Negatieve gedachtes van je kind omzetten naar een positieve groei mindset: het kan echt!

Negatieve gedachtes van je kind omzetten naar een positieve groei mindset: het kan echt!

“Het lukt me toch nooit”,
“Dit is te moeilijk”,
“Ik doe het altijd verkeerd”,
“Ik ben stom”.

Herken je deze zinnetjes bij jouw kind? Vervelend om je kind zo negatief over zichzelf te horen praten. De bijkomende emoties, zoals boosheid, frustratie, onzekerheid, maken de sfeer in huis ook niet beter. Je ziet je kind het liefst blij en onbezorgd. Het is tijd om zijn of haar mindset onder de loep te nemen.

Wat is mindset?

Een mindset is een manier van denken over jezelf, anderen en situaties. Het klinkt misschien best heftig, maar hoe je denkt, werkt door in alle gebieden van je leven. Je gedachten hebben invloed op je gevoel. Je gevoel heeft invloed op hoe je je gedraagt. En tenslotte heeft gedrag, bijvoorbeeld wat of hoe je iets doet, gevolgen op hoe je leven verloopt. Heel belangrijk dus om de juiste mindset te ontwikkelen.

Het bepaalt namelijk ook de mate van het zelfvertrouwen en de emotie regulatie van jouw zoon of dochter. Jij merkt en ziet dit terug in huis, in het contact met jouw kind en wat je jouw zoon of dochter wel of niet ziet doen. Hoe je kind omgaat met doorzetten, fouten maken, durven te proberen, omgaan met teleurstellingen en tegenslagen en hoeveel veerkracht jouw kind ontwikkelt.

Vaste en Groei mindset

De Amerikaanse psychologe Carol Dweck ontdekte dat kinderen opgroeien met een van deze twee mindsets: een ‘vaststaande’ mindset of een ‘op groei gerichte’ mindset. Kinderen met een vaste mindset zien hun intelligentie en kwaliteiten (onbewust) als iets dat vaststaat, waar kinderen met een groei mindset zien dat ze kunnen leren.

Daardoor geven kinderen met een vaste mindset eerder op, vermijden ze uitdagingen en ervaren ze stress bij moeilijkheden. ‘Groeiers’ daarentegen staan meer open voor kritiek, zien het succes van anderen als inspiratie en proberen het vaker opnieuw.

Gelukkig kun je je kind aanleren om steeds meer volgens een groei mindset te leven. Dan gaat hij of zij steeds makkelijker uitdagingen aan en kijkt positiever naar dingen die nu nog niet lukken of iets wat niet mag. Bij het Gezinsgeluk Traject gaan we daarom ook altijd aan de slag met het leren ontwikkelen van een positieve mindset.

Positieve mindset bij je kind: oefen samen om betere gedachtes te ontwikkelen

Denkt of zegt je kind dingen die niet helpend zijn? Of die niet waar zijn maar die hij of zij wel gelooft? Wat zijn de denkfouten van jouw kind? Help je kind deze gedachtes dan te neutraliseren.

Door helpende gedachtes voel je fijnere emoties en daar vloeit gedrag – datgene wat je doet – uit voort. Een leuker, lichter, fijner en makkelijker leven is het gevolg!

Oefening

Hoe doe je dat nou? Een positieve mindset ontwikkelen bij je kind? Deze oefening is een goed begin. Laat jouw zoon of dochter zich proberen in te leven hoe het zou zijn als zij alles wat ze tegen zichzelf zeggen tegen hun vriend(in) zouden zeggen? Bijvoorbeeld:

  • Dit is veels te moeilijk voor jou!
  • Het lukt jou nooit!
  • Wat doe je altijd stom!
  • Niemand vindt jou aardig!
  • Jij doet het altijd verkeerd!
  • Jij mag ook nooit iets van jouw moeder!

Dit zegt je kind never nooit tegen zijn of haar vriend(in)! Dat weet en zegt je kind meteen. Leer je kind inzien dat het dus ook niet aardig en/of helpend is dit tegen jezelf te zeggen 😉.

Wil jij ook dat jouw kind positiever gaat denken over zichzelf en over situaties?

Het ontwikkelen van een groei mindset is een vast onderdeel van het Gezinsgeluk Traject. Het resultaat is een zelfverzekerder kind (met minder boze buien). En natuurlijk meer gezinsgeluk. Lees alvast de ervaringen van alle gelukkige gezinnen die jullie voorgingen.

Ken je mij nog niet zo goed en wil je eerst even kijken of er een klik is? Meld je dan vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk. Dit duurt ongeveer 45 minuten en is helemaal kosteloos. Even bellen mag natuurlijk ook. Doe vooral wat goed voelt en wat helpend is.

Voel je welkom!

Liefs,

Hermina