Complimenten geven aan je kind: Ontdek welke pluim het beste werkt

Complimenten zijn fijn om te krijgen én om te geven. Ze kunnen je zelfvertrouwen een boost geven, je motivatie vergroten en zorgen voor een positief zelfbeeld. Er zijn verschillende soorten complimenten. Met welk type kun jij het meeste bereiken bij je kind? Daarover heb ik eerder een heel waardevol blog geschreven. Je leest ‘m hier. In dit eerdere blog had ik het over resultaatgerichte complimenten en procesgerichte complimenten.

Het geven van complimenten is namelijk waardevol want er zitten veel voordelen aan:

❤️Complimenten zorgen voor een fijn gevoel.

❤️Complimenten zorgen voor een betere band met je kind.

❤️Complimenten zorgen voor een fijne positieve sfeer.

❤️Complimenten stimuleren en motiveren.

❤️Complimenten zorgen voor een positief zelfbeeld.

❤️Complimenten vergroten het zelfvertrouwen.

Hieronder leg ik je uit welke pluim het beste werkt. Lees vooral door, dan kun je de voordelen namelijk zelf ervaren. Wel zo fijn toch?!

Wat zijn resultaatgerichte en procesgerichte complimenten?

Resultaatgerichte complimenten (ook wel productgerichte feedback genoemd) gaan over het resultaat, de prestatie. Bijvoorbeeld: “Je hebt 0 fouten gemaakt”.

Procesgerichte complimenten zijn complimenten over het proces, de weg naar het resultaat toe, de inspanning. Bijvoorbeeld:  “Ik kan zien dat je geoefend hebt” of “Je hebt flink doorgezet”.

Procesgerichte complimenten zijn het meest leerzaam

Kinderen leren vooral veel van procesgerichte complimenten. Hierdoor zullen zij later een moeilijke situatie minder snel uit de weg gaan. Belangrijk dus! Ze leren hoe ze iets moeten aanpakken. Mijn advies is daarom om vooral procesgerichte complimenten te geven in plaats van resultaatgerichte feedback.

Welke complimenten geef jij je kind?

Naast deze twee type complimenten – resultaatgerichte en procesgerichte complimenten – zijn er ook  andere soorten complimenten die ik graag met je deel, omdat deze ook zo belangrijk zijn.

Persoonlijke complimenten

Voor elk kind is een compliment waardevol. Dit geldt zeker voor Persoonlijke complimenten.

De naam zegt het al, maar persoonlijke complimenten zijn complimenten gericht op die ene specifieke persoon bijvoorbeeld jouw zoon of dochter. Een persoonlijk compliment is bijvoorbeeld:  “Knap van je dat je hebt doorgezet toen het even iets lastiger werd!”

Je kunt je vast voorstellen dat dit bijdraagt aan het vergroten van het zelfvertrouwen van jouw kind.

Zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor het ervaren van geluk en dat geluk gun ik jou en jouw kind ook! Dus vooral lekker persoonlijke complimenten geven!

Beschrijvende complimenten

Beschrijvende complimenten zijn ook erg waardevol. Een voorbeeld hiervan is: “Ik zie dat je wolken en een zon hebt getekend. Hoe heb je dat bedacht?”

Door het compliment af te sluiten met een open vraag laat je jouw zoon of dochter nadenken over datgene wat hij of zij heeft gedaan. Op deze wijze vergroot je de bewustwording van je kind. Daar leren en groeien ze van!

Complimenten over eigenschappen

Er zijn ook complimenten die gaan over de eigenschappen van jouw kind. Een voorbeeld hiervan is: “Ik vind het fijn dat je me helpt, wat behulpzaam van je”. Een mooi compliment waar jouw kind van opbloeit!

Complimenten die je kind zichzelf geeft

Wist je dat het ook heel waardevol is om een compliment te geven vanuit het kind zelf? Ik leg je graag uit hoe je dat kunt doen. Bijvoorbeeld: “Hoe vind je het van jezelf dat je alleen naar de winkel bent geweest om brood te halen?”

Je kind leert zo na te denken over zichzelf en geeft zichzelf een waardevol compliment. Dit vergroot het positieve zelfbeeld en dat wil jij toch ook voor jouw kind?

Boost het zelfvertrouwen van je kind met een compliment

Bovenstaande complimenten vergroten de motivatie en het positieve zelfbeeld van jouw kind en ook het zelfvertrouwen krijgt een boost. Het geven van complimenten is een mooie manier om je kinderen te belonen en te waarderen. Hierdoor groeit de eigenwaarde van jouw zoon of dochter. Daarnaast zorgt het voor een positieve en fijne manier van omgaan met elkaar. Het is altijd leuk om te horen wat je goed doet, toch?!

Oefenen werkt – ook bij het complimenteren

Ga lekker aan de slag met deze tips om complimenten te geven. Probeer ze uit. Kijk wat voor jou en jouw kind werkt. Soms is een kind nog onzeker, faalangstig of niet zo assertief en heeft het even wat steun en begeleiding nodig. Dat is helemaal niet erg. In mijn Gezinsgeluk Traject leer ik jouw kind dé vaardigheden om zelfverzekerder, krachtig en weerbaar de toekomst in te gaan. Als ouder(s) krijg je concrete tips en handvatten voor de begeleiding van jouw zoon of dochter.

Meer leren? Neem contact met me op voor nog meer goede tips

Heb je vragen of wil je even met me sparren? Ik vind het altijd leuk om van je te horen en kijk uit naar een reactie! Bel of mail gerust. Ik denk graag met je mee, zodat jouw zoon of dochter met meer zelfvertrouwen door het leven gaat.

Een kennismakingsgesprek in mijn praktijk of via skype is vrijblijvend en gratis. We gaan dan samen kijken wat er aan de hand is en hoe ik jullie kan helpen. Ik geef jou in dit gesprek (ook via Skype mogelijk) nog minstens 3 gratis tips – afgestemd op jouw kind en jullie gezin – waarmee je direct aan de slag kunt.  Je kunt het gesprek aanvragen door een mailtje te sturen naar: info@kindgeluk.com of mij te bellen op 06 – 289 77 969.

P.s.

Zegt jouw kind regelmatig: “Ik weet het niet”, “Ik kan het niet” of ‘Ik durf het niet”?

Is jouw kind niet zo assertief en weerbaar?

Zegt jouw kind regelmatig: “Het gaat me (toch) nooit lukken”, “Ik doe (toch) alles fout” of ‘Zie je wel, ik ben stom/dom”?

Kortom: Gun jij jouw zoon of dochter meer zelfvertrouwen waardoor het meer durft en doet? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om het zelfvertrouwen van jouw kind een boost te geven. Je kunt dit e-book hier aanvragen.