Decembermaand feestmaand, hoe hou je het relaxed?

Het is de decembermaand met een en al gezelligheid.  Er is van alles te doen en te beleven, volop actie in de taxi roep ik hier thuis wel eens 😉. Voor sommige kinderen (en ook ouders) kunnen al deze leuke dingen ook wel eens wat (te) veel worden. Dan zijn deze leuke dingen minder leuk. Dat is jammer, want jij doet denk ik ook graag dingen waar je blij van wordt.

Ik heb een paar tips voor je – voor deze gezellige – maar ook drukke periode zodat jouw zoon of dochter niet overspoeld en overprikkeld raakt en juist meer rust en ontspanning ervaart. O ja, en ook nog een fijne oefening om te doen, een die super effectief en makkelijk is en die je overal kunt doen. Deze oefening zorgt ervoor dat jouw kind zich weer heerlijk ontspannen voelt. Wel zo fijn toch? Ook voor jou en de rest van het gezin. Lees relaxt verder….

1. Overprikkeling vs Ontladen

Kinderen hebben tegenwoordig veel te doen. Ze hebben een volle agenda en staan dag in dag uit op standje “aan”. Ze krijgen de hele dag door prikkels binnen die ze moeten verwerken in hun lijf. Dit lukt nog niet altijd even goed. Met als gevolg dat kinderen overprikkeld kunnen raken en heftig, emotioneel reageren of zelfs lichamelijke klachten krijgen.

Veel kinderen die bij mij in de praktijk komen, hebben hier last van en zijn regelmatig overprikkeld. Anders gezegd ‘hun emmertje zit sneller vol’. De prikkels zelf kun je niet altijd wegnemen, maar het is wel van belang het emmertje regelmatig te legen (ontladen).  Enkele manieren om te ontladen:

  • Bewegen (wandelen, rennen, trampoline springen, fietsen, dansen)
  • Ga naar buiten (het liefst de natuur in, die werkt rustgevend)
  • Masseren, ontspannings- en yoga oefeningen
  • Water drinken en gezonde voeding
  • Creatief bezig zijn (kleien, schilderen, tekenen, kleuren, slijm maken, met water en zand spelen etc.)
  • Zorg voor liefdevol contact met jou (op schoot zitten, een verhaaltje voorlezen, knuffelen etc.)

Het is vooral heel leuk om samen een eigen ontlaadlijst te maken met activiteiten die jouw kind leuk en fijn vindt om te doen om te ontladen. Klik op de link, print de lijst uit, vul hem in en je kunt hem daarna versieren en ophangen. Denk bij het invullen ook aan activiteiten op verschillende plekken (thuis, op school) en manieren (met of zonder materiaal). Laat deze activiteiten tijdig uitvoeren en voorkom op deze manier overprikkeling.

2. Maak keuzes

Het aanbod van leuke dingen om (aan mee) te doen is legio. Bedenk dat het geen moeten is. Je hoeft niet overal aan mee te doen of heen te gaan. Je hebt de keus om ja te zeggen, en nee is ook een optie. Je kunt er ook voor kiezen om even of korter te gaan. Een gezellige kerstbrunch in plaats van een hele kerstdag. Bedenk wat goed voor jouw kind en voor jezelf is en luister naar je gevoel en laat de keuzes de jouwe zijn. Neem een beslissing, draai niet in rondjes van ‘zal ik wel of zal ik niet’. Dit kost je alleen maar energie en daar word je niet blij van.

3. Doe waar jij blij van wordt

Deze tip spreekt eigenlijk voor zich.  Wanneer jij namelijk doet waar je blij van wordt, dan straal je dat ook uit. En als jij straalt, dan voelt jouw kind dat ook en je kunt je vast voorstellen wat dit doet met de sfeer in huis, toch?

