Faalangst: mijn kind is bang om fouten te maken

“Hoe kun je verwachten dat jouw kind altijd super relaxed met dingen omgaat als dat nog niet is aangeleerd?”

“Ik ben dom!”
“Dat gaat me nooit lukken!”
“Het is te moeilijk!”
“Ik kan het niet!”

Heb jij een van deze uitspraken wel eens van je kind gehoord? Ik hoor ze geregeld in mijn praktijk voor kinder- en oudercoaching. Kinderen die zich (onbewust) zorgen maken om het maken van fouten. Ze willen het heel graag heel goed doen en leggen ook nog eens de lat extreem hoog voor zichzelf. Ze willen dat ‘iets’ in één keer lukt. Veel kinderen hebben last van faalangst. Heeft jouw kind er ook last van?

In dit blog lees je wat faalangst inhoudt, hoe je ontdekt of jouw kind er ook last van heeft en krijg je uiteraard handvatten om faalangst bij je zoon of dochter te verminderen.

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om te falen. Je bent bang dat je iets niet kan. Je ervaart deze angst wanneer je iets moet doen wat je lastig vindt, maar wat je wel graag goed wil doen.

Faalangst is de angst om te mislukken in situaties waarin je wordt beoordeeld of denkt te worden beoordeeld. En die angst werkt belemmerend. Onzekere kinderen ontwikkelen een bepaald soort denken; ze denken vanuit een negatief zelfbeeld.

Het mislukken houdt ze bezig in hun gedachtes. Daar ligt de aandacht op. Dit bepaalt hun denken en juist dat helpt niet. We hebben het over faalangst als het een kind zo in de macht heeft dat door de angst voor mislukken het kind geblokkeerd en belemmerd wordt.

Perfectionisme en faalangst

Vaak komt er bij kinderen (en volwassenen) met faalangst ook perfectionisme om de hoek kijken. Perfectionisme betekent het volmaakte nastreven, het letterlijk perfect willen doen. Hoewel perfectionisme tot geweldige resultaten kan leiden, werkt het ook faalangst in de hand.

Als je zoon of dochter de lat heel hoog legt voor zichzelf is het haast onmogelijk om het doel te halen. Met als resultaat gevoelens van mislukking en falen wanneer het niet precies gaat zoals gewenst. Kinderen mogen leren dat ‘goed’ goed genoeg is wanneer perfectionisme en faalangst hun in de weg zit.

Hoe herken je faalangst bij kinderen?

Hoe merk je of jouw kind last heeft van faalangst? Faalangst uit zich bij ieder kind net iets anders en ook per situatie of omgeving kan dit verschillen. Let op de volgende signalen:

  • Huilen of boos worden als iets niet lukt.
  • Vaak zeggen: “Ik kan het niet!”
  • Bij het maken van toetsen: “Als ik maar geen fouten maak”, “Als ik maar niet weer een slecht cijfer haal”
  • Snel de handdoek in de ring gooien en opgeven.
  • Vaak om bevestiging vragen.
  • Een afwachtende houding hebben, niet mee willen doen.
  • Met tegenzin naar school gaan.
  • Vaak om hulp vragen

Herken je veel van deze punten in je kind? Dan is er werk aan de winkel om je kind te helpen minder faalangstig te zijn en met meer lef en vertrouwen de toekomst in te stappen.

5 Manieren om faalangst te verminderen

Natuurlijk zie je je kind het liefst gelukkig. Het is een worsteling om te merken dat je kind faalangstig is en daardoor blokkeert en negatieve gedachtes heeft. Je wilt je kind zo snel mogelijk gelukkig zien. Dus wat kun je doen? Ga aan de slag met deze tips om de faalangst te verminderen:

  1. Begeleid als ouder je kind in zijn of haar leer- en groeiproces. Geef je kind vertrouwen en laat weten dat je in je kind gelooft. Moedig zachtjes aan om in beweging te komen. Om te durven proberen ook al is het niet zeker of iets helemaal goed gaat. Troost als het een keer nog niet lukt. Help je kind te genieten van het leerproces. Van de reis. Leg niet de focus op het resultaat, wél op de inspanning en het leer- en groeiproces.
  2. Maak een potje met leerzame ervaringen (oefening)
  3. Oefen samen om positief beeldend te denken (oefening)
  4. Praat over je eigen ervaringen en situaties die jij vroeger lastig vond, maar nu niet meer. Zo leert je kind: Ik ben niet de enige die iets lastig vindt en al doende leer je. En praat ook over dingen die je in het nu meemaakt en die je spannend vindt, terwijl je het toch doet. Zo leert je kind: Het mag spannend zijn en ik kan het wel aangaan en proberen.
  5. Help je kind herinneren aan vaardigheden die vroeger lastig waren voor hem of haar en inmiddels niet meer.

Jouw kind weer vol vertrouwen de wereld in? Dat kan!

Laat jouw kind ook faalangstig gedrag zien en gun jij je kind ook meer Kindgeluk? Zoals gezegd aan het begin van dit blog, help ik regelmatig kinderen met faalangst. Weet dus dat ik jullie kan helpen en dat ook jouw kind weer zelfverzekerd en vol vertrouwen de wereld in kan gaan.

Heb je vragen of wil je eerst even verder kennismaken om te kijken of mijn manier van werken je aanspreekt? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking bij mij in de praktijk. Eerst even bellen? Dat kan op 06 – 289 77 969.

Liefs,

Hermina

PS: Ik heb al honderden gezinnen begeleid naar meer Gezins- en Kindgeluk. Je kunt hier de resultaten lezen. Ook voor jou is dat mogelijk. Wil je meer info en vrijblijvend even sparren? Reply op deze mail met je naam en telefoonnummer en ik neem contact met je op. 100%, beloofd.