Verlegen gedrag of een angstig gevoel? Help je kind vertrouwen kweken! 

👉🏻 Kijkt jouw zoon of dochter vaak eerst de kat uit de boom?

👉🏻 Is jouw kind vrij stil op een verjaardag en zegt hij of zij (eerst) heel weinig?

👉🏻 Durft jouw zoon of dochter weinig te vertellen in de kring op school? Of bij de buren of een vriendje of vriendinnetje aan te bellen?

Verlegen gedrag of een angstig gevoel? Help je kind vertrouwen kweken!
Herken je één van deze bovenstaande situaties of iets van deze strekking?
‘Help, mijn kind is verlegen!’ Of: ‘help, mijn kind is angstig!’ Dat hoor ik vaak van ouders die mij om hulp vragen. Maar: jouw kind is niet angstig of verlegen. Jouw kind gedráágt zich verlegen, of jouw kind voélt zich angstig. Dat is een groot verschil. Je soms verlegen gedragen of angstig voelen is oké. Hoe je hier als ouder mee kunt omgaan? In dit blog deel ik giga veel inzichten en 8 concrete tips en inzichten met je waar jij met jouw zoon of dochter je voordeel kunt doen.

Tip 1: Forceer niet
Als jij een kind hebt dat zich verlegen gedraagt, of een kind dat zich regelmatig angstig voelt, forceer je kind dan niet om contact te maken of de angst aan te gaan. Toon begrip en respect: ga niet drammen en pushen. Bied je kind veiligheid, zodat hij weet dat het oké is om je soms zo te voelen. Geef vertrouwen dat er groei in zit, dat het ook weer kan veranderen. Wees positief en respecteer de grenzen die jouw kind aangeeft. Je kind stimuleren mag uiteraard wel. Niet pushen, wel stimuleren want de emotie angst heeft de neiging om te groeien. Een angstig gevoel wil je niet voelen en gaan kinderen (en wij als volwassenen ook) ’t liefst uit de weg. Begrens de angst. Wat hierbij nodig is dat je je kind stimuleert in het zetten van hele kleine (ieniemienie) stapjes zodat jouw zoon of dochter de angst ‘aangaat’ en een beweging voorwaarts maakt.

Tip 2: Moedig je kind aan
Als je ziet dat je kind dit lastig vindt, kun je het benoemen. Laat merken dat het hartstikke oké is, dat het niet fout is hoe je kind zich gedraagt. Observeer hem zonder een oordeel te hebben over wat hij laat zien. Steun je kind en vraag wat helpend is, wat hij fijn vindt in zo’n situatie: ‘wat zou je graag willen?’ Je mag je kind natuurlijk aanmoedigen, maar forceer en veroordeel niet.

Tip 3: Nodig je kind uit om zichzelf te zijn
Zeg tegen anderen ook niet: ‘mijn kind is verlegen’. Zo’n label is een oordeel en dient jouw kind niet. Je kind is veel méér dan dat hij zich af en toe verlegen gedraagt. Er zitten heel veel kwaliteiten achter die bescheidenheid en terughoudendheid. Als dit jouw kind wel een beetje in de weg zit, kun je je kind uitnodigen om zichzelf te laten zien zoals hij is. In alle volledigheid, met al zijn kwaliteiten.

Tip 4: Laat los wat een ander denkt
Laat ook los wat een ander denkt of vindt over het gedrag van jouw kind. Misschien vind je het lastig als je kind geen hand wil geven op een verjaardag, of de ander niet wil aankijken. Dan denk je wellicht: mijn kind gedraagt zich niet sociaal, misschien denken ze wel dat ik hem niet goed opvoed. Dit soort gedachten geven totaal geen energie en brengen je geen steek verder. Je weet toch niet wat andere mensen denken, dus laat dat alsjeblieft los.

Tip 5: Toon compassie
Iedereen heeft kwaliteiten, dat maakt ons als maatschappij zo kleurrijk. Juist omdat we verschillend zijn, kunnen we veel van elkaar leren als ouder. Dat begint met compassie tonen. Gaat jouw kind wel eens helemaal uit zijn plaat in een winkel? Vraag je dan niet af wat een ander vindt van hoe jij daarop reageert. Als ik zo’n situatie zie, voel ik vooral compassie. Dan denk ik: die moeder is hard aan het werk! Kraak de ander niet af. We zijn allemaal verschillend, doen allemaal ons best en we doen het allemaal niet perfect. We kunnen en mogen allemaal leren.

Tip 6: Groene gedachtes
De perfecte ouder bestaat niet en dat is maar goed ook: anders zouden onze kinderen ook denken dat ze perfect moeten zijn… Dat is een zware last op hun schouders! Dus: sta je in een winkel en gedraagt je kind zich anders dan je zou willen, of zie je dat een andere moeder worstelt met hoe haar kind zich gedraagt, laat het los. De ‘rode gedachtes’ die je dan kunt hebben dienen je niet, draai ze dus om in groene gedachtes: in compassie. Daar help je jezelf en je kind mee.

Tip 7: Bouw vertrouwen in
Als je weet dat je kind zich verlegen gedraagt of soms angstig voelt, kun je lastige situaties alvast voorbespreken. Dan weet je kind wat hem te wachten staat en dat geeft houvast. Geef je kind het vertrouwen dat hij het aankan. Zie je dat je kind hierin groeit? Blijf dan niet elke situatie van A tot Z dichttimmeren, want dingen lopen ook wel eens anders.

Dus bespreek lastige situaties voor, maar zie ook de groei en benoem dat ook en bouw vertrouwen in. Ontdek samen met je kind wat hij nog spannend vindt en wat kan helpen. Zet kleine stapjes en focus op het eerste stapje, niet meteen op het eindresultaat. Als dat lukt, zet je het tweede stapje, zo ben je aan het bouwen. Als je te grote stappen neemt blokkeren kinderen soms en gaan ze in de weerstand en willen ze niet. Kleine stapjes zijn helpend.

Tip 8: Geef complimenten
Wat je verder nog kunt doen? Je kunt je kind complimenten geven, zeggen wat je knap vindt en wat je leuk vindt aan je kind. Wees specifiek: ‘Wat knap dat je het geprobeerd hebt!’ Focus niet op wat nog niet gelukt is. Misschien heeft je kind op vragen die hij kreeg op een verjaardag alleen met ‘ja’ of ‘nee’ geantwoord ipv een heel interactief gesprek gevoerd. Maar hé: hij heeft vragen beantwoord! Dat is al gelukt. Door dat te benoemen geef je je kind vertrouwen en dat geeft energie.

Even sparren?
Dat waren al een heleboel tips! Over dit onderwerp heb ik ook een podcast opgenomen. Die is waardevol en zou ik zeker beluisteren, dat kan hier. Wil jij ook van je ‘rode gedachtes’ af en jezelf en je kind vertrouwen geven? Voel je welkom om contact met me op te nemen. 

Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking online of bij mij in de praktijk. Wil je meer info en vrijblijvend even sparren? Contact mij dan of stuur een mail naar info@kindgeluk.com met je naam en telefoonnummer en ik neem contact met je op. 100%, Beloofd. Liever even bellen? Dat kan op 06 – 289 77 969.

Liefs,
Hermina

PS: Ik heb al honderden gezinnen begeleid naar meer Gezins- en Kindgeluk. Je kunt hier de resultaten lezen.