Complimenten geven je zelfvertrouwen een boost. Welk type complimenten helpen jouw kind?

Complimenten zijn niet alleen fijn om te krijgen (en te geven). Ze kunnen ook je zelfvertrouwen een boost geven, je motivatie vergroten en zorgen voor een positief zelfbeeld. Er zijn verschillende soorten complimenten. Met welk type kun jij het meeste bereiken bij je kind? Daarover gaat dit blog.

Niet het resultaat, WEL de inspanning belonen 

Complimenteren is een vorm van feedback geven. Er zijn 2 soorten complimenten, resultaatgerichte en procesgerichte complimenten:

Resultaatgerichte complimenten (ook wel productgerichte feedback genoemd) die gaan over het resultaat, de prestatie. Voorbeelden van resultaatgerichte feedback:

 • Je hebt 0 fouten gemaakt.
 • Wat een mooie tekening!
 • Je veters zijn goed gestrikt.

Je kunt ook complimenten geven over de inspanning die je kind levert. Dat noem je procesgerichte complimenten. Dit zijn complimenten over het proces dus de weg naar het resultaat toe. Voorbeelden:

 • Wat heb je mooie kleuren gebruikt!
 • Je hebt hard gewerkt.
 • Ik kan zien dat je geoefend hebt.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die procesgerichte feedback krijgen, hier veel van leren en hierdoor later een moeilijke situatie niet uit de weg zullen gaan. Ze leren hoe ze iets moeten aanpakken.

Kinderen die resultaatgerichte feedback krijgen, zullen in een andere situatie sneller voor een makkelijkere opgave kiezen. Ze weten namelijk dat ze dat kunnen en kiezen voor de makkelijke weg. Hierdoor zullen ze zich minder ontwikkelen, omdat ze de uitdaging niet aangaan. Het is dus belangrijk om vooral procesgerichte complimenten te geven aan een kind. Daar leren ze het meest van! En ze geven een boost aan je zelfvertrouwen, je motivatie vergroot en je ontwikkelt een positief zelfbeeld. Dat wil jij toch ook voor jouw kind?

Het geven van complimenten is een mooie manier om kinderen te belonen en te waarderen. Hierdoor groeit de eigenwaarde van de kinderen. Daarnaast zorgt het voor een positieve en fijne manier van omgaan met elkaar. Het is leuk om te horen wat je goed doet!

Meer zelfvertrouwen, weerbaarder en stevig in je schoenen staan

Is jouw kind erg onzeker? Wil je ook zo graag dat jouw kind meer zelfvertrouwen heeft, weerbaarder is en steviger in zijn/haar schoenen staat? Zodat hij/zij:

 • Meer onbevangen de wereld instapt
 • Nieuwe dingen probeert en fouten durft te maken
 • Voelt dat goed, goed genoeg is
 • Dingen makkelijker en sneller oppakt
 • Sterker in zijn/haar schoenen staat en zichzelf is
 • Weet: ik mag om hulp vragen, Zegt: ik probeer het en/of ik kan het
 • Weerbaarder is in contact met anderen

Soms heeft een kind even wat meer steun en begeleiding nodig. Dat is helemaal niet erg. In mijn Gezinsgeluk Traject leer ik jouw kind dé vaardigheden om zelfverzekerder, krachtig en weerbaar de toekomst in te gaan. Als ouder(s) krijg je concrete tips en handvatten voor de begeleiding van jouw zoon of dochter.

Heb je vragen of wil je even met me sparren? Ik vind het altijd leuk om van je te horen en kijk uit naar een reactie!. Bel of mail gerust. Ik denk graag met je mee zodat jouw zoon of dochter met meer zelfvertrouwen door het leven gaat.

Lieve groet,

Hermina

06-289 77 969

P.s.

Zegt jouw kind regelmatig: “Ik weet het niet”, “Ik kan het niet” of ‘Ik durf het niet”?

Is jouw kind niet zo assertief en weerbaar?

Zegt jouw kind regelmatig: “Het gaat me (toch) nooit lukken”, “Ik doe (toch) alles fout” of ‘Zie je wel, ik ben stom/dom”?

Kortom: Gun jij jouw zoon of dochter meer zelfvertrouwen waardoor het meer durft en doet? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om het zelfvertrouwen van jouw kind een boost te geven. Je kunt dit e-book hier aanvragen.