7 Tips voor de drukke Sinterklaas periode

Afgelopen zaterdag was het weer zover. De intocht van Sinterklaas met z’n Pieten. Ik vond het weer heel geslaagd. Ik ben zelf een enorme fan van deze periode en de intocht is elk jaar voor mij een groot feest. Vroeger toen ik zelf kind was, later samen met Frank en nu al 15 jaar als moeder. Heerlijk!

Gespannen kinderen

De Sinterklaastijd is echt een leuke tijd voor klein en groot met veel gezelligheid en samen zijn. Hoewel het voor kinderen een fantastische tijd is, voelen veel kinderen zich ook gespannen en gestrest. Mannen die in het midden van de nacht je huis binnendringen. Kinderen die zich afvragen of ze wel lief genoeg zijn geweest. Zou er iets in mijn schoentje zitten? Het zorgt soms voor een hoop spanning en stress. Buikpijn, slecht slapen, onrust, boze buien, hoofdpijn, in de overdrive gaan, zijn signalen dat het soms TE is voor de kinderhoofdjes. Herkenbaar? En dat wil je als ouder niet, toch? Lees dan vooral verder.

Ook voor de kinderen die niet meer geloven is het een drukke tijd. De weken verlopen niet zoals normaal en deze andere en extra activiteiten hebben ook zo hun weerslag op de kinderen die het grote geheim al weten.

7 tips voor jou en je kind om deze drukke Sinterklaas periode fijner door te komen.

1. Voorspelbaarheid + Duidelijkheid = Veiligheid

De meeste kinderen houden van voorspelbaarheid en duidelijkheid. Hoe voorspelbaarder hoe beter, want dan voelen ze zich veiliger. Maak samen met je kind een kalender waarop duidelijk te zien is wat er wanneer gaat gebeuren. Wanneer mogen ze hun schoen zetten, wanneer komen Sint en zijn Pieten op school en wanneer is het pakjesavond. Een jong kind heeft nog vaak weinig tijdsbesef, een (zelfgemaakte) kalender kan daarom goed helpen.

2. Beperk het aantal feestjes

Een kind kan wellicht op veel momenten Sinterklaas vieren. Op school, de BSO, bij opa en oma, bij de andere opa en oma, thuis etc. Probeer het aantal keren te beperken. Je hoeft niet overal aan mee te doen of heen te gaan of je kunt wellicht iets combineren.

3. Zo min mogelijk spanning

Probeer de spanning zoveel mogelijk te verminderen. Als je kind het spannend vindt dat Piet op het dak loopt, laat de schoen dan bij de deur zetten die het verste van de kamer van je kind is en vertel dat Piet door de deur komt. Of zet de schoenen buiten onder een afdakje. Vindt je kind het eng om Sint of Piet een hand te geven, laat hem dat dan gewoon niet doen.

4. TV

Op tv wordt ook veel aandacht besteed aan Sinterklaas. Laat een kind vooral niet alle programma’s kijken. Maak een keuze. Bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal. Hier wordt op de meeste scholen ook aandacht aan besteed. Heeft je kind veel last van de spanning, en je komt er niet onderuit om toch het Sinterklaasjournaal te kijken, omdat ze het op school kijken of omdat je nog andere kinderen hebt die het wel willen zien, kijk dan samen. Benoem regelmatig dat die Pieten er ieder jaar een potje van maken, maar dat het altijd weer goed komt.

5. Wees alert op signalen van spanning

Veel kinderen hebben zelf niet in de gaten dat ze last hebben van spanning. Ze zijn zich er niet van bewust. Sommige kinderen benoemen wel dat ze zich niet lekker voelen en weten dan vaak niet waarom. In plaats van te zeggen ‘ik vind het eng dat er Pieten ’s nachts door het huis lopen’, gooien ze misschien wel hun schoen door de kamer. Wordt niet gelijk boos, maar probeer er ook in deze periode achter te komen wat er echt aan de hand is. Observeer je kind, accepteer de situatie en spanning van je kind. Geef erkenning. Jouw kind wil gezien en gehoord worden.

6. Zorg voor voldoende rust

Zorg dat je kind uitgerust is en biedt voldoende nachtrust. Een kind heeft tijd nodig om alle indrukken te verwerken. Zorg ook overdag voor voldoende rust, ontspanning en balans in de afspraken die jouw kind heeft. Het is belangrijk dat jij als ouder de grenzen bewaakt en vaak ook bepaalt voor jouw kind. Kijk ook eens kritisch naar het aantal speelafspraakjes per week.

7. Geniet!

Probeer samen zoveel mogelijk te genieten van deze periode, zonder te veel te ‘moeten’.

Merk je dat je kind echt enorm veel last heeft van spanning en stress, wat zich uit in bijvoorbeeld boze (drift) buien, slecht (in)slapen, hoofd- en buikpijn?  Je mag me gerust even bellen om te sparren zodat je wat aanvullende tips en concrete handvatten krijgt, afgestemd op jullie persoonlijk situatie: 06 – 289 77 969. Mailen mag natuurlijk ook: info@kindgeluk.com. Ik lees alles.

Liefs,

Hermina

P.s. Deze tips en inspiratie zijn vast ook waardevol voor andere ouders in jouw omgeving. Vriendinnen, buurvrouwen, (schoon)zussen, collega’s, moeders van school, kennissen en andere bekenden etc.

Wil je deze link dan doorsturen naar hen via de app of de mail? Zo helpen we elkaar en maken we elkaars wereld een stukje mooier, relaxter en positiever. Voor meer Gezins- en Kindgeluk!