Meer rust en gezelligheid thuis: 7 tips

Het thema van de laatste ‘Week van de opvoeding’ was: ‘Opvoeden is samenspel’. En een samenspel, dat is opvoeden zeker. Tussen de ouder(s) en het kind. En tussen ouders onderling. Aanhakend bij dit thema heb ik in die week 7 tips gedeeld. Deze zijn heel waardevol. Hieronder staan ze keurig op een rij.

Tip 1: Creëer positiviteit

Positiviteit geeft energie, het brengt je in een flow van meer rust, liefde, gezelligheid en geluk. Dat wil jij toch ook in de opvoeding van je kind(eren)? Vaak ligt de focus op dingen die niet goed gaan of nog niet goed gaan. Kijk als ouder naar wat er wel is. Welk gedrag van je kind waardeer je juist wel. Benoem dit, een compliment ontvangen is voor jouw kind ook fijn.

Benoem in de opvoeding ook het gewenst gedrag. In plaats van: “Niet springen op de bank” kun je zeggen: “De bank is om op te zitten”. Dat klinkt een stuk vriendelijker en je benoemt wat je juist wel graag wilt. Het is effectiever.

En hou het in je communicatie positief. “Je hoeft niet bang te zijn” of ‘Het is veilig”. In de 1e zin ‘Je hoeft niet bang te zijn’ ligt de nadruk op ‘bang’ en dat is juist wat je niet wilt creëren. De zin ‘Het is veilig’ is positiever en benoemd dat wat je juist graag wilt overbrengen. Kortom:  de woorden ‘niet bang’ en ‘veilig’ geven een hele andere sfeer, voel je het verschil? Doe er vooral je voordeel mee.

Tip 2: De kracht van de juiste vragen stellen

Wil je graag weten hoe je kind denkt, wat hij/zij heeft meegemaakt, hoe je kind iets ervaren heeft en hoe hij/zich voelt etc?

Stel dan open vragen want hiermee geef je je kind alle ruimte om een antwoord te bedenken. Je houdt het gesprek ook makkelijker op gang en deze vragen leveren jou als ouder meer informatie op.

Een open vraag begint met wie, wat, wanneer, hoe, waar en waarom. Hierop valt niet te antwoorden met slechts een ‘ja’ of ‘nee’ en geven jou als ouder meer informatie en meer verbinding met je kind.

Enkele voorbeelden van open vragen zijn:
– Hoe was het op school, de BSO of de opvang vandaag?
– Wat heb je gedaan?
– Wat was er leuk/grappig op school vandaag?
– Waar hadden jullie het over met rekenen/taal/geschiedenis?
– Vertel eens, wat heb je gedaan met gym?

Tip 3: Doorvragen

Naast het stellen van open vragen is het ook zinvol om eens door te vragen, in rust, met oprechte aandacht. Door dat op een leuke, luchtige geïnteresseerde manier te doen, vertelt jouw kind dus nog meer. En als jij als ouder met aandacht luistert, voelt je kind zich gehoord en gezien. En dat willen we toch allemaal?

In mijn blog ‘Mijn kind vertelt nooit iets over school’ vind je nog meer informatie over deze 3e tip ‘Doorvragen’ en krijg je aanvullend nog meer tips voor de opvoeding van jouw kind(eren).

Tip 4:  Praat met je kind op ooghoogte

Houd rekening met het verschil in lengte tussen jou en het kind. Als je graag wilt dat jouw kind jou iets/meer vertelt, dan kun je het beste samen gaan zitten: op gelijke ooghoogte of zelfs lager. Als je kind zit kun jij bijvoorbeeld op je hurken gaan zitten. Als je kind zit en jij staat, dan kan dat als ‘overweldigend’ en ‘onrustig’ worden ervaren.