4. Zorg goed voor jezelf

Opvoeden begint allereerst bij jou als ouder. Zorg goed voor jezelf. Met goed voor je zelf zorgen bedoel ik niet alleen:

  • Een dagje naar de Sauna gaan
  • Een maandelijkse massage
  • Elke dag 2 stuks fruit eten en ‘s ochtends anti-rimpel crème opsmeren

Het betekent OOK, doen waar je gelukkig van wordt en zorgen voor een positieve mindset. Want als je goed voor jezelf zorgt, ben je over het algemeen relaxter, zit je lekkerder in je vel, ervaar je meer rust in je hoofd en in je lijf en ben je meer in verbinding met jezelf. Het resultaat is dat je er ECHT kunt zijn voor je kind(eren). Je kunt dan in ‘lastige’ situaties voor of met je kind op een adequate manier reageren.

Dus plan ook lekker me-time, zeg een keer vaker nee en laat los wat je geen energie geeft. En hulp vragen mag, je hoeft het niet alleen te doen.

5. Zorg voor voldoende rust

Zorg dat jij en je kind uitgerust zijn en biedt voldoende nachtrust. Een kind heeft tijd nodig om alle indrukken te verwerken. Zorg ook overdag voor voldoende rust, ontspanning en balans in de afspraken die jouw kind heeft. Het is belangrijk dat jij de grenzen bewaakt en vaak ook bepaalt voor jouw kind. Dit geldt natuurlijk ook voor jezelf! 😉

6. Overprikkeld of overspoeld

Heb je momenten waarin je het gevoel hebt overspoeld te raken en kun je niet weg uit de situatie waarin je zit? Dan helpt onderstaande oefening om tot rust te komen:

Oefening
Adem eerst een aantal keer diep in en uit naar je buik. Adem daarna 4 tellen in. Houd vervolgens 7 tellen je adem vast om daarna weer 8 tellen uit te ademen. Herhaal dit een aantal keer.

Deze oefening is super effectief en helemaal niet moeilijk. Het zorgt ervoor dat de spanning verdwijnt en dat je snel weer rustiger wordt. Probeer het maar eens.

Geniet!

Probeer samen zoveel mogelijk te genieten van deze periode, zonder te veel te ‘moeten’.

Merk je dat je kind echt enorm veel last heeft van spanning en stress, wat zich uit in bijvoorbeeld boze (drift) buien, slecht (in)slapen, hoofd- en buikpijn? Je mag me gerust even bellen (06 – 289 77 969) om te sparren zodat je wat aanvullende tips en concrete handvatten krijgt, afgestemd op jullie persoonlijk situatie. Contact me gerust.

Ik wens je gezellige en ontspannen feestdagen, GENIET!

Liefs,
Hermina

Ps. Is jouw zoon of dochter vaak en heftig boos? Voel je je wel eens machteloos en denk je “Wat kan ik doen?”. Wil je graag concrete en praktische tips om met de boosheid van je kind om te gaan?

Vraag dan nu mijn gratis e-book ‘Help mijn kind is vaak boos! Wat kan ik doen?’ aan: https://kindgeluk.com/gratis-e-book-help-mijn-kind-is-vaak-boos-wat-kan-ik-doen/

Met mijn uitleg, aanwijzingen en tips in dit e-book:
– Leer je het belang van emoties op een gezonde manier uiten.
– Achterhaal je wat de aanleiding van jouw kinds driftbui is.
– Begrijp je het gedrag van je kind beter.
– Leer je wat je het beste kunt doen om de volgende boze bui niet uit de hand te laten lopen.
– Stel je duidelijke grenzen op een manier die je kind ook accepteert.

Ook jullie verdienen het om een gezellig thuis te creëren en gelukkig te zijn met elkaar. Je moet alleen weten hoe. Daar help ik jullie bij!

Vraag ‘m nu aan voor meer rust, begrip, ontspanning, geduld, harmonie en plezier in huis!: https://kindgeluk.com/gratis-e-book-help-mijn-kind-is-vaak-boos-wat-kan-ik-doen/