: wat zegt deze situatie over mij? Wat heb ik zelf nog te leren?

3. Luister echt naar je kind: naar wat hij of zij zegt, maar ook naar wat niet letterlijk wordt gezegd, maar wel wordt bedoeld.

4. Toon begrip: herken en erken de emoties die jouw kind laat zien en toon ook begrip voor (onvervulde) behoeftes.

5. Laat het probleem bij je kind. Wees niet de oplosser maar de begeleider: help je kind om van ‘rood’ naar ‘groen’ gedrag te komen. Onderzoek wat jouw kind daarin nodig heeft van jou.

6. Heb vertrouwen en geef het ruimte en tijd. Blijf positief. Help jouw kind door deze periode met lastig gedrag en de emoties die daarmee gepaard gaan. Door je kind te helpen maar het niet voor hem op te lossen ontwikkelt je kind zelfvertrouwen en veerkracht.

7. Stel vragen aan je kind. Stem dat af op zijn of haar leeftijd: stel gesloten vragen of open vragen. Als ze wat ouder zijn kun je wat meer doorvragen. Ga dus in gesprek met je kind: troost, moedig aan en motiveer.

Kortom: als jij jouw kind wilt helpen en meer rust, begrip en harmonie in huis wilt, kun je als ouder zeker het positieve verschil maken!

Even sparren?

Ik hoop dat je deze tips waardevol vond en dat je er iets aan hebt. Als je het nog lastig vindt om hiermee aan de slag te gaan in jouw gezin en wilt sparren, kun je gerust contact met mij opnemen! Een kennismaking is gratis en vrijblijvend. Voel je welkom.  

Liefs,

Hermina

PS: Ik heb de afgelopen jaren al honderden gezinnen begeleid naar meer rust, begrip, harmonie, geduld, zelfvertrouwen en plezier. Zodat het weer gezellig thuis is, oftewel: meer Gezins- en Kindgeluk. Ook voor jou is dát mogelijk. Hoe? Lees hier.