Hoe zeg je ‘nee’ tegen je kind zonder drama?

Voor veel kinderen werkt het woordje ‘nee’ als een rode lap voor een stier. Voordat je het weet ben je heel lang bezig om de negatieve sfeer in huis weer een beetje te neutraliseren. In dit blog geef ik je enkele tips hoe je ‘nee’ kunt zeggen tegen je kind zonder dat het een groot drama oplevert.

Het resultaat van ‘nee’

Nee. Het is een klein woordje en vaak al snel gezegd. Voor kinderen is het woordje ‘Nee’ een enorme trigger voor boosheid en teleurstelling. Je zoon of dochter wil iets heel graag en voelt zich misschien niet serieus genomen door jou als ouder. Het gevoel van onmacht en frustratie resulteert dan al gauw in een driftbui. Je herkent het vast wel. Een gezellig thuis is ver te zoeken op dat moment. Dat willen we uiteraard veranderen, want uiteindelijk verlangen we allemaal naar een warme, liefdevolle leefomgeving.

Grenzen stellen voor je kind

Maar wat dan? Voor het gemak maar overal ‘ja’ op zeggen, net als in die ene film? Je ontwijkt er in elk geval een hoop ruzies mee, maar in het dagelijks leven heeft je kind niet altijd baat bij een ‘ja’.

Als ouder heb je meer overzicht en weet je meestal beter dan jouw kind wat goed is voor hem of haar. Opvoeden is ruimte geven aan emoties en grenzen stellen aan gedrag.

Soms is het gewoon verstandiger om ergens ‘nee’ tegen te zeggen. Bijvoorbeeld als het een drukke dag of week is geweest en je merkt aan je kind dat het onrustig of moe is. Zelf zal je zoon of dochter dit waarschijnlijk nog niet zo bewust in de gaten hebben. Door ‘nee’ te zeggen tegen een speelafspraak of een computerspel bewaak je de grenzen voor je kind en geef je hem of haar de gelegenheid om tot rust te komen.

Tip 1: Vertel wat je wel wilt en niet wat je niet wilt

Leg in het contact met je kind de nadruk op het gewenste gedrag en niet op wat het kind niet mag doen. Geef duidelijk aan wat je bedoelt en geef een alternatief op hetgeen dat niet mag.

Niet: “Nee, niet op de bank springen!”

Wel: “De bank is om te zitten. Springen mag je buiten doen of binnen op de grond”

Tip 2: Laat je ‘nee’ meer als een ‘ja’ klinken

Maak van een ‘nee’ een ‘ja’, terwijl het toch een nee blijft. Dit vergt een beetje ‘omdenken’. Soms zijn er vragen of situaties die op dat moment beantwoord moeten worden met een ‘nee’, maar die later misschien wel kunnen. Of verzoekjes waarbij een alternatief wel mogelijk is. Zeg in die gevallen niet botweg ‘nee’, maar leg je kind uit wat er allemaal wel kan (eventueel op een later moment).

Tip 3: Zeg jij vaak ‘nee’ uit automatisme?

Soms is een ‘nee’ ook een beetje ingesleten bij ons als ouders als het vanzelfsprekende en automatische antwoord op wat je kind aan je vraagt. Sta daarom de volgende keer ook eens stil bij waarom je ‘nee’ zegt. Wat maakt dat je antwoord geen ‘ja’ kan zijn? Als je geen goede reden kunt bedenken, dan kan je kind misschien gewoon genieten van een ‘ja’ 😊.

Het zit dieper

In de praktijk merk ik dat een kind een reden heeft waarom hij of zij een ‘nee’ lastig te handelen vindt. Het zit dieper. Sommige kinderen willen graag controle, houvast en ‘alles’ graag bepalen. Ook dat heeft een reden. Gedrag is heel logisch als je weet hoe het precies zit. Het is een gevolg van iets. Er zit iets onder dit gedrag. In de praktijk merk ik dat het vaak dieper zit en dat jij als ouder er nog niet helemaal uitkomt.

Dit blog met tips is mooi maar – heel eerlijk – vaak niet voldoende. Dan contacten ouders mij, nadat ze eerst al zelf veel hebben geprobeerd. Je bent hier niet alleen in en weet dat dat dus heel normaal is. Dit is precies waarom ik zo van mijn werk hou, omdat ik degene kan zijn die de cirkel doorbreekt en die ervoor zorgt dat jullie kind bijvoorbeeld wél kalm blijft en een ‘nee’ respecteert, ook als het anders gaat dan dat hij of zij wil. Daarmee doorbreken we de dynamiek die er nu is (in het gezin). Er ontstaat bij jullie thuis weer rust en begrip zodat jij als ouder precies weet wat je moet doen en hoe om dit te doorbreken.

Wellicht herken je bovenstaande en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan eens contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Lieve groet,

Hermina

P.s.

P.s. Wil jij dat jouw zoon of dochter leert om op een gezonde en gewenste manier met de lastige emoties zoals boosheid, frustratie, teleurstelling en woede om leert gaan? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om met de boosheid van je kind om te gaan. Je kunt dit e-book hier aanvragen.