Mam, ik verveel me zó!

Mam, ik weet niet wat ik kan doen!
Mam, ik verveel me!
Mam, ik heb niks te doen!

Ieder kind verveelt zich wel eens. Dat heb jij vroeger vast ook wel eens gehad. Het is niet een heel fijn gevoel, dat klopt. Weet…als ouder mag je ruimte geven aan de emotie van je kind. Je kind mag zich voelen zoals hij of zij zich voelt. Je zoon of dochter mag zich dus verveeld voelen. Accepteer het vooral, dat haalt de druk van de ketel. En laat dat verveelde bij je kind. Neem het niet over. Ga niet mee in de emotie.

Geen oplossingen bieden
Wat ook heel belangrijk is: Jij hoeft je kind geen oplossingen aan te bieden.
Je kind kan dit zelf. Echt! Je kind is creatief en jij mag als ouder je kind begeleiden in het zelf bedenken van de oplossingen.
Je kind mag zelf ontdekken en bedenken wat het nodig heeft.

Wat kan ik wél zeggen?
‘Ik hoef de oplossingen dus niet te bedenken Hermina, maar wat kan ik dan wél zeggen?’ Geef erkenning aan je kind, toon begrip naar je zoon of dochter:
“Ik snap dat je het niet leuk vindt om je te vervelen. Dat is ook niet leuk. Ik heb dat vroeger ook wel eens gehad. Ik begrijp je lieverd”
Wat kun je als ouder vervolgens nog meer zeggen:

  • ‘Je bent druk bezig geweest. Het is fijn dat je nu even een rust moment hebt. Wat zou je nu graag willen doen?’
  • ‘Heerlijk dat je nu even zelf kunt bepalen wat je met je tijd kunt doen. Wat lijkt je leuk?’
  • ‘Ik ben erg benieuwd wat je met je tijd gaat doen. Waar heb je zin in?’

Toch helpen?
Veel ouders die ik spreek in mijn praktijk willen toch echt heel graag helpen. Ze willen het gevoel van verveling graag wegnemen en oplossingen aanreiken. Het is hun natuurlijke reactie. Voor jullie lieve ouders…
Als je je kind toch heel graag een suggestie wilt geven dan kun je bijvoorbeeld zeggen:

  • ‘Je kunt mij helpen met een huishoudklusje’ (vergroten zelfstandigheid)
  • ‘Hier heb ik een doos. Maak er iets leuks van’ (creativiteit vergroten)
  • ‘Wat heb je lang niet gedaan en zou je nu kunnen doen?’ (je kind stimuleren om zelf tot een oplossing te komen)

Relativeren is een werkwoord
Ok, je verveeld voelen is niet heel fijn. Het fijne aan lastige emoties is dat ze komen en ook weer gaan. Morgen is weer een nieuwe dag. Leer je kind relativeren. Jij relativeert zaken en je kind kan dat ook. Help je kind daarbij, geef daarin het voorbeeld. Kinderen leren van wat ze zien. Wees een voorbeeld in deze.  Neem het gevoel dat je kind nu heeft wel serieus want daarmee neem je jouw zoon of dochter serieus en dat is heel belangrijk. Jouw kind voelt zich dan gehoord, gezien en begrepen. Dat is waardevol voor zijn of haar eigenwaarde. Geef vooral vertrouwen dat je kind kan omgaan met dit gevoel en er zijn of haar weg in vindt!

Praktische bonustip
Verveelt jouw zoon of dochter zich heel regelmatig en op andere momenten juist totaal niet?
Laat hem of haar leuke dingen om te doen op briefjes schrijven en een leuke pot of doos versieren. Vul deze met de briefjes. Verveelt je kind zich een keer? Tover de pot of doos tevoorschijn. Dan kan je zoon of dochter zelf een briefje trekken met zelf bedachte ideetjes en suggesties om dan te gaan doen!
Leuk toch?
Tot slot 
Is er bij jullie thuis veel strijd, ruzie, boos – en brutaal gedrag?
Wil je graag rust, begrip, geduld, harmonie, zelfvertrouwen en plezier?
Dan is het Gezinsgeluk Traject écht iets voor jou!
Voel je welkom om gratis en vrijblijvend te sparren en kennis te maken. Ook online mogelijk!

Contact me vooral en ik kijk graag met je mee. (link invoegen)

Liefs,
Hermina

p.s. Opvoeden is soms best complex. Het is heel fijn om eens te kunnen sparren over datgene waar je tegenaan loopt. Bijvoorbeeld: ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn dochter meer zelfvertrouwen krijgt?’ of “Hoe ga ik om met de boze buien van mijn zoon?’.

Contact me gerust dan sparren we even. Gratis en vrijblijvend. Voel je welkom!