Van faalangst naar zelfvertrouwen – deel 2

Als ouder wil je graag dat je kind stevig in zijn of haar schoenen staat, weerbaar is en zelfvertrouwen heeft. Geldt dat ook voor jou?

Maar stel dat jouw kind:
– Clownesk gedrag laat zien en niet echt zichzelf is
– Snel boos wordt als iets niet in 1 keer lukt
– Negatief denkt over zichzelf en situaties
– Zegt: ik weet het niet of ik durf het niet
– Lastig kritiek/commentaar kan verdragen; je kind wordt dan heel boos/trekt zich terug

Kortom: dat jouw kind niet (helemaal) lekker in zijn/haar vel zit.

In een ander blog gaf ik je al een leuke oefening om faalangst te verminderen. Deze week deel ik nog een andere goede oefening om het zelfvertrouwen van je kind te verbeteren.

Oefening 2: Wees je eigen televisiester

Maakt jouw kind zich vaak druk om situaties die nog komen gaan, bijvoorbeeld bij een spreekbeurt? En heeft je kind dan allerlei negatieve gedachten? Een goedbedoelde opmerking als: ‘Denk eens positief’, kun je beter niet zeggen tegen je kind. Dat kan de faalangst juist versterken. Je kind vragen stellen is dan wel goed om te doen.

Visualiseer het resultaat

Hierbij een oefening, stel je kind de volgende vragen:

Wat wil je dat het resultaat is? Hoe wil je dat het gaat?

Laat je kind nu een voorstelling (een visueel beeld) maken van dit positieve resultaat. Help je kind hierbij met de ‘televisie-oefening’ (eventueel met gesloten ogen).

De televisie-oefening

Zeg tegen je kind:

‘Doe net of je naar een televisie kijkt en zie jezelf daarop terwijl je je spreekbeurt doet.

Zweef nu in de televisie en kijk door je eigen ogen. Zie wat je ziet als je je spreekbeurt doet, hoor wat je hoort en voel hoe goed het voelt!

Maak het beeld nog mooier, zodat het nog krachtiger is.

Laat daarna je kind in gedachten weer uit de televisie stappen en laat hem of haar nog even van een afstandje kijken naar het beeld van zichzelf.

Laat je kind zijn of haar ogen eventueel weer openen.

Zeg: ‘Heel goed gedaan.’

Laat je kind zelf denken

Let op: geef niet je eigen invulling tijdens de oefeningen. Laat je kind het vooral zelf bedenken. Dan is het resultaat van de oefening krachtiger. Als je kind zelf het positieve resultaat bedenkt, sluit het namelijk aan bij zijn of haar belevingswereld en dat maakt juist dat het werkt.

Meer zelfvertrouwen in 5 stappen

Mijn missie met Kindgeluk is namelijk om jou als ouder en kind middels de KindGELUK methode te laten ervaren wat groei en ontwikkeling kunnen doen voor jouw GELUK als mens en binnen het gezin.

Daarom heb ik een training ontwikkeld: Meer zelfvertrouwen in 5 stappen.

Wil jij graag dat jouw kind:

  • Lekker in zijn/haar vel zit
  • Meer onbevangen de wereld in stapt
  • Nieuwe dingen probeert en fouten durft te maken
  • Voelt dat goed goed genoeg is
  • Dingen makkelijker en sneller oppakt
  • Sterker in haar/zijn schoenen staat en zichzelf is
  • Weet: ik mag om hulp vragen
  • Zegt: ik probeer het en/of ik kan het
  • Weerbaarder is in contact met anderen

Neem dan contact met op me op. Samen zorgen we voor dé vaardigheden bij jouw kind om zelfverzekerd, krachtig en weerbaar de toekomst in te gaan. Als ouder(s) krijg je van mij concrete inzichten en handvatten voor de begeleiding van jouw kind.

Kinder- oudercoach Friesland

Heb je vragen? Wil je even sparren? Maak hier vrijblijvend een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek of bel op op 06-289 77 969. Mailen kan natuurlijk ook naar info@kindgeluk.com. Ik vind het altijd leuk om van je te horen en kijk uit naar een reactie voor meer Gezins- en Kindgeluk! 

Liefs,

Hermina

P.s. Wist je dat ik tientallen moeders/ouders SUCCESVOL via SKYPE heb gecoacht? Opvoeden vanuit verbinding en kracht en met wel de handleiding van jouw kind in plaats van handelen uit (on)macht en je geduld keer op keer verliezen. Het is zo helpend om deze handleiding van je kind wél te hebben. Ook dat is voor jou mogelijk… Voor meer rust, begrip, zelfvertrouwen, geduld, plezier, en geluk voor jou en voor jouw kind. Voor meer info: https://kindgeluk.com/oudertraining-in-3-afspraken-van-probleem-naar-resultaat/