Zó communiceer je zonder strijd!

“Doe dit”
“Hou daar nou eens mee op!”
“Doe dat nou even!”
“Laat dat!”
“Stop daar mee”

Veel ouders herkennen deze zinnen die ze uitspreken naar hun kinderen. Het wordt er thuis vaak niet gezelliger van. Of wel?
Kinderen gaan ervan in de weerstand. Ze gehoorzamen vaak niet met als gevolg strijd, ruzie, gedoe. Kortom: conflicten.
Dit wil je vast anders toch? Dat begrijp ik heel goed. Want naast Kinder-, Ouder- en Gezinscoach ben ik ook ‘gewoon’ moeder van Fleur en Roos.

Andere aanpak is een ander resultaat
Het kan anders! Het begint met de keuze om het niet meer zo te doen en te kiezen voor begrip, harmonie, rust en plezier en het vervolgens voortaan anders aan te pakken. Want hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten, dat werkt niet. Logisch toch? Iedereen wil graag op een rustige, duidelijke, begripvolle en liefdevolle manier aan- of toegesproken worden. Jij en jouw kind(eren) willen dat ook. Je wil begrip en je wil erkenning voor je behoeftes en dat er rekening met je (gevoelens) gehouden wordt. Dat je mag zijn wie je bent en dat je gewaardeerd wordt om wie je bent. Dat werkt voor jou en jouw kind(eren) net zo.

“Leuk Hermina maar HOE kan ik dat voor elkaar krijgen?” hoor ik je denken:

Hoe kun je het dán aanpakken?
Hoe zorg je ervoor dat de communicatie plezieriger verloopt en je kind wél doet wat je vraagt en niet in de weerstand schiet?

Mijn tips voor jou
NIET: commanderen of een jij-zin gebruiken:

  • “Jij moet een beetje zuinig zijn op je kleding”
  • “Stop daar mee”
  • “Jij moet nu je speelgoed opruimen”
Het voelt niet heel fijn voor je kind en ik geloof ook voor jezelf niet. Gewoon mee stoppen. Een jij-zin maakt dat je kind zich (sneller) aangevallen voelt. Je geeft een oordeel, meestal een veroordeling. Daar wordt niemand blij van, ook jouw kind niet. Veel kinderen schieten in de weerstand. Er ontstaat strijd en sommigen doen juist niet wat jij wilt.

WEL: praat rustig met je kind en communiceer vanuit de ik-boodschap.

  • ️ “Ik zie dat je speelgoed er nog ligt. Ik wil graag dat je het zelf even opruimt zodat de kamer weer netjes is”
  • ️ “Ik ben aan het bellen, kun je wat zachter doen, anders kan ik oma niet verstaan”,
Geef woorden aan jouw behoefte
Een goede ik-boodschap is dus specifiek (wát jij als ouder graag wil )en vertelt iets over je behoefte en je gevoel. Hierdoor kan je kind zich in jou verplaatsen en je beter begrijpen. Een ik-zin geeft je kind de kans om rekening te houden met je behoeften. Hierboven staan enkele voorbeelden.
Een valkuil is een valse ik boodschap, die in feite een verkapte jij-boodschap is: “Ik wil dat jij nu je kleren aan doet” is in feite een opdracht. Hetzelfde geldt voor “ik vind dat jij je nu moet aankleden”.  Dus alleen het woordje Ik aan het begin van de zin wil nog niet zeggen dat het ook een echte ik-boodschap wordt.

Zó voorkom je weerstand
Met een ik-boodschap – dus door het bij jezelf te houden – voorkom je weerstand. Probeer het vooral eens. Wellicht lukt het niet meteen. En het lukt ook niet altijd. Dat is ok. Altijd is ook wel heel vaak he?!  En daarnaast kan het ook niet altijd. Het ontbreekt je wellicht ook wel eens aan tijd. Wel kun je later nog met je kind in gesprek gaan over de situatie en dan kun je het wel toepassen. Oefen vooral, veroordeel jezelf niet als het nog niet lukt of als je het een keer vergeet. Wees mild en waardeer jezelf wanneer je het wél probeert en doet.

Gratis voor jou
Ik kan me voorstellen dat je hier wellicht nog vragen over hebt.
Dat je even wilt sparren HOE je dit voor jouw situatie het beste aan kan pakken. Reply gerust op deze mail met je naam en telefoonnummer en ik bel je even om te sparren. Gratis en vrijblijvend natuurlijk.

Voel je welkom!

Liefs,
Hermina

P.s. Wil jij dat jouw zoon of dochter leert om op een gezonde en gewenste manier met de lastige emoties zoals boosheid, frustratie, teleurstelling en woede om leert gaan? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om met de boosheid van je kind om te gaan. Je kunt dit e-book hier aanvragen.