Je ziet je kind worstelen. Doe dìt niet!

Wat doe jij als je je kind ergens tegenaan ziet lopen of ziet worstelen met een probleem? De kans is groot dat je net als veel andere ouders ook in de ‘ik ga dit voor jou fiksen-modus’ schiet als ouder. Stop daar alsjeblieft direct mee!

De snelle ‘oplossing’ geeft problemen op lange termijn

Je bent echt niet de enige ouder die tot nu toe direct ging fiksen. Het willen fiksen van problemen is iets wat bij ons als ouders van nature gebeurt. Als ouder zien we vaak direct de oplossing, waardoor we de situatie (gelijk) willen oplossen. Veel ouders herstellen, repareren, fiksen daarom de situatie van hun zoon of dochter.

Help je je zoon of dochter echt met jouw snelle oplossing?

Je wilt je kind zó graag helpen. Dat is niet gek. Dat is hartstikke normaal. Onder dit gedrag zit liefde. Je houdt tenslotte van je kind en wil hem of haar het liefst tegen alles beschermen. Ik begrijp dat volkomen want naast Kinder- en Oudercoach ben ik ook ‘gewoon’ moeder. Het gaat erom wat is helpend? Is het wel zo verstandig om te doen? Wat werkt? Wat levert jou en jouw kind echt iets op?

Ondanks dat het fiksen vanuit liefde wordt gedaan, levert het je kind weinig op. Het probleem is wellicht nu wel gefixed maar heeft je kind er wel iets van geleerd? Behalve dan dat je kind (bewust of onbewust weet) dat jij de situatie heel goed kunt oplossen 😉. Het is niet aan jou om de problemen van jouw kind te fiksen. Ze zijn tenslotte van jouw kind. Laat het daar.

Bijt op je tong en gun je kind de kans om het zelf te doen

Op het eerste gezicht werkt het fiksen geweldig. Je hebt je kind – zo lijkt het – op weg geholpen. Maar is dat ook werkelijk zo? Wat heeft je kind vooral geleerd? Dat jij hun situatie heel goed kunt oplossen? 😉 Je wilt graag dat je kind leert omgaan met emoties en zelfvertrouwen, veerkracht en zelfstandigheid ontwikkelt. Toch?  Dus bijt op je tong en stop met het fiksen van zijn of haar problemen.

Zo kan je kind groeien zelfvertrouwen

Begrijp je nu waarom het belangrijk is om niet alles direct op te lossen voor je kind? Juist moeilijkheden bieden de kans om te groeien in zelfvertrouwen, veerkracht en zelfstandigheid. Wil je daarom ook stoppen met steeds direct alles ‘fiksen’ voor hem of haar? Mooi!

Ineens stoppen met fiksen? Pas wel op voor deze 3 valkuilen

Er bestaat een risico dat wanneer je stopt met fiksen (heel goed!) je onbewust iets anders ervoor in de plaats zet dat net zo goed niet-helpend is voor je kind. Behoed jezelf van onderstaande valkuilen en begeleid je zoon of dochter naar het leren omgaan met lastige emoties zoals teleurstellingen, frustratie, het vergroten van het zelfvertrouwen en het verhogen van zijn of haar veerkracht en zelfstandigheid.

Wat je vooral NIET moet doen als ouder? Overtuigen, oordelen of ongevraagd oplossingen aandragen.

1. Overtuigen

Ga in een situatie van en met je kind niet proberen te overtuigen wat hij of zij allemaal kan of moet doen. Jij bent dan vooral hard aan het werk en je kind luistert (als het goed is) en doet weinig, terwijl het onzekere of het boze gevoel een emotie is van hem of haar en niet van jou.

2. Oordelen

Een andere valkuil is dat je gaat oordelen. Oordelen helpt niet. Totaal niet. Sterker nog, het maakt de situatie alleen nog meer erger. Oordelen zorgt voor onbegrip, strijd, ruzie, gedoe. Dat wil je niet toch? Oordelen kan met de woorden die je zegt, maar ook met lichaamstaal doordat je bijvoorbeeld je wenkbrauw optrekt. Neem waar, vul niet in, maar stel vragen op een neutrale, kalme toon.

“Mijn moeder preekt zoveel!”

3. Ongevraagd oplossingen aandragen

Oplossingen zijn helpend, maar niet als ze ongevraagd zijn. Het geeft snel weerstand en irritatie. Kinderen in mijn praktijk zeggen dan vaak ‘Mijn moeder preekt zoveel’. Dan ontsnapt er een zucht en rollen ze nog net niet met hun ogen.

Ouders denken in die situaties vanuit angst. Het communiceren en handelen gebeurt vervolgens vanuit datzelfde perspectief. Daar waar angst is, is geen liefde en vertrouwen en dat is juist wat jouw zoon of dochter nodig heeft.

Vraag je kind desnoods of je een oplossing mag delen. “Mag ik je een tip geven?”, is iets wat je zou kunnen zeggen. Weet wel dat kinderen eerder en sneller tot actie overgaan als ze de oplossingen zelf hebben bedacht.

Dit werkt het beste

Dit werkt echt het beste: de emotie van jouw kind over een situatie bij hem of haar laten, je kind begeleiden in het omgaan hiermee en het zelf laten bedenken van oplossingen. Dàt kan jouw zoon of dochter echt, met begeleiding van jou zeker.

Stop daarom met fiksen, wees je bewust van je gewoontes en pak het de volgende keer anders aan. Een andere benadering zorgt voor een ander resultaat. Creëer samen het positieve verschil, vanuit begrip, vertrouwen en met liefde!

Samen kom je verder

Wil je weten HOE je dat kunt doen? Je hoeft het niet alleen te doen. Samen kom je verder en ga je sneller. Neem vooral contact met mij op. Dan bellen we en sparren we even. Gratis en vrijblijvend kennismaken is ook mogelijk, zowel fysiek in mijn praktijk als online. Wat voor jou ’t handigste is. Voel je welkom! 

Liefs,

Hermina

PS. Wist je dat er op mijn website allerlei video’s voor je klaar staan met concrete tips en praktische handvatten? Bekijk ze snel, zodat jij je inspiratie eruit kunt halen en thuis je voordeel mee kunt doen. Gratis en voor niets!