Jij hebt invloed op het gedrag van jouw kind

Ouders die mij bellen hebben een hulpvraag over hun kind. Mijn kind zegt zo vaak “Ik weet het niet”, “Ik durf het niet” of “Ik kan het niet”.  Mijn kind kan niet zo goed keuzes maken. Uren duurt het voordat hij of zij weet wat ze wil. Mijn kind legt de lat heel hoog, is een perfectionist, wil alles zo goed mogelijk doen en een foutje maken is eigenlijk geen optie. Mijn kind heeft een laag zelfbeeld en is faalangstig. Of mijn kind wordt enorm boos, heeft (drift)buien of is sociaal niet zo handig. Ik zou zo graag willen dat hij of zij meer zelfvertrouwen heeft, dat mijn kind steviger in de schoenen staat, weerbaarder is en aanvoelt welk gedrag past.

Ik snap dat. Ik begrijp dat als moeder en als kinder- en oudercoach.

Herkenning bij de ouder

Al pratende hoor ik zeer regelmatig dat vader of moeder zelf vroeger ook onzeker en/of faalangstig was, weinig durfde en opstandig was. De vragen die ik dan vaak stel zijn: “Hebben jouw ouders je daarmee geholpen en hoe? Hebben ze hulp ingeschakeld?  Wat hebben jouw ouders met of voor jou gedaan en hoe vond je dat? Heeft het je wat opgeleverd? Wat had je graag gewild?”.

Wat deze ouders mij aan de telefoon vertellen, is dat ze niet willen dat hun kind dit lange proces van onzeker zijn, niet lekker in je vel zitten, faalangstig zijn ook zo door moeten maken.

Doorbreken van de vicieuze cirkel

Vroeger schakelde ‘men’ niet snel hulp is. Ouders keken het eerst even aan (wat ook goed is hoor), het kan tenslotte een fase zijn. Het gedrag bleef lang voortzetten en jij als kind bleef doorgaan met wat je deed. Als je blijft doen wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg. De faalangst bleef bestaan. Je ziet dan regelmatig dat de faalangst groter wordt. En zo beland je in een minder fijne bekende vicieuze cirkel. Wat als dit niet hoeft en dat verandering, groei en geluk mogelijk is?

De hamvraag is: wat doe je eraan? De kracht van het doen, in beweging komen, het onder ogen zien, het aangaan, je probleem de baas worden. “Alles is mogelijk” is mijn credo. Ik ben iemand die denkt in oplossingen en heb de overtuiging dat vanuit je eigen kracht veel mogelijk is. Dit heeft mij en mijn gezin al veel gebracht in het leven!

Wil jij een ander pad voor je kind?

Jij als ouder hebt jouw eigen weg gelopen en dat heeft je altijd iets opgeleverd. Wellicht voelt dit voor jou nu nog niet zo.  Mogelijk ook niet in het tempo dat je zou willen. Dat kan. Dat je dit voor jouw kind anders wil, dat kan en mag. Dat snap ik. En ik begrijp dat je je kind een onbevangen zorgeloze jeugd gunt. Dat ze nieuwe dingen probeert en fouten durft te maken. Dat hij of zij dingen makkelijker en zelf oppakt. Steviger in de schoenen staat en zichzelf is.

Dan is het aan jullie om dit SAMEN aan te gaan, jij met je kind. In de verbinding ligt de basis en is het aan jullie of en wanneer je hulp inschakelt. Moet je gelijk naar een Kindercoach rennen? Nee, zeker niet. Gedrag kan een fase zijn. Echter als het gedrag jouw kind echt gaat belemmeren, als het aanhoudt en je hem of haar ziet worstelen, dan is het tijd om in actie te komen. Dat is aftasten, zien en voelen. Ik zeg vaak: je kind is nog maar 8 en tegelijk is je kind al 8. Daar de balans in vinden.

Samen aan de slag met het veranderen van gedrag

Kun je voelen wat ik bedoel? Wil je het gedrag veranderen? Begin dan met iets te veranderen. Ook kleine stapjes maken dat je vooruit komt. Hoe, met hulp of zonder en bij wie, dat is helemaal aan jullie. Doe wat goed voelt, doe wat bij je past en doe het SAMEN. Ik coach kinderen en ouders tegelijk, omdat ik geloof in de kracht van samen; in jullie verbinding. Het is fijn als je concrete tips en handvatten krijgt hoe je thuis je kind kunt begeleiden in het veranderproces.

In mijn praktijk zie ik dat ouder en kind beide individueel groeien en tegelijk ook dat hun ouder-kind relatie (nog) steviger wordt. Het kind is bijvoorbeeld de faalangst de baas en de ouder heeft dit thema van vroeger meer een plek gegeven en staat steviger in haar rol als ouder. Hoe cool is dat?!

Meer weten?

Wil je meer informatie over Kindgeluk, mijn eigen KindGELUK methode of wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Kijk dan op: www.kindgeluk.com. Bel 06-289 77 969 of e-mail info@kindgeluk.com gerust en je bent ook van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Tot slot nog een tip: ZORG GOED VOOR JEZELF! Je bent het waard en voor je kind(eren) ben jij van onschatbare waarde. Zeker en vast!

Liefs,

Hermina