Zó leer je je kind omgaan met teleurstellingen en tegenslagen: 7 praktische tips!       

Je wilt dat je kind lekker in zijn of haar vel zit. Dat je kind zelfvertrouwen en kracht ervaart, weerbaar en assertief is en met teleurstellingen en tegenslagen om kan gaan. Naast kinder- en oudercoach ben ik ook moeder. Ik begrijp dus heel goed dat je dat wilt.

Het is ook waardevol. Het is super belangrijk dat je kind zelfvertrouwen heeft en positief denkt. Dat helpt hem of haar als het even niet lekker gaat in het leven. Als er teleurstellingen en tegenslagen zijn, zie je graag dat je kind veerkrachtig is en tegen een stootje kan.

Daarom deel ik in dit blog 7 praktische tips met jou voor meer kracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen en veerkracht bij jouw kind.

7 Praktische tips voor meer kracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen en veerkracht bij jouw kind

1.     Leren omgaan met teleurstellingen en tegenslagen

Niet alles is leuk in het leven. Ook niet in het leven van jouw kind. Er zijn in ieders leven nu eenmaal teleurstellingen en tegenslagen. Dat is niet leuk, dat snap ik heel goed. Het hoort wel bij het leven. En ze zorgen voor groei in je ontwikkeling. Leer je kind daarom omgaan met tegenslagen en teleurstellingen. Los het niet zelf op, maar laat het bij je kind. Geef erkenning en toon begrip.

Niet uitgenodigd op een kinderfeestje? Niet uitgekozen voor het dansoptreden op school? Het regent terwijl je naar school fiets?

Wees er voor je kind. Het is niet leuk. Geef dát woorden. Zeg niet dat het niet erg is, maar benoem dat het balen is. Soms is iets gewoon helemaal niet leuk. Een tegenslag kan je ook kracht geven. Wanneer je doorzet en de tegenslag overwint.

2.     Laat je kind het zelf doen! 

Volle beker omgegooid? Sta niet meteen op om een doekje te pakken en het schoon te maken. Je kind kan al zoveel zelf, ook dát. Laat je kind zelf in actie komen. Van proberen leer je!

Voor oudere kinderen…van wie is het schoolwerk?

Het is hartstikke fijn als je je kind begeleidt met het schoolwerk. Het werkstuk zelf, dát hoef jij niet te maken. Het is het huiswerk van je kind en laat dat het vooral ook zijn. Natuurlijk kun je je kind overhoren, vragen stellen en leren plannen. Accepteer dat het werkstuk, de opdracht of de sinterklaassurprise er een stuk minder mooi uitziet dan wanneer jij het zelf had gemaakt. De feedback, beoordeling of de pluim die je kind ontvangt is nu wel terecht en helemaal voor jouw kind. Daar leert en groeit je kind van!

3.     Positieve aandacht, kinderen zijn er gek op 

Dit kun je op verschillende manier geven, o.a. door het geven van complimenten. Geef complimenten over het proces en niet over het resultaat. Kinderen leren vooral veel van procesgerichte complimenten. Hierdoor zullen zij later een moeilijke situatie minder snel uit de weg gaan. Belangrijk dus! Ze leren hoe ze iets moeten aanpakken.
Resultaatgerichte complimenten (ook wel productgerichte feedback genoemd) gaan over het resultaat, de prestatie. Bijvoorbeeld: “Je hebt 0 fouten gemaakt”. Procesgerichte complimenten zijn complimenten over het proces, de weg naar het resultaat toe, de inspanning. Bijvoorbeeld: “Ik kan zien dat je geoefend hebt” of “Je hebt flink doorgezet”. Vooral procesgerichte complimenten geven dus. Ik heb hier een blog over geschreven met veel concrete tips waar jij thuis gelijk je voordeel mee kunt doen: Complimenten geven aan je kind: Ontdek welke pluim het beste werkt.

4.     “Ik kan het niet!”

Ik kan het niet…Is dat wel waar? Wat kun je niet en wat kun je al wél? Wat kun je doen waardoor je vooruitgaat? Als je tegen jezelf zegt dat je iets niet kunt en je gelooft het, dan voel je je niet fijn. Niemand wil dat. Ook jouw kind niet!

