Vaderdag: 13 tips voor vader en kind en het hele gezin

Leuke dingen doen met Vaderdag: 13 tips voor vader en kind en het hele gezin.

Vaderdag staat weer voor de deur. Het is natuurlijk heel leuk om een cadeautje te maken (of een kleinigheidje te geven), maar dit hoeft niet per se. Je kinderen regelen wellicht ontbijt op bed of dekken gezellig de tafel. Het is het leukst als jullie mooie herinneringen maken met elkaar. En natuurlijk zet je papa in het zonnetje. Hieronder 13 tips voor jouw kind/jullie om te doen met vaderdag. Voor een geslaagde gezinsdag!

Stoeien

Stoeien heeft iets stoers, een heerlijk papa-kind ‘ding’, tenminste als je ervan houdt. Samen lekker gek doen op het grote bed, het is gezellig en zorgt vaak voor veel lol en pret. En dat is waar het om gaat. Vooral als de kussens door de kamer heen vliegen, zo’n kussengevecht blijft altijd fun. Het is mooi als kinderen hun typische-met- papa-doen-dingen (of mama) ontwikkelen en ervaren. Iets eigen, van jullie samen.

Fietsen

Fietsen is leuk en gezond. Het geeft ontspanning en is gezellig om samen te doen. Een tochtje door de stad, bijvoorbeeld langs allerlei speeltuintjes en parken in de verschillende wijken. Samen jullie omgeving opnieuw ontdekken. Er is zoveel te zien en te beleven. Een picknickmand en een bal mee en het feest is compleet. Gegarandeerd succes!

(Klim)bos

De natuur in is ook altijd lekker om met elkaar te doen. Het zorgt voor een heerlijke flow en geeft ontspanning en rust. Ja, ook als je in het klimbos bent. Actief bezig zijn met dat waar je samen dan mee plezier in hebt. De rest lekker de boel laten. Actief zijn en rust in je hoofd hebben gaan in dit geval hand in hand.

Blotevoetenpad

Een concrete tip die super leuk is voor het hele gezin. Samen het blotevoetenpad lopen. Ontdekken, ervaren, beleven, genieten, plezier en lol. Ennuh vooral ff lekker gek doen met de modder. Soms ‘moet’ je gek doen en vies worden mag!

Bowlen

Bowlen heeft iets unieks: het is niet de meest originele activiteit, maar het kan altijd spannend worden en het is erg gezellig. Kinderen genieten er enorm van. Tip: geef de kinderen wel een kleine voorsprong om papa in te maken ?

Samen Gamen

Kinderen zijn gek op computerspelletjes en veel vaders vinden dat ook best wel leuk en sommigen zelfs heel tof. Vader en kind samen lekker gamen. Is dit heel verrassend? Nee, en dat is ook niet nodig. Als het maar gewoon leuk is. Het hoeft niet groots, simpel is OK en juist heerlijk. Ik weet zeker dat er samen gelachen wordt en dat vader en kind echt even in verbinding zijn en lol hebben. Daar gaat het om, keep it simple, simple is good!

De kust bezoeken

Uitwaaien aan zee, de zilte lucht, wauw dat vinden wij binnen ons gezin altijd heel erg tof en fijn. Super, een dagje Callantsoog is bij ons favoriet. Bij mooi strandweer is het helemaal fijn, maar ook op andere dagen genieten wij daar volop van. Lekker wandelen, schelpen zoeken, picknicken, een ijsje halen, dollen met een bal, ‘schrijven’ in het zand, klimmen in duinen, de zee in, klimmen op de rotsblokken, íngraven, zandkasteel bouwen, lekker relaxen met een boek en ga zo nog maar even door. Bij ons is dat een dag waarop we allemaal heerlijk zen worden en avonds zijn we heerlijk loom.

Samen klussen/knutselen

Is de belangrijkste man in het leven van je kind een echte klusser? Misschien is het dan wel leuk om met het gezin een leuk klusje op te pakken. Denk aan een boomhutje bouwen of een kastje in elkaar zetten. Als de kinderen te jong zijn om zelf gereedschap te gebruiken, dan kun je ze betrekken bij het schilderen en versieren. En het resultaat mag gevierd worden….

Barbecueën

Mooi weer staat voor barbecue en dan kan papa meteen zijn grill vaardigheden laten zien aan de rest van de familie. Vooral leuk als je als Vaderdag een cadeautje geeft dat hierbij aansluit, bijvoorbeeld briketten, een tang voor het vlees, een grillpakket of schoonmaakborstel. Na een heerlijke gezinsochtend zou je kunnen besluiten – om ook de vaders van jullie zelf – de lieve opa’s – uit te nodigen. OK, moeders en oma’s mogen ook mee ?. Dan vier je Vaderdag samen dubbelop, hoe mooi is dat? Een feestelijke herinnering!

Wanneer iedereen klaar is met eten, kunnen jullie het volgende doen:

Samen balspelletjes spelen

Zoals de bal overgooien, sta-bal of zelf een potje voetbal spelen met het hele gezin.

Watergevecht

Haal de waterpistolen en waterballonnen maar tevoorschijn!

Dansen

Muziek maakt mensen blij en vrolijk. Zet een leuk nummer op en swing er met elkaar op los.

Wandelen

Na het eten een blokje om met elkaar, dan kan het eten gelijk even zakken. Natuurlijk nemen jullie de portemonnee mee en trakteer je papa op een lekker ijsje.

Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet op Vaderdag, niets doen is ook OK. Doe het vooral in verbinding (ja, ook het niets doen ?), met rust (geen overvol programma) en aandacht voor elkaar. Kijk, denk, voel en doe, in de flow van de dag. Zonder planning, heerlijk met elkaar zijn. Met een vrolijke snoet en een positieve mindset maken jullie er vast een leuke dag van.

Heel veel plezier zondag!

Liefs, Hermina

p.s. Vergeet je eigen vader niet, de opa van je kinderen. Ik schreef in een blog, een persoonlijke noot over hoe ik naar mijn eigen vader en mijn relatie met hem kijk. Ook welk gouden inzicht ik kreeg en welke actie ik ondernam om mijn band met hem te versterken. Ik deel deze blog met jou om je te inspireren zodat ook jij je voordeel ermee kunt doen.