Opvoeden tot een zelfbewust kind? Stel een vraag!

Ouders willen het beste voor hun kind(eren). Daar geloof ik in. En ze willen vaak ook wel alles voor ze doen. Dat is natuurlijk super lief! Herken je dit van jezelf? Er is een keerzijde en die is waardevol voor jou om te weten.

Ik zie, merk en hoor in mijn praktijk dat ouders snel en vaak een aanname doen over hun kind. Dat ze denken gaan ‘invullen’ voor hun kind. Dat ze denken ‘het zal wel zo en zo gegaan zijn’. In de hectiek van de dag gaat dat regelmatig zo. Ik doe het ook heus nog wel eens. Wel minder. Ik stel namelijk beduidend meer vragen. Ik heb deze vaardigheid mezelf eigen gemaakt door het bewust met aandacht te doen. De kracht van het oefenen, het doen en de kracht van de herhaling. “Zonder actie, geen resultaat”, roep ik vaak – en dat geldt natuurlijk ook voor mezelf, als moeder en als coach van Kindgeluk.

Ik deel dit blog met je om bewustwording te creëren. Dat je gaat onderzoeken hoe dit bij jou is. In welke mate doe jij (nog) aannames, vul je in voor je kind (of je partner, collega, vriend(in))? Bij wie en wanneer? En wat levert het je dan op?

Stel vaker een open vraag

Mijn advies aan jou als ouder: NIVEA, dat wil zeggen, niet invullen voor een ander én stel (vaker) een vraag. Stel vooral een open vraag. Een open vraag begint met wie, wat, waar, wanneer, welke en hoe. Hierop valt niet te antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. En wees vooral even stil na een (open) vraag. Laat de vraag echt een vraag zijn, probeer zo min mogelijk richting te geven. Wacht ontspannen af. Ga niet ‘invullen’ of ‘sturen’. Wees neutraal en laat de vraag echt de vraag zijn.

Luister met aandacht

Naast het stellen van open vragen is het ook zinvol om eens door te vragen, in rust, met oprechte aandacht. Door dat op een leuke, luchtige manier te doen, vertelt/ontdekt/leert je kind dus nog meer. Als jij met aandacht luistert, voelt jouw kind zich echt gehoord en gezien en dat willen we toch allemaal? Bovenstaande is zo belangrijk en levert jouw kind veel op. Wil je weten wat… lees dan vooral verder.

Zelfbewuster en meer zelfkennis

Veel kinderen zijn gewend dat er voor ze wordt gedacht, dat er conclusies en oplossingen gegeven worden zonder dat zij daar zelf over hoeven na te denken. Stel als ouder vaker een vraag en wees stil. Door die stilte gaat jouw kind zelf denken en daardoor leert je zoon/dochter zichzelf kennen, zelf verantwoording te nemen en met inzichten en oplossingen te komen.

Vanuit die inzichten en oplossingen krijgt jouw kind meer zelfkennis en wordt het zelfbewuster. Hij of zij leert wat wel werkt en wat niet. Van daaruit kan zelfwaardering en dus zelfvertrouwen groeien, wat weer een positieve bijdrage levert aan het zelf oplossend vermogen en vermindering van (faal)angst. Zo groeit het zelfvertrouwen en daardoor groeit het geluk van jouw kind: Kindgeluk!

Gratis kennismaken en 3 tips op maat ontvangen

Ben je geïnspireerd? Ga lekker aan de slag, onderzoek, wordt (meer) bewust, voel en doe. Kijk wat voor jou en jouw kind werkt. Wil je nog meer leren over het zelfvertrouwen van jouw kind en hoe jij de boost nog groter kunt maken? Dan mag je altijd contact met me opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek waarin je nog 3 tips krijgt, afgestemd op jouw kind en jullie als gezin. We gaan dan samen kijken wat er aan de hand is en hoe ik jullie kan helpen.

Zo vergroot je het zelfvertrouwen van je kind

Ook ben je van harte welkom bij de praktische en waardevolle workshop ‘Zo vergroot je het zelfvertrouwen van jouw kind’ op woensdagavond 16 september a.s. in mijn praktijk.

Tijdens deze workshop leer je:
✨ Wat is zelfvertrouwen?
✨ Waarom is het hebben van zelfvertrouwen zo belangrijk?
✨ Wat hebben kinderen te leren?
✨ Hoe kan ik als ouder daarbij helpen? (ik deel giga veel kennis, inzichten, inspiratie en tips!)

▶️Je gaat met diverse inzichten, CONCRETE TIPS en PRAKTISCHE HANDVATTEN naar huis!

Ben jij er ook bij op woensdagavond 16 september a.s.? Voor meer info en aanmelden:
https://kindgeluk.com/workshop-zo-vergroot-je-het-zelfvertrouwen-van-jouw-kind

Wat doet dit blog met je? Wil je dat hier met me delen? Ik vind het altijd leuk om van je te horen en kijk er naar uit je te mogen verwelkom in mijn praktijk!

Liefs,
Hermina

06 – 289 77 969