De impact van gebrek aan zelfvertrouwen bij je kind

In dit blog wil ik graag met je delen wat de impact is van het gebrek aan zelfvertrouwen bij kinderen en wat je hieraan als ouder(s) kunt doen. Is jouw kind onzeker, faalangstig? Heeft jouw zoon of dochter een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en staat je kind niet stevig in zijn/haar schoenen? Lees dan vooral verder…

In mijn praktijk kom ik vaak kinderen tegen die weinig zelfvertrouwen hebben. Kinderen met een laag zelfbeeld, (faal-)angstig en onzeker. Ze durven weinig, vinden keuzes maken lastig en denken negatief. Elke keer raakt me dat zo. Simpelweg omdat deze kinderen hierdoor minder geluk ervaren:

“Zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor het ervaren van geluk
en dat geluk, dat gun ik jouw kind en jou natuurlijk ook!”

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf en over jezelf. Ik schrijf vaak over dit onderwerp, omdat zelfvertrouwen zo ontzettend belangrijk is. Kinderen met voldoende zelfvertrouwen geloven namelijk in zichzelf. Ze hebben het vertrouwen om iets te kunnen en om iets te leren.

Uitingen van zelfvertrouwen

Ze vinden zichzelf de moeite waard en hebben een sterk zelfbeeld. Ze denken positief over zichzelf en over hun kwaliteiten. Hierdoor gaan ze makkelijker nieuwe uitdagingen aan. Ze durven fouten te maken, zonder zich slecht te voelen. Ook kunnen ze omgaan met teleurstellingen en veranderingen en zitten ze over het algemeen lekker in hun vel.

Uitspraken van kinderen met weinig zelfvertrouwen

Stel dat je kind nog niet veel zelfvertrouwen heeft of faalangstig is, dan werkt dat door in wat hij of zij denkt, zegt en doet. Veel kinderen met faalangst en weinig zelfvertrouwen doen uitspraken zoals:

  • Ik kan het niet
  • Ik weet het niet
  • Ik doe alles fout

Je eigen gedachten kiezen

Je kiest als mens je eigen gedachten. Bovengenoemde gedachten en/of uitspraken geven je een bepaald gevoel. Als gevolg van je denken en het gevoel wat ontstaat, ga je je op een bepaalde manier gedragen of doen. Dat geeft je weer een ervaring en die ervaring zorgt vervolgens ook weer voor een gevoel. Het is een wisselwerking.

Geloof in jezelf

Als die ervaringen en belevenissen positief en fijn zijn, dan groeit je zelfvertrouwen. Zo wordt het geloof in jezelf steeds sterker en ga je je gelukkiger voelen. Dat wil jij toch ook voor je kind(eren) (en jezelf)?

In mijn volgende blog ga ik verder in op dit onderwerp en geef ik je nog wat meer inzicht en een praktische oefening wanneer je kind uitspraken doet vanuit onzekerheid.

Gratis kennismaken en 3 tips op maat ontvangen

Ben je geïnspireerd? Ga lekker aan de slag, onderzoek, word (meer) bewust, voel en doe. Kijk wat voor jou en jouw kind werkt. Wil je nog meer leren over het zelfvertrouwen van jouw kind en hoe jij de boost nog groter kunt maken? Dan is het Gezinsgeluk Traject iets voor jou! Contact me gerust en een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek is mogelijk. We gaan dan samen kijken wat er aan de hand is, hoe ik jullie kan helpen en ik geef je in dit gesprek in ieder geval nog 3 gratis tips – afgestemd op jouw kind en jullie gezin – waar je direct mee aan de slag kunt.  Je kunt het kennismakingsgesprek hier aanvragen. Je mag mij ook gerust bellen: 06 – 289 77 969.

Ik vind het altijd leuk om van je te horen en kijk uit naar een reactie!

Lieve groet,

Hermina

P.s.

🍀Zegt jouw kind regelmatig: “Ik weet het niet”, “Ik kan het niet” of ‘Ik durf het niet”?

🍀Is jouw kind niet zo assertief en weerbaar?

🍀Zegt jouw kind regelmatig: “Het gaat me (toch) nooit lukken”, “Ik doe (toch) alles fout” of ‘Zie je wel, ik ben stom/dom”?

Kortom: Gun jij jouw zoon of dochter meer zelfvertrouwen waardoor het meer durft en doet? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om het zelfvertrouwen van jouw kind een boost te geven. Je kunt dit e-book hier aanvragen.