Heel vaak is het ook niet waar. Bovendien helpt het je niet leren en groeien.  

Misschien is er sprake van dat je kind het NOG niet kan. Gebruik daarom altijd het woordje NOG tegen je kind: ‘Je kan het nóg niet’. Of zeg: ‘Je kan het bijna!’.

Je kunt dit aanvullen met: ‘Wat kun je doen om er iets beter in te worden?’ en ‘Welk eerste stapje kun je zetten?’

5.     Niet alles hoeft leuk te zijn!

Niet alles wat je kind doet, hoeft leuk te zijn. Je kind mag best iets stom vinden. Ze mogen het best totaal niet met jou eens zijn. Niet alles is leuk in het leven en dat hoeft het ook niet te zijn. Geef ruimte aan de emotie van jouw kind. Je kind hoeft echt niet zingend en dansend de tafel te dekken of af te ruimen, de vaatwasser leeg te halen, de tuin vegen, hun kamer op te ruimen/schoon te maken etc. Ze mogen zich voelen hoe ze zich voelen, wel mag je grenzen stellen aan het gedrag. Met de borden gaan gooien, omdat je het niet leuk vindt om de tafel af te ruimen, is niet de bedoeling 😉

6.     “Ik vind het zó eng!”

Je mag iets spannends vinden. Accepteer en erken het! Het is heel belangrijk dat emoties, zoals angsten en spanning, geuit worden. Als je je emoties niet uit dan blijft het in je lijf zitten. Je kunt het dan vergelijken met een bal die je onder water blijft duwen en die schiet ineens weer naar boven. Geef ruimte aan emoties en stel grenzen aan gedrag.

7.     Wees de onderzoeker

Ja, elke ouder mag als onderzoeker aan de slag. Want kinderen geven signalen af met hun gedrag. Het is aan jou om te onderzoeken wat die signalen betekenen. Het gedrag is het gevolg van de gedachtes en de gevoelens die jouw kind heeft. Als er sprake is van lastig of vervelend gedrag, dan zit jouw kind (even) niet lekker in zijn vel. Onderzoek wat er achter het gedrag zit. Wat is de reden voor wat je kind doet? En…superbelangrijk…welke behoefte heeft je zoon of dochter? Onderzoek dit.

Zelf heb je als ouder ook zo je emoties. Voel je je boos, gefrustreerd, onzeker, machteloos, teleurgesteld? Onderzoek bij jezelf ook waar dit gevoel vandaan komt. Accepteer de emotie die je hebt en onderzoek hoe je ook naar de situatie kunt kijken en wat je kunt doen om je beter te voelen.

Welke tips spreken jou het meeste aan?

Nu heb ik een vraag aan jou. Ik heb zojuist 7 tips met je gedeeld waarmee jij het zelfvertrouwen en de veerkracht van je kind vergroot.

Welke tips spreken jou het meeste aan? Wil je dat met me delen? Dat zou ik supertof vinden. Ik lees het met veel plezier.

Speciaal voor jou… 

Ik snap heel goed dat deze 7 tips wellicht ook vragen oproepen. Dat is hartstikke oké. Weet dat ik er voor je ben. Dat je mij altijd een berichtje mag sturen: info@kindgeluk.com. Ik lees alles. Zet je naam en telefoonnummer in de mail en ik neem contact met je op. Dan sparren we even, geheel vrijblijvend en gratis.

Hoor ik van je? Dat zou ik supertof vinden. Voel je welkom!

Liefs,

Hermina

P.s. 
🍀 Zegt jouw kind regelmatig: “Ik weet het niet”, “Ik kan het niet” of ‘Ik durf het niet”?
🍀 Is jouw kind niet zo assertief en weerbaar?
🍀 Zegt jouw kind regelmatig: “Het gaat me (toch) nooit lukken”, “Ik doe (toch) alles fout” of ‘Zie je wel, ik ben stom/dom”?

Kortom: Gun jij jouw zoon of dochter meer zelfvertrouwen waardoor het meer durft en doet? Vraag dan mijn gratis e-book aan waarin ik 6 praktische tips met je deel om het zelfvertrouwen van jouw kind een boost te geven. Je kunt dit e-book hier aanvragen.