Lastig gedrag van je kind? Ga op onderzoek uit en wees nieuwsgierig waarom!

“Hoe kun je verwachten dat jouw kind altijd super relaxed met dingen omgaat als dat nog niet is aangeleerd?”


Lastig gedrag van je kind? Ga op onderzoek uit en wees nieuwsgierig waarom!
Wanneer je kind vervelend gedrag vertoont zoals bijvoorbeeld brutaal gedrag of boze buien, word je daar als ouders niet blij van. Trouwens, jouw kind zelf is ook niet bepaald blij op dat moment en de rest van het gezin kan er ook onder lijden. Maar bedenk dat kinderen hun emoties nog niet volledig onder controle hebben. Daarin moeten ze zich nog ontwikkelen en daar kun jij ze als ouder bij helpen. Daarbovenop hebben ze, net als wij volwassenen, hun eigen behoeften en hun eigen wil. Die behoeften proberen kinderen zoveel mogelijk te bevredigen en hun wil proberen ze door te drukken.

Je kind heeft geen handleiding. Wees bewust wat hij of zij nodig heeft.
Het is belangrijk wanneer ouders de onderliggende signalen die kinderen afgeven met hun gedrag kunnen herkennen. Aangezien kinderen nog minder controle hebben over hun emoties en hun eigen behoeften niet helemaal goed begrijpen, is het aan jou als ouder om uit dit alles op te pikken wat er aan de hand is. Makkelijk is dat zeker niet en helaas krijg je die informatie er ook niet als handleiding bij wanneer je zoon of dochter wordt geboren. Dat zou wel handig zijn hè? 😅

Uiting van frustratie
Met hun gedrag communiceren kinderen dus allerlei zaken die er in hun leven spelen. En als daar geen aandacht voor is, of er geen juiste reactie op komt, dan is het ook niet raar als zij gefrustreerd raken toch? Zij kunnen vaak nog niet onder woorden brengen, wat ze werkelijk nodig hebben of willen.

Frustratie kan aan de basis liggen van heel wat onwenselijk gedrag dat kinderen kunnen ontwikkelen. Enkele situaties die aanleiding van dit soort frustratie kunnen vormen zijn:

  • Een vermoeid kind dat naar bed moet
  • Een kind dat aandacht wil hebben en niet goed weet hoe die dat op de juiste manier moet vragen
  • Een kind dat trek heeft en moet eten
  • Een kind dat te veel prikkels heeft gekregen om te verwerken en nu rust/ontspanning nodig heeft

En zo zijn er nog wel meer situaties te bedenken. Wat de reden van het lastige gedrag zoals bijvoorbeeld de boze buien of het brutale gedrag van jouw kind is, hangt helemaal af van je kind en jullie situatie. Het kan bijvoorbeeld óók gaan om onzekerheid, faalangst of stress of iets anders. Wat universeel is, is dat woorden en uitleg geven aan emoties op een gezonde en gewenste manier nog niet voldoende is ontwikkeld. Het grootste cadeau wat jij als ouder je kind kan geven is dit stukje fundament prioriteit geven.Onderzoek de behoefte achter het gedra
g
Er mag ruimte zijn om emoties te uiten, dát is gezond. Er zijn wel grenzen aan de manier waarop deze emoties worden geuit. Help je kind om dit op een gewenste manier te doen en geef daarin ook het goede voorbeeld door zelf rustig te blijven.

Kijk vooral ook wat er onder het gedrag van je kind zit en wees een onderzoeker en observeer je kind.

  • Wat schuilt er achter het gedrag?
  • Welke onderliggende behoefte heeft mijn zoon of dochter?
  • Waarom is mijn kind zo boos, verdrietig, gestresst etc.? Hoe komt dat?
  • Wat mag mijn kind nog leren?
  • Wat zegt deze situatie over mij als ouder? Wat mag ik nog leren?
  • Wat kunnen we een volgende keer anders doen?

Je kind beter leren begrijpen
Door je kind beter te begrijpen en je kind te leren om emoties op een gezonde manier te uiten, zullen toekomstige uitdagingen voor minder problemen zorgen. Belangrijk is dat jij als ouder situaties beter signaleert en hier ook effectief naar gaat handelen. Hierdoor zal jouw kind meer woorden geven aan wat hij of zij voelt en wat de behoeftes zijn waardoor er minder escalaties zijn. Het is een wisselwerking. Opvoeden is een samenspel tussen ouder en kind en hoe meer jullie elkaar begrijpen en hoe beter jullie op elkaar afgestemd en ingespeeld zijn hoe fijner het thuis gaat. Lees vooral de ervaringen van andere ouders die via het Gezinsgeluk Traject meer rust en begrip in huis hebben gecreëerd.

Zie jij graag dat je kind zich minder vaak vervelend gedraagt? Dat begrijp ik goed. We willen het liefst een gezellige sfeer in huis hebben. De negatieve emoties kosten ook veel energie. Wil jij je kind beter begrijpen? Weten hoe je situaties het beste kunt aanpakken? Contact mij dan vooral en stuur mij een berichtje met je naam, telefoonnummer en een korte omschrijving van jullie situatie (info@kindgeluk.com of 06 – 289 77 969). Ik lees alles en neem gratis en vrijblijvend contact met je op. Je ontvangt gelijk een praktische tip die jullie al vooruithelpt.

Contact je me als je meer rust, begrip, harmonie, geduld, zelfvertrouwen en plezier in huis wilt? Welkom!

Liefs,

Hermina

Ps. Wist je dat veel gezinnen voor écht meer Gezins- en Kindgeluk gaan? Meer rust, begrip, harmonie, geduld, zelfvertrouwen en plezier in huis! Óók voor jou is dat mogelijk. Klik hier hoe ook jij dit voor elkaar krijgt.