Zó boost je het zelfbeeld van je kind: 9 praktische tips!

Zelfbeeld is het beeld dat je over jezelf hebt gevormd. We willen allemaal dat onze zoon of dochter een reëel en positief zelfbeeld heeft. Dat wil jij toch ook? Daarom deel ik 9 korte, concrete, praktische tips om het zelfbeeld van je kind te boosten.

1.    Geef je kind positieve aandacht 

Geef je kind positieve aandacht: knuffels, high fives, een aai over de bol, een duim omhoog, een liefdevolle blik, een knipoog, een compliment etc.

Wist je overigens dat tegenover 1 negatief moment van aandacht (bijv. correctie), 4 positieve momenten van aandacht (bijv. een compliment) nodig zijn voor een balans voor het positieve zelfbeeld van jouw kind?

2.    Beoordeel niet het kind, alleen het gedrag

Beoordeel niet het kind zelf, maar wel het gedrag als dat nodig is. Jouw kind is niet het gedrag. Het gedrag is iets dat je kind doet. Kinderen communiceren ook met hun gedrag. Daar geven ze een signaal mee af. Onder lastig of negatief gedrag zit een behoefte.

3.    Moedig je kind aan om zelf oplossingen te bedenken

Je kind kan echt al heel veel dingen zelf. Laat je kind zijn problemen en gedoetjes vooral zelf oplossen. Voor veel kinderen voelen (goedbedoelde) adviezen als ‘preken’. Je hoeft niet allerlei oplossingen aan te dragen. Wees een begeleider. Sta naast je kind. Geef vertrouwen. Moedig je kind aan. Luister. Troost je kind indien nodig. Stel vragen en vraag door. Begeleid je kind in het zelf bedenken van oplossingen.

4.    Plan 1-op-1 tijd met je kind

Kinderen genieten en groeien van oprechte aandacht en 1 op 1 tijd met jou als ouder. Plan een papa/mama-kind moment in en doe samen iets leuks. Dat hoeft niet iets groots te zijn. Denk vooral ook simpel en maak vooral plezier.

5.    Emoties zijn oké

Geef ruimte voor de emoties die je kind heeft. Achterhaal welke gevoelens er leven en toon begrip. Accepteer alle emoties, dus ook de minder fijne. Toon begrip, zonder begrip geen oplossing. Natuurlijk mag je wel grenzen stellen aan het gedrag.

6.    Zorg voor duidelijkheid

Maak duidelijke afspraken met je kind (en maak deze eventueel ook visueel) en pas deze ook consequent toe. Alle kinderen houden van duidelijkheid. Duidelijkheid geeft veiligheid en dat is fijn.

7.    Van fouten leer je!

Fouten maken mag. Geef je kind het gevoel dat dat hartstikke oké is. En dat ‘vallen en opstaan’ bij het leven hoort. Zie het als leer- en groeimomenten en daardoor is het eigenlijk geen fout, want het levert je veel goeds op. Geef daarin zelf het goede voorbeeld. Kinderen leren van wat jij doet.

8.    Luister aandachtig naar je kind

Luister naar je kind. Luister écht naar je kind. Luister naar de woorden en kijk ook naar het gedrag. Wat vertelt je kind jou echt? Luister, kijk, neem waar. Wat zegt en doet jouw zoon of dochter echt? Interpreteer niet. Daarin zit vaak een oordeel. Vul niet in, doe geen aannames. Wees neutraal, onderzoekend en nieuwsgierig en ga uit van de positieve intentie! Luister naar het volledige verhaal.

9.    Leren gaat in kleine stapjes

Geef je kind tijd en ruimte om te leren. Jouw zoon en dochter heeft ook allerlei vaardigheden te leren. Dat lukt niet in één keer. Daar heeft hij of zij tijd en ruimte voor nodig. Geef je kind vertrouwen, steun je kind in het leerproces en denk positief. Je kind kan niet letterlijk en figuurlijk ‘van de kelder op de zolder springen’. Leg de lat niet te hoog. Leren gaat in stapjes. Elke stapje is er één. En vele kleine stapjes samen maken één grote. Wees hierin zelf ook een voorbeeld. Nogmaals: kinderen leren van wat jij doet!

1-2-3-4-5-6-7-8-9

Nu heb ik een vraag aan jou. Ik heb zojuist 9 tips met je gedeeld om het zelfbeeld van je kind te boosten.

Welke tips spreken jou het meeste aan? Wil je het met me delen? Dat zou ik supertof vinden. Contact mij gerust. Je mag het mij ook mailen: info@kindgeluk.com. Ik lees het met veel plezier.

O ja, tot slot…

Ik snap heel goed dat deze 9 tips wellicht ook vragen op roepen. Dat is hartstikke oké.

Weet dat ik er voor je ben. Dat je mij altijd kan bellen of mailen: info@kindgeluk.com

Ik lees alles. Zet vooral ook even je telefoonnummer in je mail. Dan neem ik telefonisch contact met je op. Dat is wel zo persoonlijk en prettig. Dan sparren we even, geheel vrijblijvend en gratis.

Hoor ik van je? Dat zou ik supertof vinden.

Voel je welkom!

Liefs,

Hermina

P.S. Je bent dol op je kinderen. Je houdt zielsveel van ze. Maar eerlijk? Het ‘gezinsgeluk’ is soms is ver te zoeken. De boze buien, strijd, ruzie, het brutale gedrag. Of het onzekere gedrag van je kind, waarvan je weet dat het zelfvertrouwen een boost kan gebruiken. Je gunt je kind dat hij of zij geduldig en assertief is en zelfvertrouwen heeft. En dat je kind rustig kan blijven als het niet gaat zoals hij of zij wil. Dat je kind op een gewenste en gezonde manier om gaat met emoties en niet gaat slaan, schoppen, gillen, schreeuwen, schelden en bijvoorbeeld weglopen. Je maakt je zorgen over je kind of je voelt je machteloos en weet niet goed om te gaan met het (lastige) gedrag van je kind. Soms kan het dan fijn zijn als er een professional tijdelijk met je meekijkt.

Het Gezinsgeluk Traject (óók online mogelijk) is speciaal bedoeld voor deze situaties. Het is een persoonlijk begeleidingstraject. Hierin zorgen we dat je kind(eren) weer goed in hun vel gaan zitten én ondersteun ik jou als ouder om daarbij te helpen. Zodat iederéén thuis weer opbloeit en er weer rust, begrip, ontspanning en plezier ontstaat. Je kunt altijd gratis en vrijblijvend met me sparren, zodat je zeker weet dat dit traject passend is voor jullie situatie. Stuur mij gerust een bericht via het contactformulier of mail naar: info@kindgeluk.com. We plannen dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in dat je gelijk al heel veel oplevert. Mail je me?

Lieve groet,

Hermina