Weg met de angst van jouw kind!

Weg met de angst!

Merk je dat jouw kind onzeker, angstig en bang is? Wanneer je ergens bang voor bent, heb je weinig vertrouwen in een goede afloop. Want angst is de tegenpool van zelfvertrouwen.
Helaas zie ik regelmatig kinderen in mijn praktijk die weinig zelfvertrouwen hebben. Dat uit zich op verschillende manieren. Het ene kind bedenkt allerlei doemscenario’s en ligt daar ’s nachts wakker van, het andere heeft last van faalangst en durft daarom niks nieuws te proberen. Weer een ander durft geen ‘nee’ te zeggen en voor zichzelf op te komen uit angst voor de mening van een ander.

Wil je je zoon of dochter graag helpen om minder bang te zijn en het zelfvertrouwen te vergroten? Ik merk dat ouders het vaak lastig vinden om hun kind hierin te begeleiden. Misschien worstel jij hier ook mee. Hopelijk helpen onderstaande tips je om de situatie met een andere bril te bekijken en hier verandering in te brengen.

Is deze angst reëel?

Hoe groot is de kans dat waar je kind bang voor is werkelijk gebeurt? Onze angsten komen voort uit negatieve gedachten die vaak helemaal niet waar zijn. Sta hier eens bij stil. En zeg dan niet gelijk dat je kind nergens bang voor hoeft te zijn, maar stel vragen. Welke gedachten heb je erover? Vraag net zo lang door tot je kind zelf begint te beseffen dat hetgeen hij of zij bang voor is toch minder eng is dan eerst gedacht.

De irreële angst verminderen door een tegenreactie

Door een spannende confrontatie uit de weg te gaan, krijgt angst de ruimte om alsmaar te groeien. Het is daarom belangrijk om de moed te verzamelen en in plaats van een beweging achteruit een stapje vooruit te doen. Een tegenbeweging.

Heb je weleens een tijd nachtmerries gehad waarbij je werd achtervolgd door ‘iets’? Men zegt dat je ervan af kunt komen door niet weg te rennen, maar je om te draaien naar dat wat achter je aanzit. Daarna heb je er geen last meer van.

Overdag kan dit gelukkig ook in kleine stapjes. Ook kleine stapjes helpen je kind vooruit. Door positieve ervaringen, al is het alleen al de trots van toch iets gedurfd te hebben, krijgt je kind een beter gevoel over zichzelf. En dat gevoel resulteert weer in meer zelfvertrouwen.

Je bent niet bang – je voelt je bang

Je bent bang. Je voelt je bang. Merk je het verschil als je beide zinnen uitspreekt? De woorden die jullie gebruiken hebben veel invloed. De ene zin brengt de angst als een voldongen feit en versterkt het gevoel. Maar wanneer je zegt dat je kind zich bang voelt, schept dit afstand tot de angst en ruimte om weer van dat nare gevoel af te komen.

Een gevoel is namelijk iets dat je hebt en niet iets dat je bent. Door positieve gedachten kun je je gevoel beïnvloeden. Merk je dat je kind vaak bang en onzeker is? Welke gedachten zorgen hiervoor? Wil je je kind helpen om niet meer zo angstig te zijn? Oefen samen meer positieve en helpende gedachten. Positieve gedachten zorgen voor positieve gevoelens en dat zorgt weer voor positief gedrag. Het is een kettingreactie.

Je kind helpen de angsten weg te werken?

Zoals gezegd, is angst een uiting van weinig zelfvertrouwen. In de basis ontwikkelt je kind helemaal zelf het vertrouwen in zichzelf. Dat neemt niet weg dat je als ouder(s) veel invloed hebt op dit groeiproces. Maar hoe beïnvloed je je kind dan op een positieve manier?

In mijn e-book ‘6 Tips om het zelfvertrouwen van je kind een boost te geven’ staan nog meer praktische voorbeelden en tips om je kind te helpen. Wellicht heb je die al aangevraagd. Ik ben erg benieuwd of dit al effect heeft gehad op jullie situatie en of je alle tips hebt toegepast. Ik zou het tof vinden als je het met mij deelt. Heb je het e-book nog niet in je bezit? Geen probleem. Vraag ‘m snel aan en geef het zelfvertrouwen van je kind een boost. Je kunt het e-book ‘6 tips om het zelfvertrouwen van je kind een boost te geven’ hier downloaden. Ik krijg er veel enthousiaste reacties op: “Dank je wel Hermina, wat deel je veel waarde. Ik heb er echt iets aan!”.

Het zit dieper
Als ouder gun je je kind zelfvertrouwen. Dat is ook super belangrijk. Zelfvertrouwen is namelijk een belangrijke voorwaarde voor het ervaren van geluk en dát geluk, dat gun ik jou en jouw kind(eren). Ik ben eerlijk en vaak merk ik in de praktijk dat het dieper zit en dat jij als ouder er nog niet helemaal uitkomt. Een e-book met tips is mooi maar – heel eerlijk – heel vaak niet voldoende. Dan contacten ouders mij, nadat ze eerst al zelf veel hebben geprobeerd. Je bent hier niet alleen in en weet dat dat dus heel normaal is. Dit is precies waarom ik zo van mijn werk hou, omdat ik degene kan zijn die de cirkel doorbreekt en die er via het Gezinsgeluk Traject voor zorgt dat jullie kind bijvoorbeeld wél durft te proberen, ook als het spannend is. Daarmee doorbreken we de dynamiek die er nu is (in het gezin). Er ontstaat bij jullie weer rust en begrip zodat jullie kind weer met meer zelfvertrouwen en plezier in het leven staat en jij als ouder precies weet wat je moet doen en hoe om dit te doorbreken.

Een ervaring
Dit is wat moeder E. 39 jaar van het Gezinsgeluk Traject vond:
“Het zelfvertrouwen van onze dochter is enorm gegroeid. Ze is minder boos, een stuk vrolijker en praat meer over wat ze fijn vindt en wat niet. Ze geeft bij ons en anderen nu ook meer aan wat ze nodig heeft of wat ze juist niet wil. In ons gezin begrijpen we elkaar nu beter. Het Gezinsgeluk Traject heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven in het gedrag van mijn kind en mijn eigen aandeel daarin. Ik ben me nu veel bewuster van wat ik doe en zie het enorme positieve verschil van wat ik deed en nu doe. Er is meer rust, begrip, verbinding en plezier in ons gezin.” E. 39 jaar.

Van mij, voor jou

Ik kan mij voorstellen dat jij dit – net als moeder E. – ook wilt voor jouw zoon of dochter. Ook jou help ik hier heel graag bij. Vragen? Even sparren? Tijdens een korte gratis sparringsessie kunnen we even overleggen over wat er nog steeds bij jullie speelt en wat nog niet is opgelost. Stuur me gerust een mail met je naam en telefoonnummer en ik neem contact met je op. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Ik spreek je snel!

Liefs,
Hermina