Help mijn kind luistert niet! Wat kan ik doen?

Doet jouw zoon of dochter niet wat jij zegt? Komt jouw kind niet makkelijk in actie? Dat frustreert je waarschijnlijk en de sfeer wordt er niet beter op in huis. Hoe zorg je er dan voor dat je kind wel luistert en doet wat je vraagt zonder dat je je stem gaat verheffen om je kind tot actie aan te zetten?
 
Waarom je kind niet (direct) luistert, kan met verschillende factoren te maken hebben. Ik geef je graag 5 tips die jou kunnen helpen om beter samen te werken en het gedrag van je kind helpt verbeteren.
 

1. Vraag niet te veel tegelijk om te doen

Een volle to-do-lijst is voor ons als volwassenen niet fijn. Voor jouw kind óók niet. Zeker als je het niet voor je ziet, maar als iemand het naar je roept en je het allemaal in je hoofd moet onthouden. Je kunt je vast voorstellen dat het voor veel kinderen hartstikke overweldigend is als papa of mama allerlei klusjes achter elkaar opdreunt. Ding voor ding of klusje voor klusje vinden ze dan vaak fijner (of per 2).
 

2. Wees concreet en duidelijk

Vaak denken we dat we duidelijk zijn, maar is dat niet het geval voor je kind. Wat verwacht je precies? Communiceer dit. Wees specifiek. Het kan helpend zijn de afspraken visueel te maken. Bijvoorbeeld door het op een whiteboard te schrijven in de keuken of de slaapkamer van je kind. Voor de kleinere kinderen kun je het voor ze tekenen of zoek plaatjes op internet van terugkerende klusjes en plak ze op.
 

 

3. Vraag je kind wát jullie hebben afgesproken

Als je kind jullie afspraak herhaalt, dan onthoudt hij of zij het beter. Ook kunnen jullie zo beide controleren of jullie elkaar goed begrepen hebben. Zo kun je op tijd bijsturen en verwachtingen bijstellen.
 

4. Spreek af wanneer je kind wat doet

Houd rekening met elkaar. Niet alles hoeft per se nu gelijk, toch? Soms willen we dat als ouder wel, want dan is het maar klaar. Herkenbaar? 😉 Hoe erg is het als het klusje later gebeurd? Deel daarom met je kind wat de meeste prioriteit heeft en wat eventueel wat later mag. Hebben er 1 of 2 dingen duidelijk meer haast? Vraag dan alleen die dingen en vraag de rest pas later, zodat er meer focus is.
 

5. Alles wat je aandacht geeft groeit

Geef je kind na het doen van een klusje een welgemeend en een procesgericht compliment: “Wat fijn dat je naar mij hebt geluisterd en de klusjes hebt gedaan. Top, nu is de woonkamer weer opgeruimd en netjes. Super!”. Dat maakt je kind vast blij en trots en geeft motivatie om een volgende keer weer te luisteren. Meer weten over het geven van de juiste complimenten? Lees dan het blog Complimenten geven aan je kind: Ontdek welke pluim het beste werkt.

Minder frustratie en meer gezelligheid

Ervaar je veel frustratie omdat je kind niet luistert? Speelt er misschien nog meer? In de praktijk merk ik namelijk dat er vaak meer is en dat het dieper zit en dat jij als ouder er nog niet helemaal uit komt. Dan contacten ouders mij nadat ze eerst al zelf veel hebben geprobeerd. Je bent hier niet alleen in en weet dat dat dus heel normaal is. Dit is precies de reden dat ik zo van mijn werk hou, omdat ik degene kan zijn die de cirkel doorbreekt en die ervoor zorgt dat jullie kind bijvoorbeeld wél luistert. Daarmee doorbreken we de dynamiek die er nu is in jullie gezin.
 

Speciaal voor jou

Het liefst willen jullie een gezellige sfeer in huis hebben. Ja toch? Rust, begrip en harmonie thuis. Wil je weten hoe je situaties het beste kunt aanpakken zodat je dát creëert?
Contact mij dan. Ik lees alles en neem gratis en vrijblijvend contact met je op zodat we even kunnen sparren. Je ontvangt dan gelijk een praktische tip die jullie al vooruithelpt.

Liefs,

Hermina

P.s. Wil jij dat jouw zoon of dochter leert om op een gezonde en gewenste manier met de lastige emoties zoals boosheid, frustratie, teleurstelling en woede om leert gaan? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om met de boosheid van je kind om te gaan. Je kunt dit e-book hier aanvragen.