Zorg goed voor jezelf: 9 voordelen op een rij voor jou en jouw kind

Toen ik een tijd terug mijn praktijk startte was mijn gezin gelijk erg enthousiast. Frank – mijn man –  hielp me bijvoorbeeld met de technische kant van mijn website en mijn meiden Fleur en Roos wilden mij overal wel bij helpen. Ze vonden en vinden mijn ideeën altijd leuk ? en denken graag mee (“Mama, hier kun je je folders ook wel neerleggen”). Ik kreeg de mooiste tekeningen met Kindgeluk boompjes, briefjes met lieve woorden en mijn oudste maakte echt een papieren ‘document’ met als titel: Tips voor in je praktijk Kindgeluk. Pal bovenaan op nummer 1 stond: Ouders moeten goed voor zichzelf zorgen. Een mooi thema voor een blog dacht ik zo want ze slaat de spijker op z’n kop. Hoe goed zorg jij voor jezelf? Je weet vast al dat dit heel belangrijk is dat goed voor jezelf zorgen, ook in je rol als ouder. Een beetje een open deur maar hé hoe belangrijk is deze reminder van tijd tot tijd?! In dit blog deel ik 9 voordelen van het goed voor jezelf zorgen.

  1. Je kunt oprechte aandacht geven

Je zit over het algemeen lekkerder in je vel en ervaart meer rust. Rust om er te kunnen zijn voor jezelf, je kind(eren), je gezin. Om er écht te kunnen zijn, met oprechte aandacht bedoel ik dan.

  1. Sneller verbinding maken

Je ervaart meer rust in je hoofd en in je lijf. Daardoor kun je (sneller) verbinding maken met de mensen om je heen, dus ook je eigen kinderen.  Daardoor zie, voel en ervaar je meer wie jou kind werkelijk is en wat hem of haar drijft, waar de behoeftes liggen. Je kunt jouw gedrag afstemmen op dat van je kind. Je inleven in zijn/haar wereld gaat ook gemakkelijker.

  1. Luisteren naar je kind. Wat zegt hij/zij en wat wordt er niet gezegd?

Een ontspannen ouder is in staat om écht te luisteren. Luisteren naar wat je kind zegt en ook wat er niet gezegd wordt. Dat laatste is namelijk ook belangrijk. Je merkt dat op en die informatie is waardevol voor de relatie met jouw kind.

  1. Je bent in staat om te zien wat je kind bezig houdt of wat hem/haar beweegt

Als je makkelijker op je kind kunt afstemmen, dan zie je wat jouw kind bezig houdt of wat hem/haar beweegt. Dat wat je ziet, geeft jou informatie, waar jij als ouder op in kunt spelen door erover te praten, door er een compliment voor te geven, door je hulp aan te bieden of gewoon een gesprekje over aan te gaan. Je kunt er ook een vraag over stellen:  “Ik zie dat dat je bezig houdt, hoe komt dat zo?  Als jij goed voor jezelf zorgt, als jij lekker in je vel zit dan kun je dit (sneller en gemakkelijker).

  1. Je kunt voelen hoe hij/zij zich voelt en wat er nodig is

Als je goed in jezelf zit, relaxt bent en rust ervaart kun je sneller bij je gevoel en kun je je ook gemakkelijker verplaatsen in je kind. Als je dat kunt, dan kun je ook zien, bedenken en voelen wat er nodig is voor hem of haar. Dat wil je als ouder toch? Dat draagt bij aan het geluk van je kind en ook aan dat van jou.

  1. Je kunt open vragen stellen

Een relaxte ouder heeft meer ruimte in zijn/haar hoofd. Je kunt dan ook gemakkelijker vragen bedenken. De kracht van vragen stellen en vooral de open vragen. En het doorvragen niet te vergeten. Wil je hier meer over weten lees dan mijn blogMijn kind vertelt nooit iets over school…

  1. Je kunt oordeelvrij kijken naar je kind

Als je goed voor jezelf zorgt, jouw leven leeft waarin je gelukkig, vrolijk, ontspannen en positief de wereld in kijkt en dingen doet die echt bij je passen, waar je blij van wordt dan heeft dat ook een positief effect op jouw kind. Een positieve mindset is van grote waarde voor jouw levensgeluk. Hoe je naar dingen kijkt, hoe je over dingen denkt, hoe je erover praat. Een positieve ouder kijkt gemakkelijker zonder oordeel – dus oordeelvrij – naar zijn/haar kind en denkt sneller in mogelijkheden die er wel zijn. Je beoordeelt het gedrag van je kind niet maar je neemt het waar en ziet het als een signaal. Je kijkt ook achter het gedrag. Je vraagt je dan af: Wat wil mijn kind vertellen met dit gedrag? Wat is de behoefte? Wat heeft mijn zoon of dochter nodig? Je stemt af op datgene wat nodig is.

