7 Zinnen die het zelfbeeld en zelfvertrouwen van je kind vergroten!

We zijn allemaal best druk. Gezin, werk, en heel veel leuke dingen. Herkenbaar?

Complimenten

In alle drukte vergeten we nog wel eens onze positieve gevoelens en emoties te uiten. Of je kind, partner of collega te ‘trakteren’ op een compliment. Terwijl het voor jouw zoon of dochter juist zo waardevol is als jij deze wel positieve gevoelens en complimenten wel uitspreekt naar hem of haar. Daar groeit je kind van. Je kind krijgt een positiever zelfbeeld, het vergroot zijn/haar zelfvertrouwen en het zorgt voor een betere band met je kind.

Dat wil jij toch ook? En het is ook gewoon heel leuk, het geeft energie omdat je bezig bent met positiviteit en de oprechte verbinding met je kind. En reken maar, dat voelt jouw kind. Jouw zoon of dochter zal zich gezien en gehoord voelen en dat willen we allemaal, toch?

7 zinnen die je dagelijks tegen je kind mag zeggen:

1. ‘Ik hou van je’ of ‘Ik vind je lief’.
Als het goed is weten jouw kinderen dit best. Voor iedereen, dus ook voor jouw kind is het toch fijn dit te horen. Zeg dit in rust en met aandacht. Dan voelt jouw kind ‘m des ter meer. Doen!

2. ‘Ik vind het fijn dat je…’
Positief en ontspannen opvoeden, ik hou ervan. Datgene benoemen wat je juist fijn vindt. Gewenst gedrag benoemen. Alles wat je aandacht geeft groeit. Geef dus vooral aandacht aan datgene wat je fijn vindt aan je kind en benoem dat ook. En met gewenst gedrag bedoel ik dat je datgene benoemt wat je graag wilt. Stel je kind staat te schreeuwen.

Zeg dan niet: Ik vind het niet fijn dat je zo schreeuwt.

Wel: Ik zou het fijn vinden dat je rustig tegen mij praat. Ik kan dan goed naar je luisteren.

Voel en merk je het verschil?

3. ‘Je maakt me gelukkig’
Dit vind je kind vast fijn om te horen. Het gaat er hier wel om dat je kind merkt dat hij of zij jou gelukkig maakt om wie hij of zij is en niet om wat hij voor je doet. Je mag uieraard dankbaar zijn als je kind iets liefs of leuks (voor jou) doet en hem daar best wel een procesgericht compliment voor geven. Graag zelfs!

Meer inspiratie en tips over procesgerichte complimenten lees je hier.

4. ‘Ik ben trots op je’
En dit hoeft niet – net als bij punt 3 – over prestaties te gaan. Trots zijn op je zoon of dochter om wie hij of zij is, daar gaat het om. Je mag hem of haar natuurlijk heel soms best wel een compliment geven over de prestatie of over het resultaat. Weet alleen dat procesgerichte complimenten het zelfvertrouwen, de motivatie en het zelfbeeld van je kind vergroten. En dat wil jij vast ook voor jouw kind. Super waardevol dus!

5. ‘Je bent speciaal’
Vertel aan je kind dat hij of zij speciaal is. Dat iedereen uniek is en dat dat prachtig is! Benoem concreet wat je speciaal aan je zoon of dochter vindt. “Ik vind het fijn dat je….”.
Zie punt 2.

6. ‘Ik vertrouw je’
Het is zo belangrijk om je kind vertrouwen te geven. Leven vanuit vertrouwen zorgt voor zelfvertrouwen en je ervaart er zoveel meer geluk door. Dat wil jij ook voor jouw kind, toch?

Vertel je kind dat je hem of haar vertrouwt en geef dat vertrouwen ook. Een kind zal dat vertrouwen niet snel beschamen.

7. ‘Ik weet dat je het kan’
Stimuleer je kind datgene te doen wat hem of haar gelukkig maakt. Waar hij of zij blij van wordt. Denk (samen) in mogelijkheden. Vind je kind sommige dingen nog spannend? Ga niet mee in de angst. Laat je kind de situatie niet vermijden. Daarmee geef je de boodschap dat het inderdaad eng is en dat je kind het niet kan. Alles wat je aandacht geeft groeit. Perk de angst in, kader het in. Benoem: ‘Ik weet dat je het kan’ en zet (samen) een stapje vooruit, en ga de angst (in kleine stapjes) aan.

Ben je geïnspireerd?

Ga lekker aan de slag met deze positieve boost, onderzoek, wordt (meer) bewust, voel en doe. Zie wat het doet met het ZELFVERTROUWEN, de MOTIVATIE en het ZELFBEELD van jouw kind(eren). Iedereen verdient het om gelukkig te zijn, ook jij en jouw kind(eren)!

Gratis kennismaken

Is jouw kind onzeker, faalangstig en heeft hij of zij weinig zelfvertrouwen en komt je zoon of dochter niet echt voor zichzelf op? Wil je nog meer leren over het zelfvertrouwen van jouw kind en hoe jij de boost nog groter kunt maken? Dan mag je altijd contact met me opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek. We gaan dan samen kijken wat er aan de hand is en hoe ik jullie kan helpen. Ik geef jou in dit gesprek (ook via Skype mogelijk) in ieder geval nog 3 gratis tips – afgestemd op jouw kind en jullie gezin – waar je direct mee aan de slag kunt.  Je kunt het gesprek aanvragen door een mailtje te sturen naar: info@kindgeluk.com of mij te bellen op 06 – 289 77 969. 

Ik vind het altijd leuk om van je te horen en kijk uit naar een reactie!

Voel je welkom!

Lieve groet,

Hermina

P.s. 

🍀Zegt jouw kind regelmatig: “Ik weet het niet”, “Ik kan het niet” of ‘Ik durf het niet”?

🍀Is jouw kind niet zo assertief en weerbaar?

🍀Zegt jouw kind regelmatig: “Het gaat me (toch) nooit lukken”, “Ik doe (toch) alles fout” of ‘Zie je wel, ik ben stom/dom”?

Kortom: Gun jij jouw zoon of dochter meer zelfvertrouwen waardoor het meer durft en doet? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om het zelfvertrouwen van jouw kind een boost te geven. Je kunt dit e-book hier aanvragen.