Een kind helpen weerbaar te worden: 6 tips

Veel ouders die ik spreek geven aan dat hun kind niet zo weerbaar en assertief is en dat ze dat wel graag zouden willen. Wat is weerbaarheid eigenlijk? Is iemand die weerbaar is assertief? Is weerbaarheid hetzelfde als zelfverdediging of is weerbaarheid beter te vergelijken met sociale vaardigheden? Wat is dat ‘weerbaar zijn’? En wat is het verband met zelfvertrouwen? Daar gaat dit blog over en vooral ook wat je als ouder kunt doen om je kind meer te zien lachen, voor zichzelf te laten opkomen of zichzelf te zijn.

In de Dikke Van Dale staat weerbaar omschreven als ‘in staat om tegenstand te bieden’. Kinderen die goed weerbaar zijn:

 • durven voor zichzelf en voor anderen op te komen;
 • zijn zelfstandig maar durven ook om hulp te vragen;
 • kunnen omgaan met kleine tegenslagen;
 • hebben een goed gevoel van eigenwaarde;
 • zijn zich bewust van hun gevoelens en die van anderen en
 • hebben zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen

Om weerbaar te kunnen zijn, is het hebben van zelfvertrouwen het meest belangrijk. Kort gezegd: zelfvertrouwen is het geloof in jezelf dat je de juiste dingen denkt en doet. Je durft (makkelijker) voor jezelf en voor anderen op te komen, door grenzen te stellen of je mening te geven. Als je zelfvertrouwen hebt dan doe je de dingen zelf, maar vraag je ook om hulp als dat nodig is. Als er tegenslagen zijn dan kan je daar mee omgaan en ben je niet gelijk van slag of in paniek, om maar een paar voorbeelden te komen. Zelfvertrouwen hebben is dus heel belangrijk om weerbaar te kunnen zijn. Ze hebben alles met elkaar te maken.

“Zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor het ervaren van geluk en dat geluk, dat gun ik je!”

Een kind helpen weerbaarder te worden

Het ene kind is vanuit zichzelf weerbaarder dan het andere kind. In de opvoeding van je kind kun je echter veel doen om je kind helpen weerbaarder te worden. Het hebben van zelfvertrouwen is de basis en daarom is het dus belangrijk om dit zelfvertrouwen te ontwikkelen.  Over dit belangrijke onderwerp heb ik een e-book geschreven: ‘6 tips om het zelfvertrouwen van je kind een boost te geven’. Je kunt deze gratis downloaden – mocht je dat nog niet gedaan hebben – en is zeker een aanrader. Ga er vooral ook mee aan de slag en probeer de tips uit. Kijk wat voor jou en jouw kind werkt.

Extra tips voor zelfvertrouwen

Mijn missie met Kindgeluk is om jou als ouder en je kind middels mijn eigen KindGELUK methode te laten ervaren wat groei en ontwikkeling kunnen doen voor jouw GELUK als mens en binnen het gezin. Daarom deel ik graag nog wat aanvullende praktische tips waarmee je gelijk aan de slag kunt.

 1. Stimuleren

Probeer je kind te stimuleren om zijn/haar gevoel te uiten en mening te geven. Luister goed en neem ze serieus. Iedere mening doet ertoe, ook die van jouw kind!

 1. Vertrouwen geven

Je kind kan zelf heel veel. Laat zien dat je daar vertrouwen in hebt en geef dat vertrouwen. Laat ze zelf (hun) eigen ‘klusjes’ doen. Stimuleer ze om nieuwe dingen uit te proberen zodat ze gaan ontdekken en ervaren.  Spreek vertrouwen uit. Laat ze zelf bijvoorbeeld hun bed opmaken, de was opruimen, tafeldekken, vaatwasser vullen/legen, hun brood klaar maken, een boodschap doen, iemand opbellen, hun spullen opruimen, een brief posten, hun kamer opruimen, hun bed afhalen etc. Bied dit aan en maak er afspraken over.

 1. Fouten maken mag

Geef je kind ruimte om fouten te maken. Moedig je kind aan om zelf oplossingen te vinden. En sta jezelf ook toe om fouten te maken of onhandig te zijn. Een kind leert van wat jij doet.

 1. Waardering uitspreken

Spreek waardering uit over wat ze doen en wie ze zijn. Het gaat niet alleen om de prestaties en resultaten, maar juist ook over het proces. Een mooie vraag hierbij: ‘Hoe heb je dat gedaan?’. Geef vooral ook procesgerichte complimenten: ‘Wat knap dat je zo hebt doorgezet!’.

 1. Grenzen stellen

Leg uit dat je kind zijn of haar eigen grenzen kan en mag stellen en dat het goed is dat je kind leert ervaren hoe iets voelt en daarna luistert.  Kijk ook hoe je zelf omgaat met je eigen grenzen stellen en geef hierin het goede voorbeeld. Daar help je je kind enorm mee.

 1. Voorbeeldfunctie

Hoe maak jij contact met anderen? Jij bent het grote voorbeeld voor je kind. Nogmaals: Kinderen leren van wat jij doet.

Weerbaarheidtraining: ‘Vergroten van het zelfvertrouwen’

Als ouder doe je er alles aan om je kind op te laten groeien tot een weerbaar kind. Maar soms is er toch wat hulp nodig. Dat is helemaal ok. Hulp vragen mag, dat is juist wat een kind die weerbaar is en zelfvertrouwen heeft ook doet. Want een ouder kan nog zo zijn best doen, soms maak het karakter van het kind het moeilijk om het kind te helpen weerbaar te worden en het zelfvertrouwen te vergroten. Dan is er even iets nodig. In dat geval kan hulp in de vorm van een training uitkomst bieden. In mijn praktijk bied ik de training ‘Vergroot je zelfvertrouwen en weerbaarheid in vijf stappen’ aan.

Op mijn website staat meer informatie over deze training en oudercoaching. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Even sparren kan natuurlijk ook. Je kunt me bereiken door te reageren op dit blog, een e-mail te sturen of me te bellen op 06 – 289 77 969. Ik vind het altijd leuk om van je te horen en kijk uit naar je reactie!

Lieve groet,

Hermina