Zó pak je lastig gedrag van je kind aan!

Wat is eigenlijk lastig gedrag? Daar is niet één antwoord op te geven. Dat is namelijk niet voor iedereen gelijk. Het kan echt van alles zijn.

Brutaal, boos, onzeker gedrag van je kind. Vaak strijd hebben. Een kind dat vaak verdrietig is en veel/snel huilt. Ruzie in huis. Een grote mond van je zoon of dochter. Een kind dat altijd zijn of haar zin wil en over jouw grens gaat. Een zoon of dochter dat niet zo weerbaar is en vaak over zich heen laat lopen. Of een kind dat vaak negatief denkt en in de slachtofferrol zit. En zo kan ik nog wel een hele tijd doorgaan. Herken je hier al iets in van je eigen kind(eren)? Of van een kind waarmee je te maken hebt in je werk?

Blijf dan vooral lezen want ik heb goed nieuws voor je!

Lastig gedrag aanpakken
Met welk lastig gedrag jij wel eens te maken hebt dat laat ik voor nu even in het midden. Wat ik je wil aanbieden is een concreet stappenplan wat je kunt inzetten bij dit voor jou lastige gedrag.

Ik ga 8 stappen met je delen die handig zijn om te doorlopen in het contact met je zoon of dochter. Een aanpak, een manier waarop je het kunt benaderen. Hoe je ermee om kunt gaan. Ik gok namelijk dat jij dat lastige gedrag wel wilt veranderen. Dat je daar wel korte metten mee wilt maken. Ja, toch niet dan? 
Jij wilt vast dat dit lastige gedrag verdwijnt en ik ga jou daar nu een handige aanpak voor geven.

Stappenplan: 
Hoe pak je lastig gedrag van je kind aan?

 1. Accepteer dat je kind zich lastig gedraagt.
 2. Erken de emotie van je kind en toon begrip.
 3. Achter het lastige gedrag zit een behoefte. Onderzoek welke behoefte dit is.
 4. Bied je kind erkenning voor deze behoefte. 
 5. Geef een ik-boodschap met feedback waarin ruimte is voor de emotie en behoefte van je kind en waarbij je grenzen stelt aan het gedrag.
 6. Reflecteer met je kind op de situatie. 
 7. Bedenk samen met je kind een oplossing.
 8. Herhaal wat jullie hebben besproken, welke afspraken zijn gemaakt en oefen de gewenste situatie.

De kracht van het geheel + de herhaling
Deze 8 stappen samen zijn super krachtig en succesvol. Écht!
Ik snap heel goed dat het wellicht even wennen is voor je. Logisch toch?
Tot op heden heb je het op een bepaalde manier benaderd. Je bent op een bepaalde manier met het lastige gedrag omgegaan. 
Er op een andere manier mee om gaan vraagt tijd en oefening.
Dus als het toepassen van het stappenplan de eerste keer niet lukt dan mag je het best nog een tweede keer proberen. En een derde en vierde keer.

Als je doet wat je deed….
Het zijn niet 2, 3 of 4 stappen maar 8 stappen. Ik begrijp heel goed dat dat tijd nodig heeft. De vraag is gun je je zelf die tijd? Wil je dat het lastige gedrag van je kind verdwijnt? Wil je dat écht? Dat betekent dat jij het op een andere manier mag gaan doen. Want als je doet wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg en dat wil je niet. Als je het stappenplan aan het oefenen bent en het lukt nog niet dan betekent dat dat je mag doorzetten. Net als je wel eens tegen je kind zegt 

😉

En kijk vooral ook naar de stappen uit dit plan die al wél lukken. 
En ja, jij mag ook hulp vragen. Dat mag je kind, dat vind je heel normaal toch? Jij mag dat óók. Vraag mij gerust, dan sparren we even. Gratis en vrijblijvend he?! Contact mij vooral.

Hoe doe ik dat dan in de praktijk
Wil je graag meer handvatten? Bijvoorbeeld voor:

 • Hoe kan ik het gedrag van mijn kind accepteren?
 • Hoe kan ik de emotie van mijn kind erkennen?
 • Hoe kom ik achter de behoefte van mijn kind? Hoe kan ik die onderzoeken?
 • Hoe bied ik mijn kind erkenning voor zijn/haar behoefte?
 • Hoe geef ik een ik-boodschap waarbij ruimte is voor de emotie en de behoefte van mijn kind en hoe stel ik grenzen aan het gedrag?
 • Hoe kan ik samen met mijn kind reflecteren op de situatie?
 • Hoe komen we tot goede oplossingen?
 • Hoe kan ik de gewenste situatie oefenen?

Je hoeft het niet alleen te doen
Ja, hulp vragen mag. Dat is hartstikke moedig en krachtig. Samen kom je verder en ga je sneller. Ik kan jou hier heel goed mee helpen en samen zorgen we ervoor dat jij de vaardigheden hebt om het lastige gedrag van je zoon of dochter te doorbreken waardoor het verdwijnt. Neem contact met mij op en dan sparren we even. Gratis en vrijblijvend uiteraard. 

Voel je welkom!

Liefs,

Hermina

P.s. Wil jij dat jouw zoon of dochter leert om op een gezonde en gewenste manier met de lastige emoties zoals boosheid, frustratie, teleurstelling en woede om leert gaan? Kom dan op 19 april naar de Workshop Kinderen en Emoties!