“Je hebt 0 fouten gemaakt”     

“Goed gedaan! Je hebt 0 fouten gemaakt!” – Altijd leuk om te horen toch?

Je zou denken van wel, maar het compliment kan ook verkeerd uitpakken. Want wat gebeurt er als ik als kind wel een keer een fout maak? Krijg ik dan geen complimentje meer? Of misschien zelfs straf? Een papa of mama die boos of teleurgesteld in mij is?

In dit blog gaat het over de kracht van complimenten geven en hoe je je kind op de beste manier kunt complimenteren. Daarmee kun je namelijk het zelfvertrouwen van je kind enorm ‘boosten’. Dit zorgt uiteindelijk voor een gelukkiger en weerbaarder kind. En dat is toch waar we het allemaal voor doen, nietwaar?!

De kracht van complimenten

Complimenten zijn fijn om te krijgen en om te geven. Complimenten kunnen namelijk je zelfvertrouwen vergroten en zorgen voor een positiever zelfbeeld. Met het ene type compliment gaat dat wel beter dan met het andere. Er bestaan namelijk 2 type complimenten:

  • Resultaatgerichte complimenten of productgerichte feedback
  • Procesgerichte complimenten

Het negatieve effect van resultaatgerichte complimenten

In het voorbeeld “Goed gedaan! Je hebt 0 fouten gemaakt!” wordt een resultaatgericht compliment gegeven. Hartstikke goed bedoeld natuurlijk en helemaal verdient deze pluim. Maar het focussen op het resultaat kan ook faalangst in de hand werken.

Kinderen die vooral resultaatgerichte feedback krijgen zijn eerder geneigd in hun veilige cocon te blijven en geen nieuwe dingen uit te proberen. Want: met datgene wat ze al kennen en kunnen, weten ze zeker dat ze goed resultaat behalen en daarmee een compliment ontvangen. Ze gaan daardoor minder uitdagingen aan en zullen zich minder goed ontwikkelen. Wat er vervolgens weer voor zorgt dat hun gevoel van eigenwaarde niet groeit of zelfs afneemt.

Boost het zelfvertrouwen met procesgerichte complimenten

Hoe kun je als ouder voorkomen dat dit gebeurt? Of… als je merkt dat het zelfvertrouwen van je kind al niet zo goed is: hoe kun je het tij keren en het zelfbeeld van je kind positief beïnvloeden? Door procesgerichte complimenten te geven!

Spreek je waardering uit

Begin met je waardering uit te spreken over wie je kind is. Wat waardeer je zo in hem of haar? Wat maakt je kind zo bijzonder en uniek? Welke vaardigheden laat je kind zien die zorgen voor dát resultaat, dus datgene wat je kind doet. Stel de volgende waardevolle vragen hierbij:

  • ‘Hoe heb je dat gedaan?’
  • ‘Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?’
  • ‘Hoe heb je dat aangepakt?’

Geef over die vaardigheden, eigenschappen en kwaliteiten vooral een procesgericht complimenten. Die waardering die jij je kind geeft is heel waardevol voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen van jouw zoon of dochter.

Voorbeelden van procesgerichte feedback

Procesgerichte complimenten zijn complimenten over het proces, de weg naar het resultaat toe, de inspanning. Bijvoorbeeld: “Ik kan zien dat je geoefend hebt” of “Je hebt flink doorgezet”. Procesgerichte complimenten zijn het meest leerzaam.

Dit zijn nog een paar voorbeelden van procesgerichte complimenten die je kunt gebruiken om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten:

  • Wat fijn dat je me helpt. Wat behulpzaam van je!
  • Wat knap dat je toch hebt volgehouden!
  • Wow, je hebt het al uit jezelf gedaan!
  • Tjonge, jij doet goed je best!
  • Wat goed dat je daar zelf aan gedacht hebt!
  • Wat heb je dat handig opgelost.
  • Hoe vind je het van jezelf dat je alleen naar de bakker bent geweest?

Wil je je kind helpen met het verbeteren van het zelfbeeld? Zie je graag dat je kind nieuwe uitdagingen durft aan te gaan? Probeer deze voorbeelden dan gewoon eens een tijdje uit en let erop wat het met je kind doet. Zoals eerder gezegd: complimenten zijn fijn om te krijgen en om te geven! Als bonus zorgt het uitdelen van welgemeende complimenten ook nog eens voor een positieve sfeer in huis!

Laat je me weten wat het bij jullie thuis voor effect heeft? Vind ik leuk om te horen! Heb je nog vragen of wil je even sparren over jullie situatie? Contact mij dan. Dat kan via het contactformulier of bel 06 – 289 77 969 of mail info@kindgeluk.com gerust, dan denk ik graag even met je mee zodat jouw kind ook meer zelfvertrouwen en geluk gaat ervaren.

Liefs,

Hermina

P.s. 
🍀 Zegt jouw kind regelmatig: “Ik weet het niet”, “Ik kan het niet” of ‘Ik durf het niet”?
🍀 Is jouw kind niet zo assertief en weerbaar?
🍀 Zegt jouw kind regelmatig: “Het gaat me (toch) nooit lukken”, “Ik doe (toch) alles fout” of ‘Zie je wel, ik ben stom/dom”?

Kortom: Gun jij jouw zoon of dochter meer zelfvertrouwen waardoor het meer durft en doet? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om het zelfvertrouwen van jouw kind een boost te geven. Je kunt dit e-book hier aanvragen.