Ochtendspits

“Kom je bed uit! Schiet nou op!”

“Treuzel nou niet zo en doe gewoon even je dingen!”
“Kom op, toe nou even! Luister nou eens!”

Onrustige start van de dag

Voor veel ouders is het begin van de dag een hele inspanning, vooral door de weeks. We willen allemaal op tijd op school en het werk zijn en heel graag op een gezellige manier. Ja toch? In mijn praktijk hoor ik vaak dat de ‘ochtendspits thuis’ niet altijd even ontspannen verloopt. Geen rustige omgang met elkaar, weinig ruimte voor een gezellig samen zijn, korte gebiedende zinnen, ruzie, ook geschreeuw en we jagen elkaar regelmatig op.

‘Kleed je even wat sneller aan! Nee, nu niet spelen, aankleden, dat zeg ik toch!’
‘Nee, die broek kan echt niet bij dat shirt, even je rokje aan doen die erbij hoort.
Ik wil mijn veegshirt aan! Die ligt in de was, andere keer. Dat kan niet want mijn vriendinnen doen ‘m ook aan vandaag. Het kan echt niet want hij zit in de was.’ En sommige ouders hebben dan te maken met een kind dat boos is.

‘Eet eens door!’
‘Hou op met ruzie maken!’ ‘Laat elkaar met rust!’

En net als je dan eindelijk – enigszins te laat – op het punt staat om je kind(eren) naar school te brengen dan moet er nog zo nodig iemand naar de wc, moet de auto nog gekrabd worden, heeft je dochter haar (gym)tas nog niet en ga zo nog maar even door.
Sommige ouders zijn zelfs uitgeblust als ze op hun werk aankomen. Heb jij als ouder ’s ochtends voor vertrek tijd en handen te kort? Wil je graag dat het makkelijker gaat? Wens je meer rust en gezelligheid in huis? Wil je handvatten hiervoor? Lees dan vooral verder.

Een praktische tip

Een helpende en praktische tip: Dek de avond van te voren de tafel. Zet alles wat je klaar kunt zetten klaar, dus ook de fruit- en broodbakjes/bekers etc. Denk ook aan de kleding voor de volgende dag. Ook jouw kind kan zelf zijn/haar kleding avonds klaar leggen, eventueel met een beetje hulp. Dan heb je ochtends geen discussie meer over de kleding van jouw kids, wel zo fijn toch? Zo kunnen jullie de volgende morgen vrijwel meteen beginnen en genieten van een lekker ontbijt met elkaar. Je hebt minder dingen te doen dus iets meer rust, wat maakt dat je ook relaxter het ochtendmoment beleefd en fijner reageert (in woorden en lichaamstaal) op je omgeving.

Écht contact, een fijn begin van de dag

Het is helpend dat je bij het opstaan tijd en aandacht besteed aan het contact met je kind(eren). Even knuffelen, even kletsen, even lekker rustig bij ze liggen. Een liefdevolle start. Belangrijk is dat je even echt contact maakt. Dat je echt in verbinding bent, dat zorgt voor rust. Ja, deze extra aandacht kost tijd, dat klopt. Zet dus ietsje eerder je wekker. Die tijd betaalt zich terug. De dagstart verloopt zo een stuk fijner; liefdevoller en er is tijd/ruimte voor de dingen die gewoonweg ‘moeten’ gebeuren. Ook is er dan minder ‘gedoe’ tussen de kinderen onderling.

Structuur it is!

Zorg voor een duidelijk ochtendritueel. Structuur it is! Wees liefdevol en duidelijk en begrens. Als je kind eerst gaat spelen dan is het veel lastiger om ze daar weer uit te halen. Maak een vaste volgorde en als ze op tijd klaar zijn, hebben ze daarna tijd en ruimte om te spelen, te dansen, te lezen etc. Het ochtendritueel visueel maken met behulp van picto’s is voor veel kinderen (visueel ingestelde kinderen, kinderen met autisme, hele jonge kinderen etc.) heel fijn en werkt een stuk beter.

Moet ik dit doen?

