De boze buien, woede-aanvallen, driftbuien van je kind en wat jou als ouder daarin helpt!

De boze buien, woede-aanvallen, driftbuien van je kind en wat jou als ouder daarin helpt!

Heel veel kinderen hebben hier last van. Ze voelen zich vaak boos omdat iets niet kan of mag of omdat iets niet lukt. Het gaat in ieder geval niet helemaal naar hun zin. De boosheid is er niet zomaar, wel met een reden. Tijdens zo’n bui verliezen sommige kinderen soms of vaak de controle over zichzelf. Deze kinderen zeggen en doen dan dingen die ze eigenlijk niet willen. Het kan heel angstig en naar voelen. Voor je kind en ook voor jou en voor jullie als gezin want de impact van de boze buien van je kind is groot. Voor het kind zelf, voor de eventuele broertjes of zusjes en jullie als ouders. Herken je dit? Lees dan vooral verder en ontvang inspiratie en tips!

Schuld en schaamte
Veel kinderen voelen zich na zo’n boze bui schuldig of schamen zich voor wat ze gedaan/gezegd hebben. Het ene kind uit dat wel in woorden. Het andere kind niet. Schuld en schaamte zijn niet fijn om te voelen. Wel zijn het emoties die bij het leven horen. Het is helpend en belangrijk voor jouw kind dat het voelt dat hij of zij – ondanks wat je kind gedaan heeft – er toe doet en dat jij nog steeds heel erg van hem of haar houdt. Dat je jouw kind accepteert als mens en de gevoelens accepteert die er zijn. Ook al heeft je zoon of dochter dingen gedaan die niet door de beugel kunnen. Geef ruimte voor de emotie (het gevoel) en stel grenzen aan het gedrag. Dat is waar opvoeden over gaat. Ga – als de rust weer terug is – samen op zoek naar een manier waarop je kind zijn of haar emoties wél kan en mag uiten. Uit emoties op een gewenste en gezonde manier voor jezelf en anderen. Leer je kind dat.

Lastig gedrag als signaal
Heel veel kinderen hebben last van boosheid. Het is een emotie die kinderen voelen omdat het niet gaat zoals hij of zij willen dat het gaat en wat dan vervolgens mogelijk met bepaald negatief gedrag gepaard gaat. Daarmee bedoel ik datgene wat je aan de buitenkant ziet bij je kind, datgene wat hij of zij doet. Deze kinderen doen dat niet zomaar. Daar hebben ze een reden voor.
Kinderen geven met dit gedrag een signaal af. Een kind heeft een reden waarom hij of zij doet wat het doet. En onder of achter dit gedrag zit een behoefte:
🍀Wellicht is je kind moe en heeft hij of zij slaap nodig.
🍀Of wil je kind aandacht van jou en vraagt hij of zij dit nu (nog) op een negatieve manier.
🍀Wellicht heeft je kind dorst of trek en is er een behoefte tot eten.
🍀Of is je kind overprikkeld en heeft hij of zij ontspanning en rust nodig.

En zo zijn er nog diverse andere behoeftes die aan boze buien ten grondslag liggen. Heeft jouw kind last van boze buien en willen jullie daarvan af?
Dan is het essentieel de onderliggende behoefte in kaart te brengen en daarop af te stemmen en te leren op een gezonde en gewenste manier je boosheid te uiten. Ieder mens mag zich boos voelen. Boosheid heeft een functie. Je geeft er je grens mee aan. Belangrijk is dat je dat op een gezonde manier doet, vandaar het grenzen stellen aan gedrag.

Onderzoek het signaal en de behoefte
Kortom zie de boze bui of woede-aanval van jouw kind als een signaal, kijk achter het gedrag en sluit aan bij zijn of haar behoefte. Geef ruimte aan de emoties. Een kind mag zich voelen zoals hij of zij zich voelt. Stel grenzen aan het gedrag dus de manier waarop jouw kind die emotie nu (nog vaak) uit.
Mogelijk mag jouw kind nog leren op een gezonde en gewenste manier zijn of haar emoties te uiten ipv te schreeuwen, slaan, schoppen, brutale mond.
Help en begeleid je kind hierin. Geef hierin ook het goede voorbeeld.

Boze buien gaan vaak samen met onrust, strijd, ruzie en brutaal gedrag.
Herken je dit? Daarin sta je niet alleen. Wil je als ouder juist een blij en ontspannen kind en rust, begrip, geduld en harmonie in je gezin? Ik heb daar honderden gezinnen mee geholpen en ook voor jullie is dit weggelegd. Echt! Ingewikkeld is het niet als je weet HOE. Ik help en begeleid jullie daar graag bij. Even sparren kan altijd. Neem gerust contact met me op: info@kindgeluk.com of 06 – 289 77 969. Ik kijk graag met je mee. Ook een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend en levert je zeker allerlei waardevolle inzichten op! Voor meer rust, begrip, geduld en harmonie in huis.
Meer Gezins- en Kindgeluk, daar doe ik het voor!

Voel je welkom!

Liefs,
Hermina