Is het erg als ik ons kind anders opvoed dan mijn (ex-)partner?

“Help, mijn partner zegt vaak ja tegen de kinderen wanneer ik nee zeg of visa versa”

Denk aan wel of geen snoep op een doordeweekse middag? Strikte bedtijden of regelmatig uitzonderingen? Er zijn nogal wat onderwerpen waar je van mening kunt verschillen met je (ex-)partner. Je neemt allebei wat mee van je eigen thuissituatie en dan zijn er ook nog de biologische verschillen tussen man en vrouw. De één bijt zich vast in de opvoeding en leest veel boeken, blogs en luistert mijn podcasts en de ander is op een meer intuïtieve manier ouder vanuit go with the flow. Een verschil in opvoeden kan onderling wel eens botsen en voor frustratie zorgen. Is het echt zo erg? Heeft jouw kind daar last van of hebben jullie als ouders daar vooral last van?

Kind van een hertog en tovenares

Enkele jaren geleden – in 2021 om precies te zijn – verscheen de nieuwste verfilming van ‘Duin’ (in het Engels ‘Dune’), één van de eerste sciencefiction verhalen. Het verhaal volgt Paul, zoon van Hertog Atreides en zijn vrouw Jessica. Zijn vader is de leider van zijn familie en een echte edelman. Zijn moeder, Vrouwe Jessica, kun je het beste omschrijven als iemand die van kinds af is opgeleid om tovenares te worden.

Met zulke verschillende achtergronden kun je je wel voorstellen dat zijn ouders elk hun eigen mening hebben over welke zaken zij belangrijk vinden in zijn opvoeding.

Paul Atreides is zoals alle kinderen een combinatie van zijn beiden ouders. En hoewel de tegenstellingen tussen de Hertog Atreides en Vrouwe Jessica op bijna elk gebied best groot zijn, zijn hun eigenschappen toch verenigd in Paul. Hij is zowel een edelman als een tovenaar. Een combinatie die het uiteindelijk mogelijk maakt dat hij keizer wordt.

Een wonderlijke combinatie van jullie allebei

Hoeveel jij en je partner dan ook van elkaar verschillen, jullie kind is net als Paul een combinatie van jullie beiden, die van jullie houdt en die geen of weinig moeite heeft met jullie verschillen. Ze leren juist met de verschillen om te gaan en vaak weten ze dat ook flink uit te buiten 😉. Kinderen weten precies waarvoor ze bij wie moeten zijn, herkenbaar? Het wordt juist een probleem als beide ouders constant met elkaar botsen en in conflict zijn over deze verschillen.

Spanning tussen ouders is een ongezonde basis voor een kind

Een kind is alleen al om zijn of haar genetische connectie met de ouders, trouw en verbonden aan beiden. Spanning tussen ouders, omdat ze elkaars fundamentele verschillen niet kunnen of willen accepteren, is een aanslag op de psychologische integriteit van het kind. Kortom: jullie verschillen zorgen niet voor onduidelijkheid (toegegeven soms ook wel maar dat is niet het ‘punt’ dat ik nu wil maken), maar de manier waarop jullie ermee omgaan kan spanning veroorzaken. 

Je kind raakt in de war met zichzelf

In principe houdt je kind net zoveel van papa als van mama. Misschien op verschillende manieren en om verschillende redenen, maar daar heeft hij of zij verder geen problemen mee. Als jullie als ouders voor de ogen van het kind, recht tegenover elkaar gaan staan, is dit voor jullie kind niet te verenigen. 

Het resultaat: een innerlijke tweestrijd in het hoofd van het kind dat zich begint te uiten in ‘niet al te wenselijk’ gedrag. Dat kan verschillende vormen aannemen; huilen, schreeuwen, (de gevreesde) woedeaanvallen, niet luisteren, brutaal gedrag enzovoorts.

Naar buiten toe als één front

Een veel geprobeerde tactiek is om in bijzijn van het kind één lijn te trekken en alle conflicten te bespreken buiten bereik van zoon of dochter. Op zich is dit in de basis geen slecht idee. Echte harmonie tussen de ouders creëert de beste leefomgeving voor het kind. Het belangrijke woord daarbij is ‘echte’. Het grootste deel van onze communicatie is non-verbaal. Kinderen voelen haarfijn aan wanneer ouders ervoor kiezen om hetzelfde standpunt in te nemen met hun woorden, maar in hun andere communicatie hun conflict voortleeft. Wanneer je dit signaleert is het van groot belang dat jullie als ouders een goed gesprek met elkaar voeren om elkaars standpunt(en) écht te begrijpen. Luister naar elkaar, verplaats je in je (ex-)partner en leef je in. Wees nieuwsgierig en heb een open houding.

Hoe ga je om met verschillen?

Natuurlijk is consequent zijn in de opvoeding giga belangrijk. Het is waardevol en belangrijk dat ouders heldere afspraken maken over de opvoeding, maar voor het kind is het misschien wel het allerbelangrijkste dat de ouders geen oordelen hebben over elkaar. Elke ouder heeft te leren. Ik geloof er heilig in dat het opvoeden van jouw kind altijd samengaat met het ‘opvoeden’ van jezelf. Ieder kind laat met het gedrag dat hij of zij laat zien zijn vader of moeder groeien in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Houd als ouder voor ogen dat jullie allebei aan het leren zijn én het beste voor jullie kind wensen. Probeer daarom met liefde naar elkaar en de gezinssituatie te kijken, want uiteindelijk is liefde het allerbelangrijkste!

Heb je vragen of wil je eens sparren over jouw eigen gezinssituatie? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking bij mij in de praktijk. Liever even bellen? Dat kan op 06 – 289 77 969.

Liefs,
Hermina

PS: Ik heb al honderden gezinnen begeleid naar meer Gezins- en Kindgeluk. Je kunt hier de resultaten lezen. Ook voor jou is dat mogelijk. Wil je meer info en vrijblijvend even sparren? Contact mij dan vooral even of stuur een mailtje naar info@kindgeluk.com. Vermeld je naam en telefoonnummer en ik neem contact met je op. 100%, Beloofd.