Help mijn kind kan zichzelf niet goed vermaken, ze wil alleen maar op haar tablet!

“Help mijn kind kan zichzelf niet goed vermaken, ze wil alleen maar op haar tablet!”, dat was de hulpvraag van Martine, moeder van dochter (10) en een zoon (8) én lezer van het magazine Heit & Mem.

De redactie van Heit & Mem (fries voor vader en moeder) belde mij met de vraag of ik wederom een bijdrage wilde leveren aan een uitgave. Dit keer ging het om bovengenoemde hulpvraag t.b.v. de uitgave van juni 2022. Natuurlijk zei ik volmondig ‘JA’, want voor meer Gezins- en Kindgeluk, dáár doe ik het voor. Hieronder kun je het artikel met alle inspiratie en tips lezen en je voordeel ermee doen.

Martina, moeder van een dochter (10) en een zoon (8)

Mijn dochter van 10 jaar kan zichzelf niet goed vermaken, ze wil alleen maar op haar tablet. Als dat van mij niet mag, dan heeft ze geen idee wat ze moet doen en moet ik iets voor haar bedenken. Dit is eigenlijk altijd al wel zo geweest. Ik kan me hier niets bij voorstellen, ik kon vroeger uren op zolder of buiten spelen en bedacht altijd wel iets. Ik lees altijd dat vervelen goed is voor kinderen en wil haar dit ook graag leren, maar ik vrees dat ik hier te laat mee ben. Wat moet ik hiermee?

Advies kindercoach Hermina Terpstra:

Wat vervelend voor jullie, deze situatie. Weet: ieder kind vermaakt zichzelf wel eens niet. Dat is niet erg. Als je een patroon ziet, dan is het waardevol je dochter hierin te laten groeien.

Jezelf niet kunnen vermaken is iets wat vaak samenhangt met vervelen. Een vervelend gevoel. Als ouder mag je ruimte geven aan de emotie van je kind en grenzen stellen aan het gedrag. Je kind mag zich voelen zoals hij zich voelt. Neem het kind serieus, maar leer het ook relativeren. Hierin kun je zelf het goede voorbeeld geven. Accepteer het vooral, dat haalt de druk van de ketel. Neem het niet over. Stel wel grenzen aan het gedrag.

Van wie is het ‘probleem’?

Je dochter kan zichzelf niet goed vermaken. Ervaart zij dat zelf ook als een probleem of heb jij er meer last van? Als zij het zelf als een probleem ervaart, dan mag zij daar zelf iets aan doen.

Geen oplossingen bieden

Jij hoeft je dochter geen oplossingen aan te bieden.
Zij is creatief genoeg om zelf een oplossing te bedenken. Geef vertrouwen en begeleid haar in het bedenken van oplossingen. Dat is waardevol voor het ontwikkelen van veerkracht, het zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen. Bespreek vooral achteraf samen situaties. Van reflecteren leer je!

Wat kan ik wél zeggen?
Geef erkenning, toon begrip:
‘Ik snap dat het niet fijn is om niet te weten wat je kunt doen. Dat is ook niet leuk. Ik heb dat ook wel eens gehad. Ik begrijp je lieverd.’ ‘Het is wel fijn dat je nu even zelf kunt bepalen wat je met je tijd kunt doen. Wat zou je graag willen doen?’

Toch helpen?
Veel ouders die ik spreek, willen toch helpen. Ze willen het gevoel van verveling graag wegnemen en oplossen. Herken je dit? Dan kun je bijvoorbeeld zeggen:

  • ‘Je kunt mij helpen met een huishoudklusje’ (Vergroten zelfstandigheid)
  • ‘Hier heb ik een doos. Maak er iets leuks van’ (Creativiteit vergroten)
  • ‘Wil je spelen met de Playmobil of wil je liever bouwen met Kapla? Waar heb je zin in? (suggesties aanreiken waar een kind zelf uit mag kiezen)
  • ‘Wat heb je lang niet gedaan en zou je nu kunnen doen?’ (Je dochter stimuleren om zelf tot een oplossing te komen)

Voor jou

Natuurlijk zijn er meer concrete en praktische tips te geven. Ik geef ze jou heel graag, en dan vooral afgestemd op jullie situatie. Wel zo handig, toch? Weet: je een keer vervelen is niet erg, integendeel want het is óók leerzaam voor je zoon of dochter. Indien jouw kind zich heel vaak verveelt dan is het waardevol te onderzoeken hoe dat komt. Vind als ouder antwoord op de vraag: Wat zorgt ervoor dat dit regelmatig gebeurt? Herken je deze vraag? Heb je het antwoord niet helder en heb je daar vragen over of wil je even vrijblijvend sparren? Het mag ook gerust over een andere hulpvraag gaan. Neem vooral contact met mij op!

Voel je welkom!

Liefs,

Hermina