Een gezonde groei mindset is als ouder ook belangrijk

“Mijn kind kan ook nooit eens normaal luisteren. Wat moet er van haar worden later?”

“Oh, nee dit gaat weer helemaal fout!”

“De andere ouders denken vast dat ik er niks van bak!”

“Verschrikkelijk, weer een onvoldoende! Straks moet m’n kind nog naar een andere school toe.”

“Hij hoort nu al veel zelfstandiger te zijn…”

Komen deze gedachten je enigszins bekend voor?

  • Hoe zelfverzekerd voel jij je over het ouderschap?
  • Hoeveel rust ervaar jij in je rol als vader of moeder?
  • Ben jij tevreden met (de relatie met) je kind?
  • Zijn je gedachten overwegend positief of negatief?

De juiste mindset bepaalt uiteindelijk de mate van jouw zelfvertrouwen en de emotieregulatie.

Een gezonde mindset is niet alleen voor je kind belangrijk, óók voor jou

Wees daarom lief tegen jezelf en geloof niet alles wat je denkt! Ik deelde eerder een blog over het ontwikkelen van een gezonde groei mindset bij kinderen. Je kunt hier alle concrete tips en praktische handvatten lezen. Bedenk dat wat voor je kind geldt, óók voor jou geldt. Jong of ‘oud’, we zijn immers allemaal ‘gewoon’ mens.

Nadenken over wat je denkt

Ouders maken óók denkfouten, gedachten die niet eerlijk zijn naar jezelf en/of je kind. En dat heeft een hoop invloed op de thuissituatie. Daarom is het goed om hier bewust van te zijn, om na te denken over wat je denkt.

Je mindset bepaalt hoe je denkt over jezelf en anderen. Uiteindelijk heeft dit invloed op je gedrag en hoe het leven van jou en je gezinsleden verloopt. Het is dus enorm belangrijk om zelf ook een groeimindset te ontwikkelen.

Denkfouten herkennen en ombuigen

Ik geef je hieronder enkele voorbeelden van veelgemaakte denkfouten bij ouders. Herken je hier iets van bij jezelf of je partner? Ga er dan mee aan de slag. Probeer je gedachten bij te sturen op het moment dat je weer vervalt in deze denkfout. Door dit te oefenen, ontwikkel je na verloop van tijd steeds meer een gezonde groei mindset. Klaar voor de start?

1. Zwart/wit denken

Zwart/wit-denkers kennen geen grijs gebied. Het is zwart óf wit. Het is een starre manier van denken. Als zwart/wit-denker gebruik je regelmatig woorden zoals: altijd, iedereen, alles en nooit.
Bijvoorbeeld: “Mijn kind kan ook nooit eens normaal luisteren. Wat moet er van haar worden later?”
Tip: Denk eens na. Is het echt nooit? Probeer wat meer nuance in je gedachten te brengen met woorden als ‘soms’, ‘een beetje’ of met procenten. “Soms luistert mijn kind niet, maar soms ook wel.” Of als je er wat langer over nadenkt; “30% van de tijd luistert mijn kind niet goed, maar voor de resterende 70% wel.”

2. Rampdenken

Als je de denkfout rampdenken maakt, dan overdrijf je de gevolgen van een situatie. Je ziet overal gevaar. Je bent ervan overtuigd dat iets mis zal gaan. Woorden die je vaak gebruikt zijn: ‘Oh dit is verschrikkelijk!’ of ‘Wat een drama!’

Bijvoorbeeld: Je denkt: als mijn kind zijn toetsweek verprutst, is zijn hele toekomst vergooid. Of “Verschrikkelijk, weer een onvoldoende! Straks moet m’n kind nog naar een andere school toe.”

Tip: Vraag jezelf af: bestaat er misschien ook een kans dat mijn kind de toetsweek voldoende doorkomt?

3. ‘Het hoort zo’-gedachten

Iedereen heeft een ander beeld bij ‘wat hoort’. Het zegt iets over hoe jij kijkt naar de wereld. Maar iemand anders kan met een andere bril op naar de wereld kijken.
Bijvoorbeeld: “Hij hoort nu al veel zelfstandiger te zijn…”
Tip: Denk in termen van ‘willen’: Ik wil graag dat mijn kind zelfstandiger is.

Aan de slag met je gedachten

Het ontwikkelen van een groei mindset is een vast onderdeel van het Gezinsgeluk Traject. Ik help daar niet alleen je kind mee. Ook als ouder kun je je eigen ontwikkeling omarmen, zodat je minder stress en meer ontspanning en rust ervaart. Het resultaat is natuurlijk meer gezinsgeluk. Een relaxtere en positievere sfeer in huis. Lees alvast de ervaringen van alle gelukkige gezinnen die jullie voorgingen. Grote kans dat jij dit ook wilt voor jezelf, je kind(eren) en jullie als gezin. Ook voor jullie is dit mogelijk via het Gezinsgeluk Traject.

Ken je mij nog niet zo goed en wil je eerst even kijken of er een klik is? Meld je dan vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk. Dit duurt ongeveer 45 minuten en is helemaal kosteloos. Even bellen mag natuurlijk ook: 06 – 289 77 969. Doe vooral wat goed voelt en wat helpend is.

Voel je welkom!

Liefs,

Hermina