8 Tips: Hoe je ontspannen het nieuwe schooljaar start

Het nieuwe schooljaar start weer; 8 tips op een rij

Veel kinderen vinden het nieuwe schooljaar spannend. Ze zijn zenuwachtig en hebben er soms buikpijn van. Of hun lontje is iets korter. Dat is niet fijn voor jouw kind en ik gok dat jij hem of haar meer ontspanning en vertrouwen gunt. Daarom dit blog met 8 tips op een rij.

Geen zin, een beetje zin, veel zin

Het ene kind staat te popelen om weer naar school te gaan. Voor het andere kind kan de vakantie niet lang genoeg duren en sommige kinderen vinden het ‘wel ok’ om weer naar school te gaan. Dit schoolse leven gaat gepaard met veranderingen. Een andere school, een nieuwe groep, een nieuwe meester/juf, nieuwe vakken, weer meer leven met de tijd(sdruk) en prestatie enzovoorts. Voor sommige kinderen is dit lastig en heeft het grote impact. Het maakt sommige kinderen zenuwachtig, gespannen. Daardoor gaan ze bijvoorbeeld piekeren. Is die nieuwe meester/juf wel leuk? Zal deze meester/juf mij wel begrijpen en is hij/zij wel lief en niet zo streng? Stel dat mijn klas niet leuk is en ik geen vriendjes en vriendinnetjes heb? Vind ik die nieuwe vakken wel leuk en wat nou als ik het niet kan? Oef, en die nieuwe rekensommen zoals de tafels en de breuken…en ik kan al niet zo goed rekenen….!

Wennen mag

Het nieuwe schooljaar is altijd even wennen en wennen mag. Het hoort er helemaal bij. Voor iedereen, voor elk kind, elke meester en juf en ook voor jou als ouder. Het is fijn als je kind met een relaxt gevoel de schoolstart gaat ervaren.
Je denkwijze, je gedachtes bepalen hoe je je voelt. Vervolgens ga je je op een bepaalde manier gedragen. Een kind met positieve gedachtes over het nieuwe schooljaar zal met een ontspannen gevoel starten en dus ook in een fijnere energie de dingen gaan doen op school. Dat geeft het kind een ervaring en die ervaring geeft hem of haar weer een gevoel. Het is een wisselwerking. Als die ervaringen en belevenissen positief en fijn zijn dan is dat goed voor het zelfvertrouwen van jouw kind. Zo groeit het geloof in jezelf en ga je je gelukkiger voelen.

“Zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor het ervaren van geluk en dat geluk, dat gun ik je”

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je wilt als ouder(s) dat je kind(eren) een fijne start hebben van het nieuwe schooljaar en wilt voorkomen dat ze gespannen zijn. Een goede voorbereiding helpt daar in.

8 tips op een rij voor een ontspannen start:

Een week van te voren:

1. Check de schoolspullen

Check samen met je kind(eren) of hij/zij nog een goed(e) fruitbakje, broodtrommel en drinkbekers heeft. Kijk ook even of de schooltas nog gebruikt kan worden. Is de luizencape al gewassen? Vergeet vooral niet om de gymspullen (kleding en schoenen) te controleren. De kans dat deze te klein zijn is groot. Vooral even passen dus. Heb je nog schoolspullen nodig? Ga er dan deze week samen gezellig erop uit om het een en ander te kopen. Maak er iets leuks van, samen in verbinding en met aandacht en rust voor jouw lieve kind(eren). Je kind zal zich gezien en gehoord voelen.

Gaat je kind naar (een hogere klas in) het voortgezet onderwijs?

Waarschijnlijk heeft je kind een lijst gekregen met alle schoolspullen die hij of zij nodig heeft op de nieuwe school/in de volgende klas. Check wat er (nog) gekocht moet worden en ga er samen op uit. Ook hiervoor geldt: maak er iets leuks van! Na het inkopen van de schoolspullen samen een terrasje pakken is hartstikke gezellig.

2. Terug naar het normale ritme

Er zijn best veel kinderen die veranderingen lastig vinden. Het vakantieritme en het schoolse leven met alles wat daarbij hoort scheelt vaak nogal, ook qua tijden. Zorg dat je kind weer op een normale tijd naar bed gaat en niet al te laat opstaat. Laat het vakantieritme al een beetje los en werk in stapjes weer toe naar het normale ritme. Dat maakt het opstaan de eerste schoolweek een stuk makkelijker. Ze zullen fitter zijn om datgene te doen wat bij de opstart van een eerste schoolweek komt kijken.

3. Breng school ter sprake

Je kunt je kind deze week al meer laten wennen aan school door er simpelweg samen over te praten. Breng het onderwerp school af en toe ter sprake op een luchtige en positieve manier. Stel open vragen bijvoorbeeld: “hoe heet je nieuwe juf of meester ook alweer?” Als je aan school denkt, waar heb je dan het meeste zin in? Zo komt school in gedachten vast wat dichter bij.

4. Spelen met vriendjes en vriendinnetjes van school

Zijn jullie thuis deze week, laat je kind – als hij/zij zin heeft – alvast een keer spelen met een vriendje of vriendinnetje van school. Het onderwerp school komt zo vast ook al aan bod, dat kan fijn zijn voor jouw kind.

Een dag van te voren:

5. Sluit de vakantie goed af

Ga op deze laatste vakantiedag iets leuks doen met het hele gezin om de zomervakantie goed af te sluiten. Maar maak het niet te laat…want iedereen moet morgen weer vroeg op!

6. Kleding uitkiezen

Leg samen met je kind de kleding klaar voor de eerste schooldag. Laat je kind iets kiezen wat hij/zij graag draagt en zich prettig/zeker in voelt. Een eerste schooldag is voor veel kinderen best wel spannend.

7. To-do’s voor de de avond ervoor

Laat je kind zijn/haar schooltas vast klaar zetten, net als de schoenen en de jas. De eerste ochtend is vaak wennen en de ervaring laat zien dat ‘alles’ meer tijd kost. Zet als ouder ook de spullen die je nodig hebt klaar. Alles wat je morgenochtend niet hoeft te doen scheelt weer tijd. Wil je de werk/schooldag ontspannen beginnen? Lees dan vooral mijn blog Ochtendspits! Hierin geef ik je allerlei tips voor meer Gezins- en Kindgeluk.

8. Zet de wekker!

Vergeet avonds niet om de wekker te zetten. Ik adviseer je om deze extra vroeg te zetten. Op deze manier kunnen jullie rustig de dag beginnen en is er extra tijd om voldoende aandacht aan je kind te besteden. Ook voor jou als ouder geeft dit meer rust en ben je meer ontspannen en dat werk door in het gezin. Je kind resoneert op jouw energie dus als jij ontspannen, positief en blij bent dan is dat zeker helpend voor je kind(eren). Je kunt je dan ook gemakkelijker en fijner verbinden met je kind en dat is prettig, zeker wanneer je kind er een beetje tegen op ziet om weer naar school te gaan.

Ik wens alle kinderen, meesters/juffen en ouders heel veel plezier met de start van dit nieuwe schooljaar. Maak er SAMEN iets moois van, met respect voor elkaar en het leerproces van een ieder. We zijn allemaal uniek, allemaal hebben we talenten en schitteren op onze eigen wijze!

Veel plezier!

Liefs,

Hermina