Ruzie in huis: “Ja maar hij begon!”

“Ja maar hij begon!”

Deze zin herkennen veel ouders. Een ruzie tussen de kinderen of vriendjes. Onderlinge strijd. Kinderen weten over het algemeen heel goed wat de ander verkeerd doet. Datgene wat er gebeurt in bijvoorbeeld een ruzie zegt niet iets over één kind. Het zegt iets over alle kinderen die betrokken zijn. Jij hebt altijd een aandeel in de situatie waarin je een rol speelt.

Veel kinderen zijn vooral gericht op de ander. Op wat het aandeel van de ander is. Wat diegene ‘niet goed’ deed. Veel kinderen vinden het NOG niet zo gemakkelijk om hun eigen aandeel in te zien. Terwijl het juist zo super waardevol is dat wel te doen en daarvan te leren, te groeien. Je vergroot er het zelfbewustzijn mee. Ik gun het elke ouder en kind hiermee samen aan de slag te gaan. Dit te bespreken. Woorden te geven aan elkaar. Zonder oordeel. Vanuit begrip en met een positieve intentie.
Als je je bewust bent van je eigen aandeel dan heb je ook de keuze hoe je ermee om gaat (een volgende keer).

Hoe kun je je kind(eren) leren hun eigen aandeel in te zien?

Ga vooral in gesprek met elkaar. Ga uit van de positieve intentie van elkaar. Accepteer de emoties. Een kind is namelijk niet voor niks boos, verdrietig, gefrustreerd etc.

Stel vragen.
Vraag ze bijvoorbeeld:

  • Wat gebeurde er wat je niet fijn/eerlijk/leuk vond?
  • Hoe voelde je je?
  • Wat heb je gezegd en/of gedaan?

Maak ze daarvan bewust.

En vraag ze ook wat hun gedrag (mogelijk) met een ander doet. Maar ze ook daarvan bewust.
Je kunt dit achterhalen door te vragen?:
✨Wat zou jouw gedrag mogelijk bij de ander kunnen oproepen?
✨Hoe zou jij het zelf vinden als iemand dit bij jou deed?

Deel vooral ook met elkaar wat je zelf de volgende keer anders gaat doen in deze of een vergelijkbare situatie. Geef dat woorden. Leer van elkaar!
En sluit altijd liefdevol af!

Veel onrust, strijd, ruzie, brutaal gedrag in huis?

Herken je dit? Heel vervelend als je dit ervaart. Dat is niet fijn. Dat snap ik heel goed.Ik heb namelijk ook een gezin. Ik ben moeder van 2 meiden en getrouwd met Frank. Dat begrijp ik dus heel goed. Je wilt graag rust, begrip, geduld, harmonie. Als je dat graag wilt dan kan het heel fijn zijn als er een professional tijdelijk met je meekijkt.

Het Gezinsgeluk Traject (óók online mogelijk) is speciaal bedoeld voor deze situaties. Het is een persoonlijk begeleidingstraject. Hierin zorgen we dat je kind(eren) weer goed in hun vel gaan zitten én ondersteun ik jou als ouder om daarbij te helpen. Zodat iederéén thuis weer opbloeit, en dat er weer rust, begrip, ontspanning en plezier ontstaat. Je kunt altijd gratis en vrijblijvend met me sparren, zodat je gelijk wat aanvullende tips en inspiratie krijgt en je kunt onderzoeken of dit traject passend is voor jullie situatie. Laat je naam en telefoonnummer achter op het contactformulier en ik bel je spoedig even op.

Hoor ik van je? Dat zou ik hartstikke leuk vinden!

️Liefs,

Hermina

p.s. Als je wilt weten hoe klanten die Gezinsgeluk Traject ervaren hebben, lees dan vooral mijn klantervaringen. Geloof me, die positieve veranderingen…ook voor jou is dat mogelijk! Echt!