Ik ben bang dat…

Weet je wat het effect is van de volgende zinnen in de opvoeding?

Ik ben bang dat….
Stel dat mijn kind(eren) niet….

Herken je dit?

Dat je zinnen uitspreekt waarin je aangeeft waar je bang voor bent? Waar je je zorgen over maakt of waar je angstig voor bent? Ik noem dit leven vanuit angst… Ben je je hier bewust van? Hoe voelt dat? Wat levert het je nu op? Persoonlijk leef ik liever vanuit vertrouwen omdat ik weet en zelf ook ervaar dat dat mij en mijn gezin veel meer oplevert. Dat gun ik jou ook, daarom dit blog, om je te inspireren om het anders te doen….voor jouw GELUK en dat van je kind(eren).

De invloed van je mindset

Als je als ouder leeft vanuit angst dan komt – datgene waar je angstig voor bent – mijn inziens meer/sneller op je pad. Dan creëer je het als het ware. Hoe je denkt, bepaalt hoe je je voelt en hoe je je vervolgens gedraagt. Jouw mindset bepaalt voor een groot deel jouw GELUK en dat werkt door op je kind(eren). Ik kies voor leven vanuit vertrouwen, dat brengt mij en mijn gezin zoveel meer geluk. Dat wat je doet – dus vanuit angst leven of vanuit vertrouwen – daar waar jij voor kiest – werkt door in de ontwikkeling van jouw kind. Nogmaals het begint met je mindset. Hoe en wat denk jij? Dit bepaald wat je zegt, wat je voelt en hoe je doet. Dit komt tot uiting door de woorden (taal) die je gebruikt, je intonatie en ook de manier waarop je kijkt en hoe je je gedraagt. Het zit ‘m in de combinatie van deze factoren.

Persoonlijk voorbeeld: verhuizing

Afgelopen zondag kwamen onze meiden enthousiast aan tafel. Ze hadden een leuk idee. Met stralende koppies vertelden zij hun plan. Ze hebben beide een eigen kamer en ze wilden graag samen 2 kamers. Oftewel een kamer waar ze samen slapen en spelen en een kamer waar ook nog gespeeld kan worden (door beide). Speelkamer 2.0 noemden zij het. Na het eten hebben wij de boel de boel gelaten en zijn we meegegaan in hun enthousiaste energie en hebben we met z’n vieren de boel verhuisd. Dolle pret, en twee dolgelukkige zusjes. De volgende dag kwam dit zo toevallig ter sprake met een moeder die vroeg: Maar ben je dan niet bang dat ze samen gaan kletsen? En stel dat er een kind ziek is, dan is dat toch helemaal niet handig? Die vragen verrasten mij. Ik had 2 zeer gelukkig meiden op mijn netvlies en het plezier dat zij en wij samen hadden zat in mijn gevoel.

Vanuit angst naar vanuit vertrouwen

Met alle respect voor deze moeder – dat wil ik benadrukken – maar dit zijn voor mij vragen die voortkomen uit angst en als ik iets in onze opvoeding wil meegeven aan onze meiden dan is het wel vertrouwen. Dat levert zoveel moois op en dat gun ik jou ook vandaar dat ik dit met je deel. Vertrouwen meegeven aan onze kinderen….dat doe ik door vertrouwen te hebben in mezelf (wist je dat kinderen doen wat jij doet ?) en vertrouwen te hebben in mijn kinderen. Bovengenoemde vragen van deze lieve moeder liggen niet in dezelfde lijn. Als kind ontwikkel je zelfvertrouwen zelf. Wel heb je als ouder veel invloed op dit proces en kun je het zelfvertrouwen van jouw kind(eren) bevorderen en dat doe je onder andere door vertrouwen te geven. En samen afspraken maken over hoe je dingen doet en vorm geeft binnen je gezin, dat kan daar prima naast bestaan. Opvoeden is ruimte geven aan emoties (het enthousiasme van de meiden) en grenzen stellen aan gedrag (10 minuten samen lezen/kletsen en dan slapen) en vertrouwen geven en hebben in deze afspraken. Ik wil niet bezig zijn met ‘bang zijn voor’ en ‘stel dat mijn kind niet…’. Het helpt namelijk niet. Het draagt niet bij aan het geluk van mijzelf en dat van mijn kinderen. Ik ben iemand die denkt in oplossingen en heb de overtuiging dat vanuit je eigen kracht veel mogelijk is en dit neem ik mee in de opvoeding. Het heeft mij al veel gebracht in het leven met als resultaat dat afspraken samen in verbinding en in overleg worden gemaakt en dat de dames daar prima mee uit de voeten kunnen. Vertrouwen….

Erkenning

Terug naar het voorbeeld. Onze meiden kwamen dus zelf met dit idee. Een idee dat oprechte aandacht verdient. Als mens willen we – dus jij en jouw kind(eren) ook – gezien en gehoord worden. Ieder kind heeft een behoefte, een mening, een gevoel en die mag er zijn. Ook al sluiten deze behoefte, mening of het gevoel soms niet (helemaal) aan bij die van jou als ouder. Dat kan. Luisteren, echt luisteren met aandacht kan wel. Samen in verbinding en met respect in gesprek gaan is dan wat je te doen staat. Het is belangrijk dat je erkent dat je kind een eigen mening of idee heeft en dat jij als ouder dit serieus neemt. Vertrouwen geven en handelen vanuit vertrouwen onderstreept dit. Het werkt door in het vergroten van het zelfvertrouwen van jouw lieve kind. Wanneer je als ouder vanuit vertrouwen handelt en dat je ook in jezelf gelooft dan denk je in mogelijkheden. Als er dan een keer iets gebeurt wat je niet fijn vindt, dan ga je dan (pas) nadenken over een oplossing en dan weet je wat je ‘moet’ doen. Vertrouwen….

Niets is vast in het leven behalve verandering

Niets is vast in het leven behalve verandering en zo is het. Over een week, een maand, een jaar kan de mening en wens van onze kinderen veranderd zijn. Dat ze dan bijvoorbeeld niet meer samen willen slapen en allebei weer een eigen kamer willen. Ach, dan is dat zo en is de verhuizing in no time weer geregeld. Nu is nu. Nu genieten zij en wij van wat er wel is; de gezelligheid van 2 zusjes samen. Ik geniet en ben dankbaar voor de liefde die ze hebben voor elkaar. Dat zien en voelen, dat is voor mij KindGELUK!

Liefs,
Hermina