Jouw kind laat zien hoe het met jou gaat

Kinderen kijken om zich heen. Ze zien van alles gebeuren en leren heel veel van wat jij doet. Bij hele kleine kinderen werkt dat al zo…. Die willen dan – net als jij – doen wat jij ook doet, zoals meehelpen met de was, stofzuigen etc. Ik weet het van mijn meiden nog goed. Het roze speelgoedstofzuigertje, het Nijntje serviesje, het veger en blik, de kookspulletjes enzovoorts… Oh wat deden ze ons graag en vaak na. Zo werkt dat.

Kopieergedrag

Ze kopiëren jouw gedrag, letterlijk… Ze kijken, ze imiteren je houding en ze gebruiken dezelfde woorden in hun fantasiespel als die jij als ouder gebruikt.  Geweldig vond ik dat! Ik zag en hoorde mezelf terug, over na-apen gesproken…. Herken je dat?

Geef het goede voorbeeld

Het werkt in brede zin. Stel….even een extreem voorbeeld….jij zit of ligt hele dagen voor fun languit op de bank voor de tv, dan krijgt jouw kind dat beeld vaak te zien en is dat voor hem of haar ‘normaal’. Als dat is wat jij je kind mee wilt geven in dit leven, dan is dat helemaal prima. Hetzelfde geldt voor het gebruik van je mobiele telefoon 😉 Nou regelen wij als ouders veel met onze mobiele telefoon via whatsapp, internet etc. Dat is dus anders dan de spelletjes die kinderen – het liefst heel lang – doen. Het beeld is nagenoeg gelijk.

Wat doe je op de mobiele telefoon?

Dat onderscheid tussen lang spelletjes doen of even iets regelen met je mobiele telefoon is prima om te vertellen aan je kind, voor het creëren van het werkelijke beeld. Het blijft natuurlijk visueel hetzelfde. Door (in verbinding) te vertellen wat je doet en waarom (en daarmee bedoel ik niet dat je verantwoording af moet leggen aan je kind!) plaatsen ze het beeld wat ze zien hopelijk in de juiste context. En iets minder met de mobiele telefoon in de hand zitten, is natuurlijk voor niemand verkeerd 😉

Spiegeltje, spiegeltje

Naast dat kinderen kopiëren, spiegelen kinderen ook het gedrag van hun ouders. Spiegelen lijkt op kopiëren. In sommige gevallen is het net even anders. Spiegelgedrag is gedrag of ‘pijn’ van jou, waar je je wellicht (nog) niet bewust van bent en die je niet linkt aan het gedrag van je kind. Jouw kind geef met dit gedrag een ‘boodschap’ aan jou. Hier bij mij werkt dat ook zo. Daar zit niet veel tijd tussen. Mijn kinderen spiegelen mij gelijk. Ik voel en zie dat gelukkig meteen. Ik krijg ‘m gelijk terug en kan daar dan rekening mee houden.

Gestreste mama

Als ik iets wat onrustig ben –  en meestal is dat het geval als ik te druk ben – dan is mijn jongste ook onrustig. Ze vraagt veel vaker aandacht met een vraag, een kusje of een knuffel en blijft meer beneden om mij heen spelen. Ik ben onrustig en haar onrustige gedrag is een boodschap naar mij. Ze spiegelt mij. Mijn oudste doet dit – in dit voorbeeld – totaal anders. Zij legde onlangs gewoon een briefje bij me neer: “Lieve mama, je bent gestrests. Adem in, adem uit, ok? Liefs”. Echt fantastisch vond ik het! Ze deed dat zo puur, eerlijk, in verbinding en met liefde. Ik keek haar aan met een big smile en na een dikke dank-je-wel-knuffel was ik al een stuk meer ‘zen’.

Hoe zou het zijn als:

  • Je het gedrag van je kind (beter) begrijpt en dat je hem of haar kunt ‘lezen’?
  • Jij duidelijk grenzen weet te stellen en een nee door je kind wordt geaccepteerd?
  • Je weet hoe je ‘goed’ op de grote mond van je kind kan reageren?
  • Je niet constant een gefrustreerd gevoel hebt?
  • Er minder ruzie is in huis en meer rust en gezelligheid?
  • Je die gebruiksaanwijzing van jouw kind wel hebt?
  • Je concrete tips en handvatten krijgt hoe je met jouw kind om moet gaan?

Meer groei en geluk

Kortom:  wil jij het gedrag van jouw kind (beter) begrijpen en kunnen ‘lezen’ zodat je weet wat je het beste kunt doen of niet?  Wil jij groeien als mens en in je rol als ouder? Groeien in wie je nu bent en wie je eigenlijk wilt zijn? Je hoeft het niet alleen te doen. Hulp vragen mag en ik weet uit eigen ervaring dat dat heel fijn en helpend is. Bel (06 – 289 77 969) of mail gerust naar info@kindgeluk.com. Een kennismakingsafspraak is gratis en vrijblijvend. Voor meer informatie: www.kindgeluk.com/gratis-kennismaken/

Op welke manier laten jouw kinderen je merken hoe het met jou gaat? Wat is hun spiegelgedrag?

Laat het me hieronder of in een mailtje weten. Ik vind het leuk om ook jouw ervaring te horen.

Vanuit liefde,

Hermina

P.s. Deze tips en inspiratie zijn vast ook waardevol voor andere ouders in jouw omgeving. Vriendinnen, buurvrouwen, (schoon)zussen, collega’s, moeders van school, kennissen en andere bekenden etc.

Wil je deze link dan doorsturen naar hen via de app of de mail? Zo helpen we elkaar en maken we elkaars wereld een stukje mooier, relaxter en positiever. Voor meer Gezins- en Kindgeluk!