Op een gezonde manier grenzen verkennen

Grenzen verkennen. Het hoort bij het opgroeien en bij je persoonlijke ontwikkeling. Het is een goed teken dat kinderen op avontuur willen gaan en de wereld willen ontdekken. Soms gaan ze daarin net of veel te ver en lopen ze tegen jouw of jullie grenzen aan. Of soms lopen ze onbewust tegen hun eigen grenzen aan. Aan jou de taak om ze tijdens het opvoeden te begeleiden en je kind te helpen door duidelijke grenzen te stellen.

Grenzen verkennen hoort erbij

Kinderen leren door hun wereld te verkennen. Daar hoort bij dat ze de grenzen van die wereld ook ontdekken. Wat wel of niet mag van hun ouders hoort daar ook bij. Ze zullen dus vrij regelmatig kijken waar de grens ligt van wat toegestaan is en wat niet.

Als ouder is het dus zaak om de grenzen goed aan te geven en de regels niet steeds te veranderen. Dit zorgt voor onrust en onduidelijkheid bij je kind. Als ouder weet jij het beste wat goed en niet goed is voor je zoon of dochter. Communiceer deze grenzen dan ook duidelijk naar je kind toe. Je kind ziet dan ook dat papa of mama daar zelf niet over twijfelt.

Liefdevol grenzen stellen voor je kind

Het is te begrijpen dat je als ouder dat aangeven van grenzen op een liefdevolle manier wilt doen. Daar is niets mis mee. Zaak is wel dat je als ouder daarbij niet minder duidelijk bent in je boodschap en ook niet gaat schuiven met die grenzen. Wees concreet en specifiek en stel liefdevol duidelijk grenzen.

Het is best mogelijk dat je daarbij je kind moet teleurstellen als die dacht dat de grens ergens anders lag. Dat is niet prettig voor het kind, maar het is belangrijk dat het kind op een gezonde manier leert omgaan met teleurstellingen. In mijn blog ‘Zó leer je je kind omgaan met teleurstellingen en tegenslagen: 7 praktische tips!’ lees je hier meer over. Ben je net als ik iemand die graag luistert naar een podcast? Dan heb je geluk. Ik heb namelijk precies over dit onderwerp  een podcast opgenomen, deze kun je hier beluisteren.

Je kind zal eraan moeten wennen dat niet alles precies gaat zoals je dat wilt in het leven. Een kind heeft te leren dat je niet alles kan en mag en dat een ‘nee’ niet het einde van de wereld is. Zie je op tegen ‘nee’ zeggen doordat dit altijd eindigt in gedoe en geschreeuw? Lees dan mijn blog ‘Hoe zeg je ‘nee’ tegen je kind zonder drama?’. Ik zeg het wel vaker; opvoeden is ruimte geven aan emotie en grenzen stellen aan gedrag.

Kleine spiegels

Het gedrag van kinderen is vaak een afspiegeling van hun ouders. Op die manier kan de spiegel die kinderen hun ouders voor houden soms erg confronterend zijn. Die spiegel hoeft natuurlijk niet altijd een negatief beeld te laten zien. Ook je betere kanten worden op een even duidelijke manier door je kinderen weergegeven.

Dit geeft wel een wisselwerking tussen ouder en kind. Daar waar je zelf best wat meer aandacht aan mag besteden, zal je kunnen herkennen in hoe je kind zich ontwikkelt. Het is dus zaak om ook in het belang van je kind, aan jezelf te blijven werken. Dit is heel waardevol om te doen tijdens het Persoonlijk Groeitraject.

Je eigen grenzen verkennen en goed voor jezelf zorgen

Het vergt geduld en rust om je kind op een liefdevolle manier te begeleiden en grenzen te stellen. Zorg daarom ook goed voor jezelf. Dat is zo belangrijk! Waar ligt jouw eigen grens voor jezelf? Houd in de gaten dat je niet je eigen grenzen over gaat door drukke agenda’s. Daar word je vast niet gelukkiger van. Stel grenzen die voor jou goed voelen, kom krachtig voor jezelf op en benoem wat je wilt en wat nodig hebt.

Als jij niet goed voor jezelf zorgt, loop je uiteindelijk stuk en kun je ook niet goed voor je gezin zorgen. En zelfzorg gaat verder dan op tijd naar bed en vitamientjes slikken (hoewel dat ook heel belangrijk is natuurlijk). Het betekent ook werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Werken aan een positieve mindset en doen waar je blij van wordt zodat je echt lekker in je vel gaat zitten. Als jij mentaal stabiel bent, neemt je kind dat ook makkelijker over in zijn of haar ontwikkeling.

Even sparren?!

Denk je nu “Allemaal leuk en aardig Hermina, maar hoe doe ik dat nou precies? ”. Stuur me dan gerust een berichtje. Dan bel ik je even en kijken we wat past bij jouw situatie. Je hoeft het niet alleen te doen. Hulp vragen mag en ik weet uit eigen ervaring dat dat heel fijn en helpend is. Je kunt het contactformulier op mijn website invullen, me bereiken via info@kindgeluk.com of 06 – 289 77 969. Een kennismakingsafspraak is vrijblijvend en gratis. Kijk voor meer informatie op Gratis Kennismaken.

Liefs,

Hermina