7 tips voor een relaxte vakantiereis met je kinderen!

Het is bijna zomervakantie! En daar wil je samen met je gezin een fijne tijd van maken. Ja toch, niet dan? Dat snap ik volkomen. Zo sta ik er ook in. Kinderen vinden de vakantie zelf vaak super leuk. De reis er naar toe is nog wel eens een ding(etje). Jengelende kids, ruzie op de achterbank…daar wordt niemand blij van. In dit blog deel ik 7 tips voor een relaxte vakantiereis met je kind(eren). Je kunt er gelijk deze vakantie je voordeel mee doen. Hier komen ze…

Geen jengelende kids en ruzie, wel begrip en harmonie.

  1. Bereid je vakantie en de reis die jullie maken goed voor en vertel je kind(eren) wat er gaat gebeuren. Hoe gaan jullie op vakantie? Hoe lang rijden jullie per dag(deel)? Wanneer is de volgende tussenstop? Wat gaan jullie dan doen? Deze informatie geeft je kind houvast. Ze weten wat ze kunnen verwachten. Dat geeft duidelijkheid en rust. Hierdoor kunnen ze het beter en langer volhouden.
  2. Zorg goed voor jezelf want dan zit je over het algemeen lekkerder in je vel en ervaar je meer rust. Rust om er te kunnen zijn voor jezelf, je kind(eren), je gezin. Om er écht te kunnen zijn, met oprechte aandacht bedoel ik dan. Jouw zoon of dochter heeft behoefte aan tijd met jou. Zorg hiervoor. Knuffelen, stoeien, dollen, speel er samen lekker op los. Voor inspiratie en tips deel ik graag een blog met je waarin 9 voordelen (tips) staan wanneer jij als ouder goed voor jezelf zorgt: https://kindgeluk.com/9-voordelen-voor-jou-en-jouw-kind-als-jij-lieve-ouder-goed-voor-jezelf-zorgt/ Het hele gezin vaart er wel bij! Doen dus!.
  3. Stem je vakantie en de reis ook af op je kind(eren). Datgene wat jullie als ouder(s) graag willen, past dit bij jou kind(eren)? Zijn de verwachtingen reëel. Stel je wilt een leuke fijne reis en je hebt een kind dat niet lang kan stil zitten. Dan helpt het vaak niet om in één keer linearecta naar Zuid-Frankrijk te rijden. Je kunt er dan ook voor kiezen om de reis over meerdere dagen te verspreiden en een leuke route te nemen en gezellige stops in te lassen. Mijn motto is altijd: ‘De vakantie begint gelijk bij het vertrek. We maken er in het geheel een feestje van. Ook de reis naar de bestemming toe is onderdeel van de vakantie’. 
  4. Geef ruimte aan de emoties die er zijn, die van jezelf en je kind(eren). Als je kind klaagt over de te lange reis, toon dan begrip. Je kunt iets zeggen in de trant van: “Ja, het is ook best een eind he?! Het valt niet mee, dat snap ik helemaal lieverd. Het is nog 15 km tot de volgende stop.” Jouw zoon of dochter voelt zich zo begrepen en dat geeft rust. Geef geen straf, accepteer de emotie van je kind en geef daar ruimte aan. Begrens eventueel ongewenst gedrag nadat je eerst erkenning hebt gegeven voor zijn of haar gevoel. 
  5. Zorg voor tussenstops en zorg dat je zelf en je kind(eren) bewegen in deze pauze. Rennen, voetballen, tikkertje, verstoppertje, lummelen etc. Samen spelen vinden kinderen fantastisch en geeft plezier. Daar laad je van op!
  6. Zorg voor voldoende eten voor onderweg en maak daarin bewust keuzes. Natuurlijk hoort wat lekkers erbij. Het is tenslotte vakantie. Weet wel dat veel kinderen van veel snoep, koek en chips behoorlijk hyper, moe, chagrijnig worden of een kort lontje krijgen. Sommige kinderen zijn niet ‘alleseters’ en in het buitenland kan het eten net even anders zijn. Zorg dan zelf voor een alternatief waarvan je weet dat je kind dat lust.  
  7. Maak afspraken met je kind(eren) over het schermgebruik. Wees daar duidelijk over. Het is prima als je tijdens de reistijd iets meer schermtijd geeft dan dat je normaal thuis geeft. Maar je kunt de schermtijd juist ook gaan inzetten voor de momenten waarop je kind(eren) het lastig hebben en zich niet meer zo gemakkelijk kunnen vermaken. Vooraf een tasje maken voor op de achterbank met een spelletje, kleurboekje, speelgoed etc. helpt ook.
    Daarnaast zijn er heel veel spelletjes die je prima en gezellig met elkaar tijdens de reis kunt doen, zonder schermpje. Hierover heb ik eerder een blog geschreven met volop inspiratie en tips: https://kindgeluk.com/15-spelletjestips-voor-onderweg-naar-jullie-vakantiebestemming-en-ook-leuk-voor-thuis/ 

Speciaal voor jou als lezer
Heb je over bovenstaande tips nog vragen? Of heb je een andere vraag over je zoon/dochter, jezelf of jullie als gezin?
Reageer hier op dit blog. Ik lees alles en neem contact met je op.
Je kunt namelijk altijd gratis en vrijblijvend met me sparren. Voel je welkom!

Tot slot wens ik jullie een hele relaxte reis en een fijne vakantie. 
Kom lekker bij, rust lekker uit en doe dingen die jouw opladen, ontspannen, inspireren en maak SAMEN heel veel plezier! 

Fijne zomervakantie!!!

Liefs,
Hermina

P.s. Wil jij dat jouw zoon of dochter leert om op een gezonde en gewenste manier met de lastige emoties zoals boosheid, frustratie, teleurstelling en woede om leert gaan? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om met de boosheid van je kind om te gaan. Je kunt dit e-book hier aanvragen.