Oordeelvrij, vertrouwen en ruimte geven, zo belangrijk!

Driftbuien, weinig vertellen, gevoelens opkroppen, veel ruzie en veranderingen lastig kunnen handelen…daar gaat het deze keer over.

Uit de praktijk…een moeder spreekt mij aan en uit haar zorgen om haar kind en wat de impact daarvan is op het gehele gezin. Haar zoon vertelt weinig, kropt zijn gevoelens op en als hij dan wel zijn emoties uit dan doet hij dat vooral op een extreme manier. Driftbuien, waarin hij bijna niet te bereiken is. Veel strijd en ruzie in het gezin. Ook gooit hij met speelgoed en veranderingen zijn echt lastig voor hem.

KindGELUK methode; G van Geborgenheid en veiligheid

We hebben een fijn gesprekje en ik nodig haar uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek samen met haar zoon zodat ze kunnen ervaren hoe ik werk en hoe het in mijn praktijk Kindgeluk voelt. “Ja, maar dan zegt mijn zoon denk ik niks” geeft ze aan.  Ik leg uit dat dat helemaal prima is voor mij. De eerste stap van mijn eigen KindGELUK methode is de G van geborgenheid en veiligheid. Dat is de basis, zonder deze basis is het lastig om te leren. Ik geef aan dat hij welkom is, precies zoals hij zich op dat moment voelt. Oordeelvrij, hij krijgt de ruimte en de tijd zodat hij zich vertrouwd gaat voelen. “Al zegt hij hier tijdens onze 1ontmoeting geen enkel woord, dat is helemaal OK” geef ik aan. Deze moeder is gerustgesteld. Niks moeten, puur zijn. Hoe ziet praktijk Kindgeluk eruit? Wie is Hermina, wat doet zij en hoe werkt zij? Ervaren en voelen, alles mag er zijn, het is wat het is. Dat is het doel van het gratis kennismakingsgesprek. Dat lijkt haar een goed idee.

Van gespannen naar ontspanning

Ze komen langs. Ik zie ze aankomen, ze lopen de oprit op. Aan zijn houding en in zijn ogen zie ik dat hij het spannend vindt.
Moeder binnen met haar zoon, een jongen van 7. Een lieve gevoelige jongen dat zie en voel ik meteen. Ik kijk hem aan, in zijn ogen. Dat vindt hij juist prettig merk ik. “Mam, deze mevrouw kijkt mij wél aan, dat doet juf niet” zegt hij. Hij heeft al woorden gesproken… Verder laat ik het eerst en laat ik ze ‘landen’ terwijl ik in de keuken wat drinken voor ze inschenk. We kijken vervolgens samen in het rond en benoemen wat we zien. Ook hij, die jongen – die volgens zijn moeder – weinig vertelt. Ik geef aan dat ik zo’n 1e afspraak best spannend vind ?. Echt? Vraagt hij. Ja, wel een klein beetje. Ik leg uit dat we ook kunnen praten zonder woorden. Dat ik met mijn houding en met wat ik doe ook wil communiceren: Dat hij zich hier thuis mag voelen en niks moet. Oordeelvrij, vertrouwen…ruimte geven…. Ik zie zijn ogen lichter woorden en zijn lijf gaat meer ontspannen. Dat vind ik al zo’n mooie stap voor deze 1e keer. Als ik vraag of hij een spelletje wil spelen samen met mama en mij, knikt hij. Ik pak een kaartspel met leuke gekke vragen en samen spelen en lachen we. Het ijs is nu gebroken. Hij staat tussendoor op en loopt naar de vensterbank en stelt een vraag. De interactie is duidelijk. Er is al ontspannenheid in zijn lijf en gezicht op te merken en er zijn ontspannen woorden. Op dat moment is hij ongeveer een kwartier in mijn praktijk. Met zijn moeder praat ik over mijn eigen KindGELUK methode; wat deze inhoudt, hoe deze werkt, wat ik zoal doe met ouder(s) en kind en hoe ik mijn methode elke keer specifiek en concreet maak, afgestemd op de hulpvraag en de ouder(s) en het kind waar het om gaat.