Ik hoor in mijn praktijk dat veel ouders de ochtend als stressvol ervaren, vooral door de vele dingetjes die er in korte tijd ‘moeten’ gebeuren. De vraag die je jezelf als ouder kunt stellen: Moet IK dit doen? Ik hoor en zie regelmatig dat kinderen van alle gemakken worden voorzien. Dat er veel voor ze wordt gedaan terwijl ze dat ook zelf kunnen (leren). Het is juist heel goed dat ze zelf dingen doen, dat ze de eigen verantwoordelijkheid gaan voelen en nemen. Als een kind geleerd heeft zijn eigen boterham te smeren, dan kan hij of zij het eigen lunchtrommeltje toch ook klaarmaken? Dat scheelt jou als ouder. Samen ben je het gezin, dat run je ook samen, met ieder zijn eigen inbreng, passend bij de persoon en de leeftijd. Mijn inziens is er niks mis mee dat kinderen mee helpen met de klusjes die er zijn. Tafel dekken/afruimen, vaatwasser legen/vullen, lunchtrommels klaar maken etc. Daar worden het grote kinderen van; zelfstandig, betrokken, verantwoordelijk. Mijn credo hier thuis is: Prinsessen worden niet geboren, wel gemaakt!

Laat het los, laat het gaan

We laten ons vaak leiden door de klok. De tijd zorgt voor ‘druk’. We willen allemaal op tijd op school en het werk komen. Laat je niet opjagen door de angst om te laat te komen. Want juist dat geeft spanning, die zo niet helpend is, integendeel. Als je dat loslaat en daarbij stopt met ‘opjagen’ is de kans juist groter dat je wel op tijd komt. En dat in een fijne energie voor allemaal. Echt, probeer het maar eens.

En bovendien: soms moeten kinderen te laat komen eerst eens ervaren, voordat ze de betekenis van ‘te laat komen’ begrijpen. Juist dan kan er een innerlijke motivatie ontstaan om op tijd klaar te zijn. Zeker als je kind al wat ouder is. Want het gaat erom dat je de verantwoordelijkheid om op tijd klaar te zijn steeds meer bij je kind legt. Kinderen hebben te leren hun eigen aandeel in te zien en ze mogen ontdekken wat de gevolgen zijn van bepaald gedrag. Daar leren ze juist van. Niet door het als ouder te voorkomen. Gun ze die ervaringen, die zorgen voor groei!

Een nieuwe start

Morgen is het weer een nieuwe dag. En dus voor jou en jouw gezin een nieuwe ochtendstart. Als je zin hebt, kun je mooi een of meer tips uitproberen? Probeer het eens, wat heb je te verliezen? Levert het niet gelijk het gewenste resultaat op. Bedenk dan: alles wat aandacht krijgt groeit! Wennen mag, de kracht zit ‘m in de herhaling, grenzen stellen en structuur bieden. Ga ervoor, voor een fijnere start van de dag voor jezelf en je gezin. Ik gun het jullie, dat jullie samen de ochtend gezellig ervaren. Waar er ruimte is voor een grapje, de klusjes en ook ruimte om op een liefdevolle manier elkaar uit te zwaaien en dag te zeggen.

Hermina

Ps. Je bent dol op je kinderen. Je houdt zielsveel van ze. Maar eerlijk? Het ‘gezinsgeluk’ is soms is ver te zoeken. De boze buien, strijd, ruzie, het brutale gedrag. Of het onzekere gedrag van je kind waarvan je weet dat het zelfvertrouwen een boost kan gebruiken. Je gunt je kind dat hij of zij geduldig en weerbaar/assertief is en zelfvertrouwen heeft. En dat je kind rustig blijft als het niet gaat zoals hij/zij wil. Dat je kind op een gewenste en gezonde manier om gaat met zijn/haar emoties en niet gaat slaan, schoppen, gillen, schreeuwen, schelden en bijvoorbeeld weglopen. Je maakt je zorgen over je kind, of je voelt je machteloos en weet niet goed om te gaan met het (lastige) gedrag van je kind. Herken je dit?

Het Gezinsgeluk Traject helpt jou én je kind(eren). Zodat iedereen thuis opbloeit (óók online mogelijk).