  1. Je hebt zin en plezier om met je kind wat leuks te gaan doen

Een gelukkige, ontspannen, energieke en gezonde ouder heeft meer zin en plezier om met zijn/haar kind samen iets te doen. Een spelletje, samen knutselen (de troep van het kleien en schilderen neem je ook gemakkelijker op de koop toe ?) of samen iets ondernemen en erop uit.

  1. Je kunt een liefde volle band creëren en houden

Het begint bij jezelf…je eigen liefde, jouw eigenwaarde, jouw geluk. Als jij gelukkig bent – doordat je o.a. heel goed voor jezelf zorgt – dan draagt dat geluk van jou bij aan dat geluk van jouw kind. Als je van jezelf houdt, met alles wie jij bent kun je je gemakkelijker en fijner verbinden met je kind. Een kind voelt jou, jouw ‘pijn’ en dus ook – wanneer jij goed voor jezelf zorgt en ‘happy’ bent –  jouw geluk en jouw kind resoneert op deze positieve energie.

Hermina Roos in duin

Jouw kind heeft jou nodig

Als je goed voor jezelf zorgt, dan kun je er echt zijn voor je kind. Als jij lekker in je vel zit, relaxt bent, rust in je hoofd en lijf ervaart (en dus meer in verbinding met jezelf bent) kun je in ‘lastige’ situaties voor of met je kind op een adequate manier reageren. Ik krijg veel kinderen in mijn praktijk met hulpvragen omtrent zelfvertrouwen, faalangst, emoties, negatief zelfbeeld, weerbaarheid etc. Deze lieve kinderen hebben vaak iets af te leren en iets aan te leren. Van probleem naar nieuwe vaardigheid. Dit doen we samen in het Gezinsgeluk Traject. In dit veranderingsproces heeft het kind rust, ruimte, tijd, liefde, veiligheid en aandacht nodig. En die aandacht heeft hij/zij van jou nodig. Als jij die aandacht probeert te geven terwijl je zelf gestrest bent of je onrustig voelt, dan kun jij vast op je klompen aanvoelen dat dat niet een ideale combinatie is toch? ? Zorg goed voor jezelf en daarmee geef je je kind een groot cadeau.

Kindgeluk

Kortom: ALTIJD en dan ook ALTIJD is het essentieel dat je als ouder goed voor jezelf zorgt. Voor jezelf, je kind(eren en je gezin. Ik weet het, het klinkt als een open deur en natuurlijk weten we dit allemaal ook wel, maar het doen is regelmatig nog wel een dingetje zie ik in mijn praktijk. Of er nu een hulpvraag is omtrent je kind of niet. In het veranderingsproces van jouw kind – wat continue aan de orde van de dag is, want je kind leert elke dag – heeft je kind jou nodig. Je kind wil jou als veilige baken. Als jij onrustig, te druk, en stressvol bent, is dat voor jouw kind niet fijn om juist dan iets af te leren cq. iets aan te leren. En dat leren doen alle kinderen elke dag, op school, thuis, overal…. Laten we SAMEN ons best doen een fijne omgeving te creëren, voor ons eigen geluk en dat van ons kind: Kindgeluk! Samen in verbinding leren, genieten en groeien! Heel veel liefde, gezelligheid, plezier en rust met elkaar!

Je hoeft het niet alleen te doen!

Vind je de onrust in jezelf of in jullie gezin niet fijn? Wil je dit anders. Weet dat je het dan anders mag gaan doen. Dat vraagt keuzes. Een besluit nemen. Hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten werkt niet. Als je blijft doen wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg. En dat (onrust) wil je niet gok ik. Toch? Ik help jou en jouw gezin graag. Contact me gerust als je gratis en vrijblijvend wilt kennismaken of als je even wilt sparren. Ik vind het leuk om van je te horen.

Lieve groet,

Hermina

P.s. Wil jij dat jouw zoon of dochter leert om op een gezonde en gewenste manier met de lastige emoties zoals boosheid, frustratie, teleurstelling en woede om leert gaan? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om met de boosheid van je kind om te gaan. Je kunt dit e-book hier aanvragen.