5 tips om vrienden te maken

Als ouder wil je graag dat je kind blij, gelukkig en lachend door het leven gaat. Dat je kind heerlijk speelt en vriendjes en vriendinnetjes heeft. Maar stel dat je kind niet happy is en weinig vriendjes en vriendinnetjes heeft en dit wel heel graag wil. Dan is het goed om hier bewust mee aan de slag te gaan. Ik geef je 5 tips hiervoor:

1. Probeer goed inzicht te krijgen in de situatie door vragen te stellen zoals:

  • Wie zijn je vrienden nu?
  • Wat maakt dat je meer vrienden wilt?
  • Hoe zou je dit kunnen aanpakken?
  • Wat zou je kunnen doen?

Stel als ouder open vragen. Lees hier meer over in mijn blog; Mijn kind vertelt nooit iets over school.

2. Bespreek samen met je kind wat vriendschap betekent:

  • Wat betekent het vriendschap?
  • Wat betekent vriendschap voor jou?
  • Wat vind je fijn en wat vind je minder prettig?

Geef daarna ook aan wat vriendschap voor jou betekent en wie jouw vrienden zijn en waarom.

Kortom: heb het samen over thema vriendschap. Bedenk samen wat voor soort vriendjes of vriendinnetjes goed bij je kind passen. En bedenk ook samen een plan hoe je nieuwe vrienden kunt maken en wat hij/zij zou kunnen zeggen (en doen). Dit kun je oefenen in een soort van rollenspel. Door te oefenen, door te doen, ervaart jouw kind hoe hij dit kan aanpakken in de praktijk. Het geeft hem of haar een stukje vertrouwen om het vervolgens ook daadwerkelijk in het echt te gaan doen.

3. Creëer oefensituaties

Ga bijvoorbeeld naar een park, speeltuin, zwembad of een veldje in de wijk en bekijk vanaf een afstandje hoe je kind met nieuwe kinderen contact maakt. Bespreek daarna of het iemand is waarmee je kind vaker zou willen spelen of niet. Wat vond je leuk/prettig/fijn? En ook wat vond je niet zo leuk en waarom? Want een nieuw contact kan ook tegenvallen. Maak eerst samen een plan hoe je kind deze oefensituaties kan aanpakken.

4. Als iets (nog) niet meteen lukt, dan is dat helemaal niet erg

Probeer het nog eens, de kracht van het doen en de kracht van de herhaling zijn van betekenis hierin. En als iets (toch) niet werkt… bedenk dan samen een nieuw plan. Doe dit net zo lang totdat je kind een aanpak heeft gevonden die wel bij hem of haar werkt.

5. Onderzoek samen met je kind waar hij of zij blij van wordt en waar zijn/haar talent ligt

Bekijk samen welke teamsport, knutselclub, musicalclub of scouting aansluit bij wat je kind leuk vindt. Zo is je kind in contact met kinderen die dezelfde passie delen. Hierdoor kunnen vriendschappen makkelijker ontstaan.

Indien bovenstaande tips nog niet het gewenste resultaat opleveren, neem dan vooral contact met me op. Zeker als je graag wil dat je kind:

  • Meer vriendjes en vriendinnetjes heeft
  • Uitgenodigd wordt voor kinderfeestjes
  • Fijn samen speelt
  • Beter aanvoelt welk gedrag past
  • Fijner kan samenwerken op school
  • Buiten speelt met buurtkinderen
  • Aardig gevonden wordt en op een positieve manier aandacht krijgt

Voor meer informatie klik HIER. Samen zorgen we voor dè vaardigheden bij jouw kind zodat hij/zij zich op een sociale manier kan uiten thuis, op school, overal. Zodat jouw kind op een sociaal vaardige manier met anderen leert spelen en samenwerken. Als ouder(s) krijg je concrete inzichten en handvatten voor de begeleiding van jouw kind.

Bel of mail gerust. Je hoeft het niet alleen te doen. Laat me jullie helpen, voor meer Gezins- en Kindgeluk. Ik gun het je!
Je mag altijd contact met me opnemen voor een GRATIS en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Voel je welkom!

Liefs,

Hermina

06 – 289 77 969
info@kindgeluk.com

P.s. Deze tips en inspiratie zijn vast ook waardevol voor andere ouders in jouw omgeving. Vriendinnen, buurvrouwen, (schoon)zussen, collega’s, moeders van school, kennissen en andere bekenden etc.

Wil je deze link dan doorsturen naar hen via de app of de mail? Zo helpen we elkaar en maken we elkaars wereld een stukje mooier, relaxter en positiever. Voor meer Gezins- en Kindgeluk!