Van faalangst naar zelfvertrouwen – deel 1

Als ouder wil je graag dat je kind stevig in zijn of haar schoenen staat, weerbaar is en zelfvertrouwen heeft. Geldt dat ook voor jou?

Maar stel dat jouw kind:
– Onzeker is en gevoelig is voor sfeer
– Op school alles graag goed wil doen en het liefste kiest voor makkelijke werkjes
– Bij voorbaat al zegt: “Ik kan het niet!” en/of “Ik weet het niet!”
– Vaak huilt en dat bijvoorbeeld het oefenen voor een spreekbeurt thuis tot drama’s leidt
– Kiezen heel lastig vindt
– Perfectionistisch is en de lat heel hoog legt voor zichzelf

Kortom: dat jouw kind niet (helemaal) lekker in zijn of haar vel zit.

Naast kinder- en oudercoach ben ik ook moeder. Als moeder (en ook als vader 😉) wil je het beste voor je kind. Ik kan me dan ook levendig voorstellen dat je het dan zo graag anders wilt. Heb jij dat ook? Wil je graag samen met je kind iets doen om bijvoorbeeld het zelfvertrouwen te vergroten?

Deze week geef ik je een leuke oefening om faalangst te verminderen. Volgende keer deel ik nog een andere goede oefening om het zelfvertrouwen van je kind te verbeteren.

Oefening 1: ‘falen’ en ‘leren’

Maak samen met je kind 2 doosjes of gebruik 2 potten. Op de ene schrijf je ‘falen/mislukken’ en op de andere schrijf je ‘leren’. Laat je kind in het rood op een papiertje schrijven wat hij als falen of mislukken heeft ervaren. Dit kan 1 ding zijn, maar ook meerdere dingen. Dit papiertje stopt je kind in de doos ‘falen/mislukken’. Je mag ‘falen/mislukken’ ook best vervangen door bijvoorbeeld ‘fouten’. Kies en doe wat bij jouw kind past.

Ervaringen om van te leren

Als je kind hiermee klaar is, pakt je kind één voor één een ‘ervaring’ uit de doos ‘falen/mislukken’. Laat je kind in het groen op een nieuw papiertje schrijven wat hij hiervan heeft geleerd en wat hij de volgende keer anders kan doen om wel het gewenste resultaat te krijgen. Bespreek dit ook met je kind op een positieve manier. Dit papiertje stopt je kind in de doos ‘leren’.

Mislukkingen worden confetti

Kinderen vinden het leuk om het papiertje ‘falen/mislukken’, nadat de leerervaring eruit is gehaald, te verscheuren en in de lucht te gooien. Ruim als ouder na afloop van de hele oefening de papiertjes op, zodat je kind niet weer met de ‘mislukkingen’ wordt geconfronteerd. Of laat jouw kind het zelf opruimen en de ‘confetti’ in de papiercontainer gooien. Je kind kan het dan zelf bewust weggooien met een helpende gedachte. Begeleid je kind eventueel in het bedenken van een passende helpende gedachte.

Fouten maken is leerzaam

Als je kind in de toekomst voor zijn of haar gevoel heeft gefaald, dan kan je de doosjes of potten weer tevoorschijn halen en deze oefening herhalen. Je kind leert dan dat er uit elke ‘mislukking’ een leermoment komt en daardoor verdwijnt het begrip mislukking vanzelf en voelt en weet jouw kind dat fouten maken mag en leerzaam is.

Gratis e-book met 6 tips voor meer zelfvertrouwen

Naast deze oefening heb ik nog iets waardevols voor je. Ik heb namelijk een e-book over zelfvertrouwen ontwikkeld. Hierin deel ik 6 waardevolle tips met jou waarmee je als ouder direct aan de slag kunt. Download hier mijn gratis e-book ‘6 tips om het zelfvertrouwen van je kind een boost te geven’.

Heb je het e-book al ontvangen? Ga er dan vooral ook echt mee aan de slag. Probeer de tips uit en kijk wat voor jou en jouw kind werkt. De kracht zit ‘m in het doen en de kracht van de herhaling. Natuurlijk mag je me bellen of mailen als je even wilt sparren.

Dat wil jij toch ook? 

Ik zie het dagelijks in mijn praktijk met de ouders en moeders waar ik mee werk. Hoeveel meer rust, ontspanning en gezelligheid er komt in het gezin. Dat ze elkaar beter begrijpen zodat iedereen gezien en gehoord wordt. Dat willen we allemaal. Jij en jouw kinderen vast ook, toch? En ook hoe waardevol het is als je de handleiding van je kind wel hebt zodat jij positief en ontspannen jouw kind(eren) opvoedt. Lees vooral mijn klantervaringen: https://kindgeluk.com/klantervaringen/ 

Voor meer info: 

https://kindgeluk.com/oudertraining-in-3-afspraken-van-probleem-naar-resultaat/ 

En wist je dat ik tientallen moeders/ouders SUCCESVOL via SKYPE heb gecoacht? Ook dat is voor jou mogelijk… 

Voel je WELKOM! 

Kindercoach Friesland

Heb je vragen? Wil je even sparren? Maak hier een afspraak of bel op op 06-289 77 969. Mailen kan natuurlijk ook naar info@kindgeluk.com. Ik vind het altijd leuk om van je te horen en kijk uit naar een reactie voor meer Gezins- en Kindgeluk!

Liefs,

Hermina

P.s. Deze tips en inspiratie zijn vast ook waardevol voor andere ouders in jouw omgeving. Vriendinnen, buurvrouwen, (schoon)zussen, collega’s, moeders van school, kennissen en andere bekenden etc.

Wil je deze link dan doorsturen naar hen via de app of de mail? Zo helpen we elkaar en maken we elkaars wereld een stukje mooier, relaxter en positiever. Voor meer Gezins- en Kindgeluk!