Tip 5: Benoem het doel van het gesprek

Soms wil je graag even kletsen met je kind. Of echt een gesprek(je) over een bepaald onderwerp voeren. Help je kind te begrijpen waar het gesprek voor bedoeld is. Als volwassene ga er je snel van uit dat een kind wel begrijpt waarom je (al) die vragen stelt, maar dat is niet altijd zo. Dat kan bij je kind vragen oproepen welke hij of zij wellicht niet stelt en die wel voor verwarring of afleiding zorgt.

Leg je kind uit waarom je vraagt wat je vraagt, vertel wat jouw bedoeling is. En als je jouw kind om zijn of haar mening vraagt, vertel er dan bij dat het antwoord niet goed of fout is. Elke mening is OK, en doet er toe!

Tip 6: Zorg als ouder goed voor jezelf

Opvoeden begint bij jezelf. Zorg als ouder goed voor jezelf. Goed voor jezelf zorgen betekent niet alleen:

– Een dagje naar de Sauna gaan
– Een maandelijkse massage
– Elke dag 2 stuks fruit eten en ‘s ochtends anti-rimpel crème opsmeren

Het betekent OOK, doen waar je gelukkig van wordt en zorgen voor een positieve mindset. Want als je goed voor jezelf zorgt, ben je over het algemeen relaxter, zit je lekkerder in je vel, ervaar je meer rust in je hoofd en in je lijf en ben je meer in verbinding met jezelf. Het resultaat is dat je er ECHT meer kunt zijn voor je kind(eren). Je kunt dan in ‘lastige’ situaties voor of met je kind op een adequate manier reageren.

Dus plan ook lekker me-time, zeg een keer vaker nee en laat los wat je geen energie geeft. En hulp vragen mag, je hoeft het niet alleen te doen.

Tip 7: Vergroot het zelfvertrouwen van je kind

Wil jij het positieve zelfbeeld van je kind versterken?

Wil jij dat jouw kind met (nog) meer zelfvertrouwen door het leven gaat?

Download dan mijn gratis e-book: 6 tips om het zelfvertrouwen van je kind een boost te geven

“Zelfvertrouwen is namelijk een belangrijke voorwaarde voor het ervaren van geluk en dat geluk, dat gun ik je! Want iedereen verdient het om gelukkig te zijn, ook jij en jouw kind! “

Voor meer Gezins- en Kindgeluk!

Ik help je graag

Ga lekker met de 7 tips aan de slag, probeer ze uit en kijk wat voor jou en jouw kind(eren) werkt. Zit jouw kind al langere tijd niet lekker in zijn/haar vel of worstel je zelf met vragen rondom de opvoeding en het ouderschap. Je hoeft het niet alleen te doen. Laat me jullie helpen.

Kindgeluk is er voor ouders die willen dat het goed gaat met hun kind en dat het thuis weer prettiger verloopt. Voor ouders die geen machteloos gevoel meer willen ervaren en juist ontspannen en positief willen opvoeden. Dat ze niet meer van uit macht en onmacht handelen en dat ze de handleiding van hun kind wél hebben. Kindgeluk is er ook voor kinderen die worstelen. Thema’s waarbij ik jullie kan helpen zijn bijvoorbeeld: omgaan met emoties zoals boosheid en vaak en snel huilerig zijn, faalangst, zelfvertrouwen, weerbaarheid, perfectionisme, omgaan met veranderingen, negatieve gedachtes, assertiviteit, grenzen aangeven/stellen en sociale vaardigheden.

Wil je meer informatie of wil je even sparren? Bel gerust op 06 – 289 77 969. Mailen kan natuurlijk ook: info@kindgeluk.com . Een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek is ook mogelijk.

Voel je welkom in mijn praktijk. Klik hier voor het aanvragen van een gesprek. Ik vind het altijd leuk om van je te horen en kijk uit naar een reactie!

Geluk!

Liefs,
Hermina

Ps. En wist je dat ik tientallen moeders/ouders SUCCESVOL via SKYPE heb gecoacht? Dat is voor jou ook mogelijk. Voor meer informatie: Het Gezinsgeluk Traject.