Vaak strijd in huis? Dit is super belangrijk!

Veel ouders worden er gek van. Die strijd in huis met hun kind(eren).
Ze zoeken de grens zó op en regelmatig gaan ze ‘m over. Om hun zin te krijgen. Met als gevolg strijd en ruzie.  Zó niet fijn. Ouders herkennen vaak het gefrustreerde en machteloze gevoel.

Ervaar je vaak strijd met (een van) je kinderen?
Zoeken ze vaak de grens op of gaan ze die ook over, bijv. als iets niet kan of als iets niet mag wat ze juist wél willen.
Of dat je kind iets moet en dat zelf écht niet wil?
Hoe ga jij daar mee om? Hoe geef jij de grens aan?
Want wist je dat jouw houding en jouw manier van communiceren heel belangrijk en bepalend is in deze situatie.
Dat je liefdevol en vooral ook heel duidelijk mag zijn.
Wat veel ouders aangeven is dat ze HELEMAAL uit hun panty gaan en dan eigenlijk de fase van rustig en toch ook duidelijk zijn, en grenzen stellen – voor hun gevoel – over slaan.

Kinderen zoeken grenzen op
Ze kijken hoe ver ze kunnen gaan om hun doel te bereiken of hun zin te krijgen. Dat is ook een beetje hun taak . Ze willen graag hun zin, net als wij eigenlijk. Kinderen zijn net als wij volwassenen. We willen allemaal graag onze zin. Dat dingen en situaties gaan op de manier zoals we dat zelf graag willen. Dat kan en lukt alleen niet altijd. Dat is jammerrrrrr. Veel kinderen mogen nog leren daarmee om te gaan. Leren omgaan met teleurstellingen. Leren omgaan met veranderingen en tegenslagen. In dat leerproces doen ze vaak flink hun best. Ze zetten door om bijv. hun zin te krijgen. Doelgericht. Vaak zijn ze ook nog creatief en oplossingsgericht. Wauw wat een mooie waardevolle kwaliteiten. Ja toch, niet dan!?!
Kinderen testen als het ware onze ‘stevigheid’ en ‘weerbaarheid/assertiviteit’. Hoe stevig sta jij als ouder? Hoe vaardig ben jij in het stellen van grenzen?
Ouders zijn het vaak met mij eens. Zij willen dat grenzen stellen zelf ook liefdevol en duidelijk doen. De praktijk is alleen soms wat lastiger.

Kinderen hebben grenzen nodig
Grenzen en duidelijkheid. Duidelijkheid geeft namelijk veiligheid. Stel als ouder dus die grenzen. En ja, kinderen testen die grenzen. Zijn deze nog hetzelfde of kan ik iets meer ruimte nemen? Het is aan jou als ouder om de grenzen keer op keer duidelijk aan te geven. Blijf dat doen, blijf dat herhalen. Zo blijf je duidelijkheid geven en veiligheid bieden. Doe dat dus vooral ook concreet en duidelijk.
Niet: Kom op, alsjeblieft, toe nou even, doe normaal.
Dat is niet duidelijk en voldoende.
Wees duidelijk in wat je niet wilt, wat je wél wilt en benoem dit kort en concreet. Dat je dan wat strenger kijkt is helemaal niet erg. Best logisch toch? Je kind mag echt leren en (aan) voelen wanneer het genoeg is geweest

Je kind als spiegel
In het opvoeden kom je jezelf tegen. Echt wel?! Ja eens toch? Ook ik! Wauw wat vertellen mijn kinderen mij veel met hun gedrag. Mooie spiegels! Mooi in de zin van letterlijk mooi en waar ik een blij en trots gevoel van krijg. En eerlijk is eerlijk, soms ook confronterend. Wat doe je met datgene wat raakt? Kijk je in de spiegel, neem je je verantwoordelijkheid, en ga je aan de slag met je eigen ‘groeistukjes’?

Ik zou zeggen: DOEN. Uit ervaring kan ik zeggen hoe ontzettend waardevol dát is. Dan is de verandering niet een tijdelijk trucje. Dan klopt het en is het écht! Want ook voor jou geldt dat jij een reden hebt waarom je doet wat je doet. Of waarom je nog niet doet wat je eigenlijk wilt, bijvoorbeeld liefdevol duidelijk grenzen stellen. Ook voor jouw gedrag is een reden. En een behoefte. Die wil ook begrepen, gezien en gehoord worden. Wat heb je nodig? Wat heb je te leren? Vind je nee zeggen tegen je kind lastig omdat je bijvoorbeeld graag diep van binnen (onbewust) aardig gevonden wilt worden? Of omdat je anders denkt dat je niet goed genoeg bent? Of omdat je het gewoon altijd gezellig wilt hebben? Er is niet 1 antwoord. Dat verschilt per persoon want iedereen is anders.  Wel is het te achterhalen voor jou. Het is namelijk het super belangrijk dat jij in de spiegel kijkt en aan de slag gaat met datgene wat je ziet, (niet) voelt en daar je verantwoordelijkheid voor neemt. Ik beloof je dat je leven daarna een stuk fijner, lichter en makkelijker is. Ik spreek uit ervaring weet je nog?  Als ik het kan, dan kun jij het ook. Kom in beweging en ga aan de slag. Uit liefde voor jezelf en daarmee ook voor je kind en je gezin!

Dit geef ik jou!
Wil jij het gedrag van je kind(eren) beter begrijpen en met meer zelfvertrouwen in het ouderschap staan? Weten wat je het beste kunt doen in bepaalde situaties en hoe je dat kunt aanpakken? Wil je meer inspiratie, concrete tips en praktische handvatten afgestemd op jouw persoonlijke situatie? Contact mij dan. Ik lees alles en neem contact met je op. Zo’n gesprek is gratis en vrijblijvend. Voor meer Gezins- en Kindgeluk!

Liefs,

Hermina