Samen spelen; verbinden, observeren, luisteren…

Ik zie dat hij kijkt naar een kratje met houten blokjes. Zullen we samen op het kleed even lekker spelen vraag ik? Ja, wil je dat wel samen met mij vraagt hij? Jazeker, dat lijkt me gezellig. Zijn moeder blijft aan tafel zitten en kijkt. Deze lieve jongen zit vol creativiteit, maakt de mooiste dingen en ik help mee. Ik volg hem en geniet. Ruimte geven….vertrouwen.

En dan al spelend op het kleed samen – uit het niets – begint hij uit zichzelf al te vertellen. Hij opent een echt gesprekje. Dat hij heus wel weet waarom hij hier is en dat hij dat zelf ook graag wil. Ik observeer en luister vooral en stel later nog een open vraag. Hij kletst door. Hij benoemt de hulpvraag in zijn eigen woorden en vertelt daarbij hoe dat dan gaat (driftbui) en dat hij zich daarna helemaal niet fijn voelt én zich ook schuldig voelt over wat hij heeft gezegd en gedaan. Dat hij vaak ‘buien’ heeft, dat het vanzelf gaat en dat hij daar verdrietig van wordt. Hij wil het zelf ook niet. Wat een woorden, wat een stap! Zijn moeder kijkt toe en vanuit mijn ooghoeken zie ik dat haar mond van verbazing open staat. Haar zoon….Hij vertelt, hij kletst, hij praat en blijft ratelen.

Oordeelvrij, vertrouwen, ruimte geven….

Hij voelt veiligheid en ontdooit…

Hij voelt vertrouwen en doet…

Hij voelt zich gezien en gehoord en vertelt en deelt…

Wat een start, wat een sprong, deze 1e kennismaking…. Volop in verbinding, SAMEN. Enorm veel vertrouwen heb ik in zijn proces en dat van zijn moeder/ouders. Alle antwoorden zijn er al, die zitten in deze 7 jarige schat en zijn ouder(s) verborgen en ik ben vol vertrouwen dat die antwoorden eruit komen. In zijn tijd, op zijn eigen wijze. Oordeelvrij, ruimte geven, vertrouwen….

Leren hoe het anders kan

Na deze prachtige start, geven ze aan graag met het Gezinsgeluk Traject te willen starten. Ik loop een korte periode met hun mee. We gaan samen ontdekken en leren, ouder(s) en kind. Zodat hij zijn emoties goed leert te uiten, op een gezonde manier en rustiger blijft. Boos zijn mag, met speelgoed gooien niet. Opvoeden is ruimte geven aan emoties en grenzen stellen aan gedrag. Zodat hij ook fijner kan spelen en werken met zijn broertje en zus en zijn klasgenootjes. En dat hij veranderingen prettiger gaat ervaren. Tijdens iedere afspraak werken we ook aan het zelfvertrouwen, steviger staan (weerbaarheid) en geloven in jezelf.  Je zelfvertrouwen is een voorwaarde is voor het ervaren van GELUK. Ik begeleid hen hierin en geef hen tools en handvatten om te leren hoe het anders kan (emoties reguleren, samen in verbinding komen en zijn, met veranderingen om kunnen gaan). Bewustwording, inzichten, groei. Aan de slag, doen, zonder actie geen resultaat! Deze 7e jarige knappert heeft vandaag met zijn moeder een hele belangrijke 1e stap gezet! We doen een high five in de lucht en met een glimlach zwaai ik ze uit. Kindgeluk, I love my job!

Heb je een vraag, wil je iets delen of wellicht wil jij dit ook voor je kind, jezelf en je gezin? Je hoeft het niet alleen te doen. Neem contact met me op. Samen zorgen we voor dè vaardigheden bij jouw kind om op een gezonde wijze met emoties en veranderingen om te leren gaan. Als ouder(s) krijg je concrete inzichten en praktische handvatten voor de begeleiding van jouw kind.

Lieve groet,

Hermina

P.s. Wil jij dat jouw zoon of dochter leert om op een gezonde en gewenste manier met de lastige emoties zoals boosheid, frustratie, teleurstelling en woede om leert gaan? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om met de boosheid van je kind om te gaan. Je kunt dit e-book hier aanvragen.